38 találat a(z) munkanap cimkére

Műszakpótlék Kérdés

Szabadság kiadásának szabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégben minden évben komoly gondot okoz év végén a szabadságok kiadása. Annak ellenére, hogy minden hónapban kapnak szabadságlistát valamennyi munkavállalóra, december hónapra még 5–10 napok maradnak. A mi Mt. értelmezésünk szerint a szabadságokat az adott évben kell kiadni, kivéve ha október 1. után jön létre a munkaviszony mert akkor következő év március 31-éig kell kiadni. Hosszas keresőképtelenség esetében a keresőképességet követő 60 napon belül. Átvinni akkor lehet 5 napot, ha az év utolsó munkanapjain is szabadságon van a munkavállaló. Külön megállapodás ellenében a pótszabadságokat. Nos a cégvezető értelmezése szerint, ha a munkavállaló nem akarja a szabikat kivenni, akkor azok elvesznek és úgymond elfelejtődnek. Valamint véleménye szerint a munkavállaló saját felelőssége, hogy kiveszi, vagy nem az előző évi szabikat. Például akinek áthoztak 2018-ról 2019-re 12 nap szabit, de azt a munkavállaló nem kérte hogy adják ki neki, akkor azok elévülnek...

Négynapos munkahetet, és napi hatórás munkavégzést javasol az újdonsült miniszterelnök Cikk

Négynapos munkahetet és hatórás munkanapokat javasol Finnországban az ország fiatal miniszterelnöke, a 34 éves Sanna Marin. A politikus a szomszédos Svédországban már 2015-ben bevezetett törvény példáját követné előterjesztésével – írja a szeretlekmagyarorszag.hu a Daily Mail cikkére hivatkozva.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló más-más munkáltatóval van egyszerűsített foglalkoztatásban, akkor dolgozhat úgy, hogy egyenként éri el minden munkáltatónál az évi 90-90 napot, vagy csak összesen dolgozhat 90 napot évente. Ez a keret a munkaadóra, vagy a munkavállalóra érvényes? Köszönettel: B.Zs.

Hosszú hétvégék: így lehet kétszer ledolgozni egy munkanapot Cikk

A munkanapáthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a vonatkozó miniszteri rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja, ugyanakkor az azonos hónapra eső egyik szombat munkanap lesz. Ilyen munkanapáthelyezés alkalmával érdekes eset állt elő: a munkavállaló ledolgozta a szombati napot, majd munkahelyet váltott, ahol a szombat helyett biztosított hétfői pihenőnapra szabadságot adott ki részére a munkáltató. Így egy napot kvázi kétszer „dolgozott le”. Jogszerű volt az eljárás?

Szombaton fizetni kell a parkolásért Cikk

A szombati munkanap-áthelyezés miatt a közösségi közlekedés járatain munkanapi menetrend lesz érvényben és Budapesten fizetni kell a parkolásért.

Két munkanap kiesett, megérezte az ipar júniusban Cikk

Júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában – közölte ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szabadság utáni pihenőnap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Részvénytársaságunk szarvasmarha ágazatában munkavállalóink folyamatos munkarendben dolgoznak. Egyik munkavállalónk vetette fel, amennyiben ő szabadságon van, a szabadság letelte után nem munkanap, hanem pihenőnap következik. Erre vonatkozóan nem találok semmit az Mt.-ben. Arra gondolok, hogy ha 6 napot szabadságon van (ezekre a napokra beosztása volt), akkor a hetedik az pihenőnap, hiszen a + ledolgozott (jelen esetben szabadság) nap után, pihenőnap jár. De azt gondolom, hogy 1-2-3-4-5 nap szabadság után beosztható munkanapra. Kérem szíves állásfoglalásukat! Köszönöm!

Munkanap kezdete – munkaszüneti nap díjazása Kérdés

Köszönöm a munkanappal kapcsolatos korábbi választ. A pontos megértés miatt az alábbit kérdezném még: megszakítás nélküli munkarendben az első munkavállaló 2019.03.14.-én 19.00 órától 2019.03.15-én 07.00.-ig végezte a beosztás szerinti munkáját, a második munkavállaló 2019.03.15-én 07.00 órától 2019.03.15-én 19.00 óráig végezte a beosztás szerinti munkáját, a harmadik munkavállaló 2019.03.15-én 19.00 órától 2019.03.16-án 07.00 óráig végezte a beosztás szerinti munkavégzését. Ebben az esetben a munkavállalók egyenként hány óra munkaszünet napi pótlékra jogosult, illetve a három munkavállalónak egyenként mettől meddig tartott a munkanapja, illetve munkaszüneti napja. Köszönettel.

Betegszabadság táppénz forduló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a betegszabadság utolsó napja péntek (munkaszüneti napot megelőző munkanap), akkor a táppénz leghamarabb hétfőtől (a következő munkanaptól) jár vagy a betegszabadság lejártát követő naptól, függetlenül attól, hogy az szombat/vasárnap vagy munkaszüneti nap? Válaszát előre is köszönöm.

Munkanap-áthelyezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó 2018. november 5-én állt munkába cégünknél. A munkanap-áthelyezés miatt – 10-e (szombat) munkanap, november 2-át (pénteket) kellett ledolgozni, viszont akkor még nem volt nálunk munkaviszonya. A kérdésem, hogy neki a 10-e munkanap, vagy sem? Tisztelettel várom válaszát: Szabó Sándor

Nőtt az ipari termelés – ez van a számok mögött Cikk

2018 áprilisában az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,9 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Ennyire érződik az ipari termelésen a kevesebb munkanap Cikk

Márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, amikor – azóta is példátlan mértékben – 13,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt, mivel idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017-ben – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Munkanap-áthelyezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kereskedelemmel foglalkozik, szombaton is nyitva tartunk. Munkavállalóink munkaideje heti 40 óra a vezető beosztása szerint. Felmerült, hogy a május elseje miatti munkanap-áthelyezést figyelmen kívül hagynánk. A szombatra beosztott dolgozók a szokásos nyitvatartás szerint, a ledolgozandó hétfői napon pedig szombati munkarenddel üzemeltetnénk. A jogszabályok szerint megtehetjük? A válasz mérvadó lenne a hasonló helyzetekre is. Válaszát várva tisztelettel Suhajdáné.

Munkanapnak megfelelően közlekedik szombaton a 3-as metró Cikk

A 3-as metró a hétköznapi, a közösségi közlekedés többi járata a tanszünetben, pénteken érvényes menetrend szerint közlekedik szombaton a munkanap-áthelyezés miatt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close