hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki dönt a szabadságról? Átvitel a következő évre, berendelés, bírság

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az év vége előtt a munkáltatóknak a szabadságolásokat is figyelembe véve garantálniuk kell a megfelelő működést, ugyanakkor az éves szabadságokat is ajánlott kiadniuk.

Az „írjad ki magad” gyakorlat kérdéseket vethet fel

Minden munkáltatónak a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 134. §-án alapuló törvényi kötelezettsége a munka- és pihenőidő nyilvántartása. Fontos, hogy a szabadság nyilvántartásának kötelezettsége kötetlen munkaidő-beosztás esetében is érvényesül.

Ne csupán nyilvántartsuk, hanem kövessük is figyelemmel a szabadság kiadását, melyért minden esetben a munkáltatót terheli a felelősség. A szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – ugyanis minden esetben a munkáltató adja ki. Az „írjad ki magadat” gyakorlat így bírósági eljárásban nehezen védhető, kivéve ha ezzel összefüggésben a munkáltató pontos utasításokat adott. Fontos tudni, hogy a munkavállaló a munkáltatót perelheti, amennyiben a megfelelő mennyiségű szabadsága nem került kiadásra, illetve a foglalkoztatásfelügyelet eljárását is kezdeményezheti. Az ilyen felügyeleti eljárások rendszerint bírság kiszabásával végződnek. Erre általában a munkaviszony munkáltató általi megszüntetését követően szokott sor kerülni.

Vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania azt, hogy a munkavállaló szabadságát ténylegesen kiadta. Ennek legmegfelelőbb esete a munkaidő-nyilvántartás, melyet a munkavállaló legkésőbb minden hónap végén aláírásával is hitelesít. Tekintettel tehát a potenciális következményekre, minden munkáltató számára ajánlott tehát a szabadságok ütemezése.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mikor köteles kiadni a szabadságot a munkáltató, a szabadság mikor vihető át a következő évre, mikor váltható meg pénzzel, továbbá mikor rendelhető be munkára szabadsága alatt a munkavállaló! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs