hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Efo, alkalmi munka: bérpótlékok, szabadság kiszámítása, közterhek

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Ha a munkáltató a létszám-, kereseti-, illetve időkorlátok túllépésével létesít, illetve tart fenn idénymunkára vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt, attól a naptól, hogy a feltételek nem teljesülnek, nem alkalmazhatja dolgozóira a kedvező közteherfizetési szabályokat.

Cikkünk előző részében az egyszerűsített foglalkoztatásra és az alkalmi munkára vonatkozó általános szabályokat ismertettük. Most lássuk a bérpótlékokra, a szabadság kiszámítására és a közterhekre vonatkozó főbb előírásokat, valamint néhány gyakorlati példát!

Bérpótlékok

A kedvező szabályokat leszámítva egyebekben a szabályozás egyező a hagyományos munkaviszonyéval, így a bérpótlékok ebben a foglalkoztatási formában is megilletik a munkavállalót, amennyiben teljesülnek az Mt.-ben rögzített feltételek.

Érdekes kérdés a rendkívüli munkavégzés esete, melynek lényegét az alábbi példa szemlélteti:

Ha egyetlen napra, keddre alkalmazná a munkáltató a munkavállalót, aki 8 órát dolgozna, abban az esetben csak az alapbérére lenne jogosult, bérpótlékra nem. Ehhez képest, ha például 12 órát dolgozna, akkor a napi 12 óra tartamú munkavégzésért a munkavállaló 12 órára alapbérre, és mellette a 8 órán felüli munkavégzésre figyelemmel további 4 órára 50 százalék bérpótlékra jogosult. Ennek oka tehát, hogy munkaviszony csak napi 8 óra tartamú foglalkoztatásra jöhet létre, kivéve a fenti két esetet.

Más a helyzet akkor, ha például 3 napra jön létre az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony, az összesen 8*3 óra tartamot jelentene. Ha csütörtökön 4 órát, pénteken 8 órát, szombaton 12 órát dolgozna a munkavállaló, akkor nem merül fel túlmunka, mert hiába dolgozott a munkavállaló 12 órát szerdán, a 3 napra számítva összesen a ledolgozott munkaidő mértéke nem haladja meg a 24 órát.

Arra figyelemmel, hogy a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállalók nem jogosultak vasárnapi pótlékra. Azonban, ha a vasárnap munkaszüneti napra esne, és a dolgozók e napon végeznének munkát, mindenképpen jogosultak az alapbéren felül 100 százalék mértékű bérpótlékra. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén ugyanis ennek megfizetésétől a munkáltató nem tekinthet el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szabadság kiszámítására, a kedvező közteherre és a mentesített keretösszegre vonatkozó előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hallgatói munkaszerződés – jubileumi jutalom

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adásvételi előszerződés felbontása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X