hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka karácsony környékén

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A karácsonyi vásárokon kínált sült gesztenye és forralt bor karácsonyi hangulatot árasztanak, lassan elkezdődik a fenyőfák beszerzése, és számos munkáltatónál is mielőbb gondoskodni kell a munkálatok befejezéséről a közeledő év végére figyelemmel. Ilyenkor – különös tekintettel a megnövekedett munkaerőigényre és a rövid tartamú, alkalomszerű foglalkoztatás lehetőségére is – a munkáltatók előszeretettel létesítenek egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt. Mindez egyszerű, praktikus, ugyanakkor korlátokhoz kötött módon valósulhat meg.

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára. Ahogyan az elnevezésből is kitűnik, a munkaviszony létesítése, megszüntetése, tartalmának meghatározása a munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltaknál kedvezőbben valósulhat meg, figyelemmel az átmeneti jellegre.

Ilyen rendelkezés, hogy a munkaviszony a főszabálytól eltérően a felek szóbeli megállapodása alapján, bejelentéssel – és nem a munkaszerződés megkötésével – keletkezik.

Gyakori probléma, hogy a munkáltatók elfelejtik a kiindulópontot: bár idénymunka esetén nem korlátozott, hogy naponta hány főt alkalmazhatnak, azonban alkalmi munka esetén a törvény létszámkorlátot állít fel. Az egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma – a munkáltatónak a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideje működik, működésének egész hónapjaira eső átlagos statisztikai létszámát alapul véve – nem haladhatja meg

› az Mt. hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt,

› 1-5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 2 főt,

› 6-20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 4 főt,

› 20-nál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20%-át, azaz például 120 fő munkavállaló esetén a foglalkoztatott alkalmi munkavállalók száma egy naptári napon nem haladhatja meg a 24 főt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő megbízási jogviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Katás bt. kültagjának jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close