hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dolgozhat-e kocsmában fiatalkorú, és lehet-e alkalmi munkás?

  • adozona.hu

Tizennyolc év alatti munkavállaló dolgoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve vállalhat-e munkát olyan vendéglátóhelyen, ahol alkoholt mérnek ki? Milyen korlátai vannak a munkavégzésnek (óraszám, pihenőidő, beosztott napok)? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavállalóra az általános szabályok irányadók, azaz munkavállaló lehet 18 év alatti, amennyiben a 16. életévét már betöltötte (őt hívjuk fiatal munkavállalónak). Kivétel ez alól – iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat, továbbá a gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

A munkavédelmi törvény szerint a fiatal munkavállalók sérülékeny csoportot képeznek, akiket a testi, lelki adottságaik, állapotuk következtében a munkavégzéssel összefüggő kockázatok fokozottan fenyegetnek, és akik maguk is fokozott kockázatot jelenthetnek munkavégzésük során. Ennek megfelelően csak olyan munkára, és akkor alkalmazhatók, ha az az egészséges fejlődésüket károsan nem befolyásolja.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. NM rendelet 8. számú melléklete tartalmazza a fiatalkorú munkaviszony keretében történő foglalkoztatását tiltó vagy feltételekkel megengedő megterhelések listáját (például nehéz munka, hőexpozícióban végzett nehéz fizikai munka, szerves oldószerek gyártásával, kiszerelésével és felhasználásával járó munkák stb.).

Az alkoholkimérés nem szerepel a tiltólistán, így mindig az adott konkrét esetet kell vizsgálni (befolyásolja-e a fejlődést az adott munkakör ellátása). Szakértőnk megítélése szerint ennél fogva egy kocsma pultjában aggályos lehet fiatalkorúakat foglalkoztatni (bár erről is megoszlanak a vélemények, szakértőnk mindenesetre nem javasolja), de egy étteremben, pizzériában – annak ellenére, hogy ott is szolgálnak fel alkoholt – nincs kizáró oka.

A fiatal munkavállaló védelmét szolgálja, hogy számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő indokolt esetben sem rendelhető el, ez tehát egyszerűsített foglalkoztatás esetén is irányadó.

A napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet; a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani. Fiatal munkavállalóknál 4,5 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább 30 perc, 6 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább 45 perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

Az e csoportba tartozó dolgozók számára több pihenésre van szükség, így a napi munka befejezése és a másnapi munka megkezdése között legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani (ennek mértéke az általános szabályok szerint 11 óra).

A „hagyományos” munkaviszonyban a fiatal munkavállaló számára legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni. Az egyszerűsített foglalkoztatás sajátosságára figyelemmel a napi munkaidő munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is beosztható egyenlőtlenül. Ha mégis alkalmaz a munkáltató munkaidőkeretet, az Mt. általános szabályait kell alkalmazni.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, és arra sincs lehetőség, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkavállalónak hetenként legalább 40 órát kitevő, és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidőt biztosítson a munkáltató (nem fiatal munkavállalók esetén van erre lehetőség).

A fizikai és szellemi fejlődés, az egészség fokozott védelme érdekében a fiatal munkavállalónak – egyszerűsített foglalkoztatás esetén is – évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti.

Szakértőnk fontosnak tartotta jelezni, hogy a munkaügyi felügyelet ellenőrzése kiterjed a fiatalkorúak foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok megtartására, azok megsértését szigorúan szankcionálja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs