hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A felmondási idő hossza – ki, mit tehet ez alatt az időszak alatt?

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária

A dolgozó vagy a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt? A felmondást megelőzően mennyi ideig dolgozott a cégnél a munkavállaló? Kötelező-e a munkavégzés a felmondási időszak alatt? Bemutatjuk a felmondási idő szabályait.

A felmondás a jövőre nézve szünteti meg a munkaviszonyt, jogkövetkezménye a felmondási idő, mely elteltével megszűnik a munkaviszony. A törvényi szabályozás figyelembe veszi, hogy a munkáltatónak bizonyos ideig még szüksége lehet a munkavállaló munkavégzésére, míg a munkavállalónak is időre van szüksége az új munkaviszony létesítéséhez.

Felmondási időt a határozott és a határozatlan idejű munkaviszony felmondása esetén is biztosítani kell. A felmondási idő legalább 30 nap, akár a munkáltató, akár a munkavállaló közli a felmondást.

A törvény különbséget tesz a tekintetben, hogy a felmondás jogát melyik fél gyakorolja.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor mennyi a felmondási idő, munkában kell-e tölteni ezt az időszakot, mi a szabály, ha közben megbetegszik a dolgozó!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Teljesítésigazolás

Nagy Norbert

adószakértő

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close