hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felfüggeszti a legszegényebb országok adósságtörlesztését a G20

  • MTI

A G20, a húsz legnagyobb iparosodott ország pénzügyminisztereinek a tanácsa szerdán megállapodott a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségének a felfüggesztéséről május elejétől az év végéig.

A halasztó döntés a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (International Development Association, IDA) összes tagjának, valamint az ENSZ által a legkevésbé fejlett kategóriába sorolt országoknak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal szemben fennálló tartozásának tőke- és kamattörlesztésére egyaránt vonatkozik – azzal a feltétellel, hogy a felszabadult összeget egészségügyi célokra fordítják.

Az év végén a G20 megvizsgálja a döntés hatálya meghosszabbításának a lehetőségét – írják a közleményben. A törlesztési moratórium lejártával az adósoknak három év áll majd rendelkezésére a tartozás visszafizetésére. A moratórium ideje alatt a kedvezményezettek nem vehetnek fel új hiteleket.

A G20-ak döntésükkel a koronavírus járvány miatt a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legmélyebb recesszió felé tartó globális gazdaságnak kívánnak támogatást nyújtani. „A Párizsi Klubbal egyeztetve egységes feltételrendszert dolgoztunk ki az adósságszolgálat felfüggesztésének összehangolt alkalmazásához” – fogalmaz a G20-ak közleménye.

A döntés mintegy 12–14 milliárd dollárnyi törlesztési terhet vesz le az érintett országok válláról - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy, a megállapodás részleteit ismerő forrás.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszter szerint a törlesztési enyhítéssel mintegy 20 milliárd dollárt tudnak majd az érintett országok átcsoportosítani egészségügyi rendszerük támogatására és a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozására.

A G20-ak a megállapodásról kiadott nyilatkozatban egyúttal felhívják a privát hitelező intézményeket is, hogy hasonló feltételekkel csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az IMF főigazgatója, Kristalina Georgieva és David Malpass, a Világbank elnöke egyaránt nyilatkozatban méltatta a G20-ak döntését. Az IMF főigazgatója egyúttal jelezte, hogy az intézménynek 18 milliárd dollárnyi új forrás előteremtésére lesz „azonnal” szüksége a legszegényebb országok támogatásához.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close