hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felfüggeszti a legszegényebb országok adósságtörlesztését a G20

  • MTI

A G20, a húsz legnagyobb iparosodott ország pénzügyminisztereinek a tanácsa szerdán megállapodott a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségének a felfüggesztéséről május elejétől az év végéig.

A halasztó döntés a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (International Development Association, IDA) összes tagjának, valamint az ENSZ által a legkevésbé fejlett kategóriába sorolt országoknak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal szemben fennálló tartozásának tőke- és kamattörlesztésére egyaránt vonatkozik – azzal a feltétellel, hogy a felszabadult összeget egészségügyi célokra fordítják.

Az év végén a G20 megvizsgálja a döntés hatálya meghosszabbításának a lehetőségét – írják a közleményben. A törlesztési moratórium lejártával az adósoknak három év áll majd rendelkezésére a tartozás visszafizetésére. A moratórium ideje alatt a kedvezményezettek nem vehetnek fel új hiteleket.

A G20-ak döntésükkel a koronavírus járvány miatt a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legmélyebb recesszió felé tartó globális gazdaságnak kívánnak támogatást nyújtani. „A Párizsi Klubbal egyeztetve egységes feltételrendszert dolgoztunk ki az adósságszolgálat felfüggesztésének összehangolt alkalmazásához” – fogalmaz a G20-ak közleménye.

A döntés mintegy 12–14 milliárd dollárnyi törlesztési terhet vesz le az érintett országok válláról - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy, a megállapodás részleteit ismerő forrás.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszter szerint a törlesztési enyhítéssel mintegy 20 milliárd dollárt tudnak majd az érintett országok átcsoportosítani egészségügyi rendszerük támogatására és a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozására.

A G20-ak a megállapodásról kiadott nyilatkozatban egyúttal felhívják a privát hitelező intézményeket is, hogy hasonló feltételekkel csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az IMF főigazgatója, Kristalina Georgieva és David Malpass, a Világbank elnöke egyaránt nyilatkozatban méltatta a G20-ak döntését. Az IMF főigazgatója egyúttal jelezte, hogy az intézménynek 18 milliárd dollárnyi új forrás előteremtésére lesz „azonnal” szüksége a legszegényebb országok támogatásához.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close