12 találat a(z) valorizációs szorzó cimkére

Nyugdíj összegének újbóli megállapítása folyósítás nélkül Kérdés

Tévhitek a nyugellátás idei érvényesítésével kapcsolatban Cikk

Az év vége közeledtével ismét sokakban felmerül a kérdés (feltéve, hogy betöltötték a nyugdíjkorhatárt vagy rendelkeznek a „nők 40-hez” szükséges jogosultsági idővel), hogy még az idén érvényesítsék a nyugdíjjogosultságukat vagy várjanak a jövő évig.

Mikorra essen a nyugdíjmegállapítás napja? Kérdés

Dilemmában a nyugdíjba készülők Cikk

Biztosnak látszott, hogy a nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát megnyirbálja a vírus, de az idei első félévi kereseti adatok alapján nem zárható ki, hogy folytatódik a korábbi dinamika. A nyugdíjba készülőknek így fel van adva a lecke: rohanjanak, vagy inkább érdemes a következő évre halasztani aktív időszakuk befejezését – írja azenpenzem.hu.

Nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíja Kérdés

Mikorra essen a nyugdíjmegállapítás napja? Cikk

Mikor érdemes benyújtani a nyugdíj megállapítása iránti kérelmet? Közalkalmazottként dolgozó olvasónknak ez okozott fejtörést. A kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíjmegállapítás időpontja Kérdés

Volarizációs szorzó akár csökkenhet is jövőre? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 évvel az idén nyugdíjba mehetnék júliusban, de a tanévet szerettem volna végigtanítani, ezért felmerült annak lehetősége, hogy 2021 január elejével menjek el csak nyugdíjba, mert így jobban járhatok. Tekintettel az adott helyzetre, Ön mit javasol? Csökkenhet-e a volarizációs szorzó vagy csak nem növekszik 2021-ben? Mostani helyzetben az is felmerült bennem, hogy még egy évet tanítsak, ezért lenne fontos a válasza. A munkáltatómnak a jövő hét végéig nyilatkozom kellene! Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjba vonulás kilátásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam, hogy megjelentek a 2020. évi valorizációs szorzók, amelyek az országos nettó átlagkereset-növekedés mértéke alapján állapítanak meg. A nyugdíjkorhatárt elérte a dolgozó már 2019-ben, de nyugdíjmegállapítás nélkül továbbra is aktív, dolgozik tovább, 2 vagy 3 év múlva tervezi a nyugdíjba vonulást. A korhatár betöltését követően kérte a rögzített nyugdíj megállapítását. Az akkor kapott határozat szerint a havi átlagkereset 150 000 Ft (degresszált havi átlag), s ennek 90%-a, vagyis az akkori szabályok szerint rögzített összege 135 000 Ft nyugdíj. Olyan információt kaptunk, hogy a nyugdíj igénylése nélkül ha a leendő nyugdíjunk összegének növelése érdekében legalább 30 nap további szolgálati időt szerezve tovább dolgozunk, akkor az havi 0,5%, éves szinten 6% növelést jelent. Továbbá a havi átlagkeresetnek nem a 90%-át, hanem 92%-át vagy 94%-át kaphatom. A mostani járvány miatt reális, hogy az idén, s akár jövőre is csökkenhetnek az átlagkeresetek. Amennyiben ez lesz a tendencia, akár rosszul is járhat, aki halasztja a nyugdíjba vonulást. Ha 2021-ben vagy 2022-ben kéri a nyugdíj-megállapítást és -folyósítást, valószínüleg a valorizációs szorzók nem fognak növekedni. Sőt akár még csökkenhetnek is? Érdemes-e folytatni az aktív éveket? A választ előre is köszönjük.

Nyugdíjkalkulátor Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíjkalkulátornál mikor lesz figyelembe véve a március 23-án megjelent valorizációs szorzó. Köszönöm.

Nyugdíjba vonulás: 2019 decemberében vagy inkább 2020 januárjában? Cikk

Év vége előtt sok nyugdíjra jogosult személyben felvetődik a kérdés, hogy ugyan már decemberben is rendelkezik a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, még az idei évtől vegye igénybe az öregségi nyugdíjat, vagy esetleg a jövő évi nyugdíjmegállapítás eredményezne számára magasabb összegű kezdő nyugdíjat.

Nyugdíjmatek: ennyit ér a két-három-sok évvel ezelőtti kereset Cikk

A nyugdíj kiszámításánál figyelembe veendő kereseteket valorizálva, leegyszerűsítve: jelenértéken kell számításba venni. Ismertetjük, hogy a 2016/44. számú Magyar Közlönyben megjelent valorizációs szorzók alapján hogyan kell matekozni azoknak, akik idén mennek nyugdíjba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close