27 találat a(z) valorizációs szorzó cimkére

A nyugdíj számításának menete: nem egyszerű a folyamat Cikk

A Bankmonitor.hu honlapján bemutatta a magyar nyugdíjszámítás kacifántos folyamatát, és azt is leleplezték, hogy mennyi pénzből élnek ma a nyugdíjasok.

Itt vannak a 2024. évi valorizációs szorzók: ezekkel számolható az idén nyugdíjba vonulók nyugellátása Cikk

Az induló nyugdíj (továbbá korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék – ellátások) kiszámításánál, a hatályos nyugdíjbiztosítási szabályok szerint, az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Természetesen a régi keresetekkel nem lehet eredeti összegükben számolni, hiszen azok nominálisan ma már irreálisan alacsonyak, ezért a korrekt számításhoz elengedhetetlen a keresetek értékőrzése, jelenértékre számítása, azaz valorizálása. A Magyar Közlöny 38. számában megjelent az idei valorizációs szorzókat kihirdető kormányrendelet.

Nőknek mikor éri meg nyugdíjba vonulni? Cikk

Mennyivel számíthatnak kevesebb nyugdíjra azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, hogy 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonuljanak, ahhoz képest, mint ha várnának az öregségi nyugdíjkorhatárig? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: mire jó a nyugdíj valorizációja? Cikk

Mire jók a valorizációs szorzók? Egy 2023-ban várhatóan nyereséges egyéni vállalkozó, aki 2024-ben éri el a nyugdíjkorhatárt, vállalkozói kivét formájában vagy osztalékként vegye ki a pénzét? Befolyásolja ez a nyugdíját? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Ennyit érnek az idén nyugdíjba vonulóknál a korábbi évek keresetei – Kormányrendelet az új valorizációs szorzókról Cikk

Az induló nyugdíj (továbbá korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék – ellátások) kiszámításánál, a hatályos nyugdíjbiztosítási szabályok szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Természetesen a régi keresetekkel nem lehet eredeti összegükben számolni, hiszen azok nominálisan ma már irreálisan alacsonyak, ezért a korrekt számításhoz elengedhetetlen a keresetek értékőrzése, jelenértékre számítása, azaz valorizációs szorzók alkalmazása.

Nyugdíjba vonulás dátuma körüli dilemma: 2022 decemberétől vagy 2023 januárjától éri meg jobban? Cikk

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei év végén is sokan teszik fel a kérdést, hogy ugyan már decemberben is rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, azonban mikortól vegyék igénybe az öregségi nyugdíjat, még az idei évtől, vagy esetleg a jövő évi nyugdíj-megállapítás eredményez-e magasabb összegű kezdő nyugdíjat számukra.

Nyugdíjba vonulás: decemberben, vagy megéri januárig várni? Cikk

Sokan vannak, akik már az idei év végén jogosultak lesznek nyugdíjra, de nem tudják, hogy akkor járnak jobban, ha idén, vagy inkább jövőre kérik nyugdíjuk megállapítását. Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíjszámítás: hatályba léptek a 2022. évi valorizációs szorzók Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 61. számában a 2022-ben nyugdíjba vonulók ellátásának megállapításához szükséges valorizációs szorzókat tartalmazó 128/2022. kormányrendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. kormányrendelet módosításáról.

Nyugdíj megállapítása: igénylés 2021-ben, határozat 2022-ben Cikk

Melyik évre vonatkozó valorizációs szorzót veszik figyelembe és állapítják meg a nyugdíjat, ha valaki 2021-ben nyújtja be a nyugdíjigényét, de a határozat csak 2022-ben születik meg? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

2021-ben nyugdíjigény benyújtása, jogerős határozat 2022 Kérdés

Nyugdíj előtt: decemberre vagy inkább januárra kérjük a nyugdíj megállapítását? Cikk

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei év végén is sokan teszik fel a kérdést, hogy ugyan már decemberben is rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, azonban mikortól vegyék igénybe az öregségi nyugdíjat. Még az idei évben induló, vagy a jövő évi nyugdíj-megállapítás eredményez magasabb összegű kezdő nyugdíjat számukra?

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: de mikor? Cikk

A nők 40 kedvezményes nyugdíjazásával kapcsolatban gyakran érkezik kérdés az Adózóna oldalához. Nem ritka, hogy az időzítéssel kapcsolatban bizonytalanodik el valaki, illetve a szolgálati idő kiszámítása is számos esetben okoz nehézséget. Winkler Róbert nyugdíjszakértő két olvasói kérdést válaszolt meg.

Szolgálati idő, átlagkereset, valorizációs szorzó: összegzés a nyugdíj számításáról Cikk

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban nagyon sok tévhit kering, és csak kevesen tudnák leírni a számítási mód pontos menetét. Pedig az időskori jövedelmünk nagy mértékben meghatározza az életminőségünket, ezért fontos némileg tisztában lenni a kérdéssel. A bankmonitor.hu elemzésében megmutatja, hogyan lehet megbecsülni a várható állami nyugdíjat, és milyen módszerek léteznek az időskori jövedelem feltornászására.

Korhatár előtti ellátásban részesülő majdani öregségi nyugdíja Kérdés

Nyugdíj: itt vannak a 2021. évi valorizációs szorzók, megállapíthatók az új ellátások Cikk

Az induló saját jogú, hozzátartozói nyugdíj (továbbá korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék, ellátás) kiszámításánál a vonatkozó nyugdíjbiztosítási szabályok meghatározzák, hogy az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Természetesen a régi, több évtizedes keresetekkel nem lehet eredeti összegükben számolni, hiszen azok nominálisan ma már irreálisan alacsonyak, ezért a korrekt számításhoz elengedhetetlen a keresetek értékőrzése, jelenértékre számítása, azaz valorizálása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink