hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: de mikor?

  • adozona.hu

A nők 40 kedvezményes nyugdíjazásával kapcsolatban gyakran érkezik kérdés az Adózóna oldalához. Nem ritka, hogy az időzítéssel kapcsolatban bizonytalanodik el valaki, illetve a szolgálati idő kiszámítása is számos esetben okoz nehézséget. Winkler Róbert nyugdíjszakértő két olvasói kérdést válaszolt meg.

Az első kérdés részletesen így hangzik: szeretném megkérdezni, hogy milyen időpontra vonatkozóan javasolt beadni a nők kedvezményes öregségi nyugdíjigényt, ha 2021. 12. 31-én 40 év 5 nap szolgálati idővel rendelkezik az igénylő (már történt adategyeztetés). 2021. december utolsó napjaira vonatkozóan vagy 2022. januári időpontra kérje a nyugdíj megállapítását? Mi kedvezőbb számára?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Jelen időpontban még nem lehet pontosan meghatározni, hogy a jövő évtől megállapításra kerülő nyugdíjak esetében milyen valorizációs szorzók kerülnek majd alkalmazásra, azok kihirdetésére ugyanis legkorábban 2022. március hónapjában kerül majd sor.

A KSH első nyolc hónapra vonatkozó keresetnövekedési mutatói alapján viszont valószínűsíthető, hogy amennyiben ez a növekedés egész 2021. évre fennmarad, a jövő évi nyugdíjazás magasabb összegű kezdő nyugdíjat eredményez majd, mint a 2021 év végi nyugdíjazás. Annak pontos mértékét azonban még nem lehet meghatározni.

A témához kapcsolódva olvassa el az Adózóna „Szolgálati idő igazolása nyugdíjhoz”, „Nyugdíjas munkavállaló munkahelyi balesete üzemi baleset lehet-e?” és „Nők 40: növelte a szolgálati időt a rokkantsági nyugdíj alatti keresőtevékenység?” című cikkét!

A második kérdés részletesen így hangzik: legyen szíves pontosan megválaszolni nekem, hogy mikor nyílik meg nekem a nők 40 jogosultsága? Mikor kerekedik ki a plusz nyugdíj mértékhez még egy évem? Köztisztviselő vagyok egy kis polgármesteri hivatalban. Meg kell szüntetnem a jogviszonyom? Jár felmentési idő? A nyugdíjbiztosító 2017. 12. 31-éig az alábbi határozatot közölte, azóta folyamatos a jogviszonyom. 36 év 102 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idő, 35 év 51 nap a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idő, ezen belül 30 év 225 nap keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszony.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A megadott adatok alapján – amennyiben 2017. december 31-ét követően folyamatosan köztisztviselőként biztosítási jogviszonyban áll – úgy abban az esetben a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges 40 év jogosultsági idővel legkorábban 2022. november 9-én fog rendelkezni. Ebben az időpontban a nyugdíjmértéke szerinti szolgálati ideje – folyamatos jogviszony esetén – 41 év 51 nap lesz, újabb teljes évet 2023. szeptember 19-én szerezhet.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján a nyugdíj megállapításának nem feltétele a közszolgálati jogviszony megszüntetése, azonban amennyiben a nyugdíj megállapítása mellett közszolgálati típusú jogviszonyban dolgozik tovább, úgy a nyugdíj folyósítása annak megállapítása napjától szüneteltetésre fog kerülni addig, ameddig a közszolgálati jogviszony fennáll.

Amennyiben a nyugdíj mellett nem közszolgálati típusú jogviszony keretében dolgozna tovább, úgy abban az esetben a nyugdíj folyósítása nem kerülne korlátozásra. Amennyiben a nyugdíj megállapításakor nem szünteti meg a közszolgálati jogviszonyát, úgy abban az esetben fel sem merülhet a felmentési idő. Ha a jogviszonyát megszünteti a nyugdíj megállapításakor, úgy abban az esetben jár a felmentési idő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs