hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj előtt: decemberre vagy inkább januárra kérjük a nyugdíj megállapítását?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei év végén is sokan teszik fel a kérdést, hogy ugyan már decemberben is rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, azonban mikortól vegyék igénybe az öregségi nyugdíjat. Még az idei évben induló, vagy a jövő évi nyugdíj-megállapítás eredményez magasabb összegű kezdő nyugdíjat számukra?

A nyugellátás összege az adott személy megszerzett szolgálati idejétől, valamint a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ. Amennyiben valaki igénybe veszi az öregségi nyugdíjat, úgy abban az esetben meghatározásra kerül a nyugellátása megállapítása kezdő időpontjáig megszerzett szolgálati ideje és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresete, a nyugdíj összege pedig az átlagkeresetnek a szolgálati időhöz rendelt százaléka lesz. (Pl. 40 év megszerzett szolgálati idő esetén a nyugellátás összege a havi átlagkereset 80 százaléka lesz.) A nyugellátás várható összege egyenes arányban növekedik a szolgálati idő és az alapjául szolgáló havi átlagkereset mértékével. Hosszabb szolgálati időhöz, és a magasabb összegű átlagkeresethez, magasabb összegű induló nyugdíj társul.

Olvassa el az Adózóna „Fizetés nélküli szabadságra küldi a munkáltatója? Nem lesz biztosított!”, „Amiről gyakran elfeledkeznek a munkáltatók: bajban lehet, ha bejelentve marad a nem biztosított munkavállaló” és „Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás – változások január 1-jétől” című írását!

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az ún. béridőszakon belül – 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjáig – elért nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől a társadalombiztosítási járulék alapjául szolgáló keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi a valorizációs szorzó, és mitől függ ennek a nagysága, illetve jövőre milyen valorizációs szorzó várható, és ezt figyelembe véve mikor érdemesebb kérni a nyugdíj megállapítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs