hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj megállapítása: igénylés 2021-ben, határozat 2022-ben

  • adozona.hu

Melyik évre vonatkozó valorizációs szorzót veszik figyelembe és állapítják meg a nyugdíjat, ha valaki 2021-ben nyújtja be a nyugdíjigényét, de a határozat csak 2022-ben születik meg? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 2021 májusában benyújtottam a nők 40 nyugdíjigényemet. Decembert írunk, de semmilyen határozat nem érkezett, így várhatóan a nyugdíjhatározatot 2022-ben kapom kézhez, illetve ha 2021. december utolsó napjaiban kézbesítik, a jogerőre emelkedés áthúzódik 2022-re. Mit tegyek? 2022-ben a valorizációs szorzók várhatóan 8,5 százalékkal magasabb nyugdíjmegállapítást eredményeznek. Ha a 2021-ben benyújtott igényem alapján a 2021-es valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjamat, jogomban áll-e annak visszautasítása, és a 2022-es szorzók alapján kérhetem-e annak újraszámolását? Ez milyen következményekkel jár, mit veszítek, mit nyerek? Van-e annak lehetősége, hogy a 2022-es szorzókkal állapítsák meg a nyugdíjamat és akkortól folyósítsák, amikor jogosulttá váltam rá (egy 2018-ban folytatott adategyeztetés alapján 2021 júniustól vagyok jogosult a nők 40 nyugdíjra)? Kérem tanácsukat, mit tegyek, hiszen ez meghatározó az elkövetkezendő évekre!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A nyugdíj végleges – korábban jogerős – megállapításáig bármikor vissza lehet vonni az igényt, illetve lehet változtatni a nyugellátás megállapításának kezdő napján. Amennyiben az Ön nyugdíjigényének elbírálása jelenleg is folyamatban van, úgy módja nyílik a nyugdíj megállapításának kezdő időpontját módosítani, ezt egy egyszerű kérelemmel, nyilatkozattal is megteheti.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíj előtt: decemberre vagy inkább januárra kérjük a nyugdíj megállapítását?” és „Katások nyugdíja: arányosan csökken a szolgálati idő 200 ezres minimálbér mellett” című írását!

Amennyiben a nyugellátása 2022. január 1-jétől történő megállapítását kéri, úgy abban az esetben nyugellátása a 2022. évi valorizációs szorzókkal kerül majd megállapításra. Ebben az esetben, ellentétben a 2021. évi nyugdíjazással, 13. havi nyugdíjra, továbbá nyugdíjemelésre is legkorábban 2023. január 1-jétől lesz majd jogosult.

Olyan jogi lehetőség, hogy a nyugdíj összege a 2022. évi valorizációs szorzókkal kerüljön megállapításra, de a nyugdíj folyósításának kezdő időpontja 2021. év bármely napja legyen, nincs. 2021. évi kezdő nyugdíj-megállapítás és folyósítás esetén a 2021. évre vonatkozó valorizációs szorzókat kell alkalmazni.

Levele szerint a nyugdíjigénye májusban került benyújtásra, ezért az igény elbírálásának elhúzódását vélhetően a nyugdíj megállapításához szükséges biztosítási és kereseti adatok vizsgálata eredményezi, vagy esetleg nyugdíjügye nemzetközi érintettségű, és a külföldi nyugdíjszerv igazolása hiányzik a jogosultsága elbírálásához.

Amennyiben nyugdíjügye nemzetközi érintettségű, úgy abban az esetben arra is szükséges figyelemmel lenni, hogy ha a külföldi nyugdíjszerv korábbi időponttól kezdődően állapít meg nyugdíjat, mint a magyar nyugdíjszerv, abban az esetben biztosítás szempontjából Magyarországon is a külföldi nyugdíjazás időpontjától minősül majd sajátjogú nyugdíjasnak. Amennyiben pedig a külföldi nyugdíjazást követően Magyarországon továbbdolgozik, úgy a nyugdíjasként folytatott keresőtevékenysége alapján Magyarországon már nem szerez újabb szolgálati időt, ami a majdani magyar nyugdíjazását hátrányosan érintheti, hiszen kevesebb magyar szolgálati időt szerez, ami akár a kedvezményes nyugdíjra való jogosultságát is befolyásolhatja. Ennek kiküszöbölésére célszerű mindként tagországban azonos időponttól kérni a nyugdíj megállapítását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs