13 találat a(z) uniós irányelv cimkére

Egyenlő bánásmód: változnak a hatósági szabályok Cikk

December 31-én megszűnik az európai uniós csatlakozásunkkal egyidejűleg az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítésére létrehozott, autonóm államigazgatási szervként működő Egyenlő Bánásmód Hatóság, feladatait 2021. január 1-jétől az alapvető jogok biztosa veszi át. Összefoglaljuk a változás legfontosabb részleteit.

Jobb Bécsben, mint Budapesten? Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálható lesz a kettős minőség Cikk

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a tárca törvénymódosítási javaslatát ismertetve kedden Budapesten.

Új EU-irányelv a vállalatok országhatárokon átnyúló átalakulásáról Cikk

Január 1-jén új európai uniós irányelv lépett hatályba a vállalatok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról. Magyarországnak 2023. január 31-éig kell megalkotnia az irányelv nemzeti végrehajtásához szükséges jogszabályokat, amelyek jelentős változást eredményeznek a jelenleg hatályos társasági, munka- és adójogi szabályozásban is.

Agyő, műanyag tányérok, evőeszközök! Szigorít az EU Cikk

Megtiltja az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa által elfogadott irányelv egyes eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők.

Fuvarozók célkeresztben: terítéken az uniós kiküldetési szabályok Cikk

Megkezdődhetnek az intézményközi egyeztetések a közösségi kiküldetési irányelvről, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta ma a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló tárgyalási mandátumát.

Megszűnik az óraátállítás, maradhat a nyári időszámítás Magyarországon Cikk

Megszavazta az Európai Parlament az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-ben történő megszüntetését.

Adótanácsadók: jelenteni kell az agresszív adótervezést Cikk

Megállapodtak az uniós pénzügyminiszterek az Ecofin keddi ülésén arról, hogy módosítják az adózás területén kötelező automatikus információcserét szabályozó irányelvet – tájékoztatta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár az MTI-t. A tanácsülésen az Európai Bizottság bemutatta a tagállamokról készült országjelentéseket is.

Hol gyártották a papucsot? Egy termékcímke tartalmáról döntött a Kúria Cikk

Nem volt megfelelő az uniós irányelve átültetése a hazai jogba, ez vezethetett a hatóság és az elsőfokú bíróság téves döntéseihez. A „papucsügyi” pereskedés végére a Kúria tett pontot.

Nincs mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, állítják Cikk

A magánszemélyek számára az alapszámla nyitása csupán egy lehetőség, de nem kötelesség – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szerdán.

Jövő péntektől e-cigizni sem lehet akárhol Cikk

Uniós, illetve a nemzeti dohánytermék irányelv alapján korlátozzák az elektromos cigaretta használatát május 20-ától – közölte a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Újabb csapás az adóelkerülőkre: szigorúbb osztalékfizetési szabályok Cikk

Tovább szigorítja az Európai Unió a vállalatcsoporton belüli osztalékfizetés adózását szabályozó irányelvet. A módosítás célja, hogy a kettős adóztatás elkerülését szolgáló szabályokat kijátszva ne tudjanak kibújni a multinacionális cégek az adófizetési kötelezettség alól – hívja fel a figyelmet a Ryan adótanácsadó cég. A tervezett új szabályok alapján a tagállamoknak meg kell tagadniuk az irányelvben foglalt kedvezményeket, ha egy ügylet kizárólagos célja az adóelőny elérése. Az uniós elképzelések azonban olyan új jogértelmezési kérdéseket is felvetnek, amelyek bizonytalanságot okozhatnak a szabály gyakorlati alkalmazásakor.

Jaj az offshore-lovagoknak! Nem bújhatnak céges bankszámlák mögé Cikk

Megszűnik az offshore-cégek mögött rejtőzködőket védő háló: 2017-től már a társaságok bankszámlái mögött álló magánszemély tulajdonosok adatait is ki kell szolgáltatni az adóhatóságoknak – így módosult az EU megtakarítási irányelve.

Termékbeszerzés: a magyar áfatörvény ellentétes az uniós irányelvvel Cikk

Az Európai Bíróság által a PARAT ügyben 2009. április 23-án közzétett döntés értelmében az Európai Unió szabályzásával ellentétes az a magyar szabályozás, amely az államháztartási támogatásban részesülő termékbeszerzések esetén a kapcsolódó általános forgalmi adó levonását csak a beszerzés nem támogatott hányada erejéig teszi lehetővé.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close