hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tetemes munkaügyi bírság az uniós kiküldetési irányelv megsértéséért

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az Európai Unióban a 2014/67. irányelv szabályozza a munkavállalók tagállamokon belüli kiküldetésére vonatkozó kötelezettségeket, melyek az utóbbi években jelentősen szigorodtak. Ezen szabályokat, illetve a szabályok megsértésének szankcionálását értelmezi az Európai Unió Bíróságának cikkünkben bemutatott ítélete.

Versenysemlegesség és munkavállalói jogok

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás egyik formája a kiküldetés. A határokon átnyúló szolgáltatások uniós alapelve lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltatók munkavállalóikat ideiglenesen másik tagállamba küldjék ki munkavégzés céljából. A külföldi munkavégzés ideje alatt a foglalkoztatott kiküldött munkavállalónak minősül, és ennek a jogállásnak megfelelő szabályok vonatkoznak rá a munkakörülmények és egyes jogosultságok tekintetében.

A szabályozásra (kiküldött munkavállalói státusz) azért volt szükség, hogy biztosított legyen, a másik tagállam területén munkát végző munkavállaló ténylegesen csak átmeneti időre jelenik meg a másik állam munkaerőpiacán, ellenkező esetben visszaélésekre kerülhetne sor. Ilyen visszaélés lehetne az, ha a kiküldött munkavállaló nem átmeneti, hanem állandó munkát végez a fogadó államban úgy, hogy eközben a küldő államban megszabott esetlegesen alacsonyabb minimálbér, illetve egyéb munkajogi szabályozás hatálya alá tartozik. Ez egyben a küldő (jellemzően kelet-európai) ország vállalkozása számára versenyelőnyt jelentene.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az EU-irányelv előírásait, és ismertetjük a vonatkozó európai bírósági döntést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs