182 találat a(z) távolléti díj cimkére

Kiküldetés: német vagy francia minimálbér, távolléti díj is járhat Cikk

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy milyen munkajogi szabályokat kell betartani uniós országba kiküldött munkavállalók esetében. Az Európai Unió irányelve és számos területen előírja, hogy a fogadó állam jogát kell alkalmazni.

Időkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyógyszertárban kéthavi időkeret alkalmazásával foglalkoztatják az alkalmazottakat, havi órabérben. A gyógyszertár heti nyitvatartási ideje összesen 85 óra, minden nap nyitva van, tehát szombaton és vasárnap is, csak munkaszüneti napokon (például húsvét hétfőn) van zárva. Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: – Vasárnapi, illetve szombati pótlékot és műszakpótlékot kell-e fizetni a munkavállaló részére? Amennyiben igen, akkor ezt az alapbérben meghatározva be lehet-e építeni az alapbérbe? Ebben az esetben mi lesz az alapja a túlórának? – A munkaszüneti napokra (például húsvét hétfőre) kell-e távolléti díjat fizetni? (Munkaügyi ellenőrzés alkalmával a revizor azt az információt adta, hogy a fenti esetben, például január 1-jére távolléti díjat kellett volna fizetni az Mt.146. paragrafusa alapján!) Előre is köszönöm válaszát.

Távolléti díj különadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott idejű munkaviszony (2015. 01. 01-2017. 12. 31.) munkaszerződésének azonnali hatállyal való megszüntetése esetén (2016. 02. 09) a 12 havi távolléti díjra vonatkozik-e a 75 százalékos különadó 3,5 millió forint felett? Köszönettel.

Munkavégzés fizetett ünnepen Kérdés

Tisztelt szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban. Az idősek otthonában folyamatos munkarendben, munkaviszonyban dolgozó munkavállalóknak 2016. január hónapban hány óra volt a kötelezően ledolgozandó munkaóra (160 vagy 168 óra)? A folyamatos munkarendben dolgozók közül ki jogosult a távolléti díjra: aki beosztása szerint nem dolgozott január 1-jén vagy mindenki? Valamint még abban is szeretném a segítségét kérni, hogy aki a beosztása szerint 12 órát dolgozik, és nem folyamatosan (összefüggően 5, 10 munkanapot) van szabadságon, hány órát kell számolni a szabadsága idejére? Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Temesvári Éva

Távolléti díj alapja Kérdés

Tisztelt Szerkesztők! Négyhavi munkarendben foglalkoztatják a munkavállalókat. Rendkívüli munkavégzés nincs elszámolva. Minden hónapban (az alapbéren felül) eltérő összegű kiegészítő bért kapnak a dolgozók. A kiegészítő bér tartalmazza az esetleges túlórapótlékot, és minőségi munkavégzésért jár. Kérdésünk: a kiegészítő bért a távolléti díj alapjánál el kell-e számolnunk? A választ előre is köszönjük.

Bírósági ülnök díjának adózása Kérdés

Egy alkalmazottunk bírósági ülnök lett. Kérdésem: a bíróság elutalta a távolléti díjának megfelelő összeget, 10 százalékkal megemelve. Milyen jogcímen tudom ezt számfejteni neki, milyen levont adók terhelik, a társaságnak milyen, és hány százalékos adót kell utána fizetnie?

Betegszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy 6 órás dolgozó, aki december 28-án kórházba került, és várhatón pár hétig betegállományban marad. Év végéig (december 28. - december 31.) 4 nap betegszabi járt 2015-ben (korábban nem volt beteg) 2016. 01. 01. fizetett ünnep, 2016. 01. 04-tól kezdem újból a 2016-os évre járó 15 nap betegszabadságot számolni? 2016. 01. 01-re rendesen távolléti díjban részesül? Köszönöm!

Szabadság idejére járó távolléti díj kiszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ön segítségét kérem, mert több eltérő véleményt olvastam. Biztonsági őrökről lenne szó. 1 nap munka (24 óra), majd 2 nap szabadnap. Általában 10 munkanap egy hónapban. Hogyan, hány órára számolom a napi szabadságot? Olyan bérelszámolási listát láttam, ahol a szabadság 1 napjára 8 óra figyelembevételével számítják ki a napi bért. Helyes ez? Ha az átlag órabér 700 forint, mennyi az egy napi szabadságra jutó távolléti díj összege? Hány órát veszek figyelembe 1 nap szabadság esetén? Előre is köszönöm a válaszát!

Tanuló távolléti díjának számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy pontosan milyen módszerrel számoljam ki a tanulószerződéssel foglalkoztatott diák egy napra jutó bérét? Ez akkor lényeges, ha betegszabadságon volt a tanuló. Minden hónapban más a gyakorlatban eltöltött napok száma. Gondolom a rendes havibéres dolgozókhoz hasonlóan a munkanapok arányában kell számolni a távolléti díjat. Példa: egy tanuló egyhavi ösztöndíja 14 175 forint. Szeptemberben összesen nyolc napot dolgozott volna, de ebből két napot betegszabadságon volt. Napi munkaideje 7 óra. Én úgy számoltam, hogy 8*7=56 óra a havi osztószám, így az egyórai bér 14175/56=253,13 forint. A betegszabadságra járó bér kiszámítása: 2*7*253,13=3543,82*0,7=2481 forint. Vagyis a bruttó ösztöndíj összege: 6*7*253,13=10.631+2 481=13 112 forint lesz. Jó ez a számítási módszer? Válaszát előre is köszönöm!

Kötetlen munkarend esetén véradásra távolléti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Alkalmazottaim véradáson voltak, és szeretnék megkapni az erre az időszakra járó távolléti díjat. Felmerül bennem, hogy kötetlen munkarend lévén az irodában, jár-e nekik ez a díj? Nem elvárható-e ebben az esetben, hogy máskorra időzítsék a munkavégzést, és a véradás idejét ne tekintsem munkaidőnek? Köszönöm válaszát.

Távozási engedély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minimálbéres vagy garantált bérminimumos, órabéres munkavállaló, ha a napi munkaidő ledolgozása előtt négy-öt órával távozásra kér engedélyt írásban – távozási engedély -–, és a munkáltató elengedi, akkor kell-e a munkáltatónak a dolgozó részére bért, vagy egyéb címszó alatt valamilyen díjazást fizetni a le nem dolgozott időre?

Mi számít bele a távolléti díjba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani, hogy az alábbiak közül mi számít bele a távolléti díjba? (Apa szabadság-elszámolásához kell.) A dolgozónak vegyes bérezése van (alapbér plusz bevételarányos teljesítménybér), kétműszakos munkarendben dolgozik, és az alábbi bértételeket fizettünk ki részére az elmúlt 6 hónapban: – alapbér: 145 000 Ft/hó – csoportvezetői pótlék: 25 000 Ft/hó – műszakpótlék-átalány: 14000 Ft/hó – teljesítménybér: 500 000 Ft (6 hónap = x nap) – túlóra munkanapon 50 000 Ft (6 hónap) – túlóra szombaton 50 000 Ft (6 hónap). Az alapbér, a csoportvezetői pótlék, a műszakpótlék-átalány és a teljesítménybér összeg nélkül a munkaszerződésben szerepel. Olvasatom szerint beletartozik az alapbér, a műszakpótlék-átalány, a teljesítménybér. De mi van a csoportvezetői pótlékkal és a rendkívüli munkaidővel (amit ugye nem átalányban fizetünk, mert csak ebben az évben alkalmazzuk először)? A bérprogramom viszont számol vele. Az apa szabadságköltségét szeretnénk visszaigényelni a MÁK-tól. Nem lenne szerencsés, ha belekötnének az elszámolásunkba.

Munkavállalói kártérítés összege nettó vagy bruttó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló által okozott kár: az Mt. értelmében gondatlanságból okozott károkért való kártérítési felelőssége 4 havi távolléti díjáig terjedhet. Ezt az összeget nettó vagy bruttó alapbérként tekintsük? Munkabérből 28 500 forintig lehet levonni, ha hozzájárul? Köszönöm.

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél havi prémiumot adnak a dolgozóknak a munkavégzéstől függően. Ezért van olyan hónap, amikor kap, van, amikor nem kap a dolgozó. A távolléti díjba a pótlékokon kívül beszámít-e a prémium vagy a jutalomként számfejtett bér, a mozgóbér? Nem mindegy, hogy a szabadságába beszámít-e vagy sem a dolgozónak. Várom válaszukat. Kisfaludyné

Távolléti díjba számító pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A túlórára, illetve munkaszüneti napra járó pótlék beleszámít-e a távolléti díjba? Ha igen, ezeket hogyan kell számolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs