38 találat a(z) szokásos piaci ár cimkére

Transzferárszabályok az iparűzési adóban Cikk

Az őszi adócsomag egy régóta fennálló problémát orvosolna a helyi iparűzési adóban: 2021-től ugyanis a helyi adókról szóló törvénybe is beemelnék a transzferárszabályok alkalmazását. Az új szabály miatt várhatóan megnő a transzferár-ellenőrzések szerepe az önkormányzati adóellenőrzések során, olvasható a Deloitte közleményében.

Szokásos piaci ár meghatározása Kérdés

Bérleti díj beszámítása a vételárba kapcsolt vállalkozás esetében Cikk

Olvasónk egy új részlettel bővítette ki eredeti kérdését, amely így szólt: "Bérbeadott gépjármű esetében a bérleti szerződés alapján meghatározott időtartam lejárt. Ezt követően még több hónapon keresztül fizette a bérlő a bérleti díjat. Időközben megállapodott a bérlő és a bérbeadó, hogy a bérlő megvásárolja a gépjárművet. A bérleti időtartam végétől a vásárlás időpontjáig kifizetett összeget be lehet-e számítani a vételárba, s milyen teendők vannak ezzel kapcsolatban?" Olvasónk most jelezte, hogy kapcsolt vállalkozás tagjairól van szó, és azt kérdezte: ebben az esetben is ugyanolyan lehetőségek vannak, vagy van más egyéb teendő is? Kérdéseire dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

Fordított áfa Kérdés

Szokásos piaci ár – transzferár-dokumentáció Cikk

Kétrészes írásunk a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentumok formai és tartalmi követelményeit ismerteti.

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről Cikk

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két középvállalkozás, akik kapcsolt viszonyban vannak. Az egyikük bérleti díjat és közös költséget számláz tovább, a kapott számlán szereplő összegnél magasabb áron. Az ügylet szerintünk megállapított piaci értéke 2019-ben 50 millió forint alatt maradt. A piaci értéket összehasonlító árak módszerével állapítottuk meg. Két, hasonló tevékenységet folytató vállalkozás rendelkezésünkre bocsátotta a bérbeadó és bérlő között kialakult árakat. Az itt látható árak hasonlóak a bérbeadótól kapott számlák áraihoz. A bérlő speciális tevékenységet folytat, ennél több ügyletről a környéken nincs tudomásunk. A társasági adónál a két vállalkozás a piaci ár és a számlázott ár különbségével módosítja adóalapját. Az áfát mindkét fél a piaci árnál magasabb összegben kiállított számlák alapján vallotta be. Kérdésünk, hogy szükséges-e szakértő által készíttetni transzferár-nyilvántartást, vagy elegendő a piaci ár bizonyítására a fentiekben említett – két vállalkozás által rendelkezésünkre bocsájtott – dokumentum?

Mennyi lehet az annyi? A szokásos piaci ár alkalmazásánál az adózó javára döntött a Kúria Cikk

A szokásos piaci árat egyoldalú eljárás keretében megállapító határozatban megadott tartományban kijelölt szokásos piaci ár esetén a tartományon kívül alkalmazott ellenértéknél nemcsak a hozzá legközelebb eső szélső értékre, hanem a tartomány bármely elemére történhet korrekció – mondta ki Kfv.I.35.504/2018/6.számú határozatában a Kúria.

szokásos piaci ár meghatározása Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Az előző kérdésemhez kapcsolódóan, kérem további szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy az adózó hogyan határozza meg a szokásos piaci árat ingatlan értékesítés esetén. Létezik hiteles adatbázis erre vonatkozóan (NAV, KSH)? Válaszát ismételten előre is köszönöm!

Gépkocsi magánhasználata Kérdés

Cégünk a dolgozók magáncélú személygépkocsi-használatának csak az üzemanyag-fogyasztását kívánja kiszámlázni. Az a kérdésünk, hogy cégünk hogyan jár el helyesen: – amikor a munkavállalók felé a megtett kilométerek alapján kiszámlázza a magánhasználatra jutó üzemanyag-felhasználás összegét, vagy – vizsgálja a szokásos piaci árat napi vagy havi szinten, és azt hárítja át, vagy – vizsgálja az említett aránytalanul alacsony ellenértéket a szokásos piaci árhoz képest, és ez alapján dönt számlázásról? Ez esetben mi számít szokásos piaci árnak, illetve mi számít aránytalanul alacsony ellenértéknek a szokásos piaci árhoz képest? Hogyan tudja cégünk vizsgálni a szokásos piaci ár és az aránytalanul alacsony ár (üzemanyagár) különbségét? Jól gondoljuk, hogy ha nem élhet a munkáltató előzőleg az áfalevonási jogával az üzemanyagra vonatkozóan az áfatörvény 124. § 1) bekezdés a) b) pontja alapján, akkor a továbbhárított üzemanyag felhasználás esetén az Áfa törvény 87. § b) pontja alapján nincs áfa felszámítási kötelezettségünk? Ha eltekintünk a szokásos piaci ár alkalmazásától, nincs bevétel növelő tényező sem? Előre is köszönjük segítségüket.

Bérbevevőnél felújítás miatti kisebb bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a magánszemély tulajdonosától bérel egy üzemcsarnokot (a tulajdonos adómentes számlákat állít ki a kft. felé). A csarnok felújításra szorul, ezt a bérbevevő fizeti ki. Köthető-e olyan bérleti szerződés, amely szerint a jelenlegi és jövőbeni felújítások, általános karbantartási munkák miatt jóval alacsonyabb a bérleti díj, mint a szokásos piaci ár? Mivel a bérbevevő fizeti a felújítás költségeit, el tudja-e teljesen számolni a költségeket, illetve tudja-e aktiválni, mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? A bejövő számlákon szereplő áfa levonható-e, ha a bérlő áfás tevékenységet folytat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Kivitelező saját magának épít házat, lehet 5 százalékos az áfa? Cikk

Építőipari generálkivitelező cég tulajdonosa a saját házát is szeretné felépíteni. A könyvelője szerint abban az esetben építhet magának generálkivitelezőként 5 százalékos áfával, ha a saját házán is produkál hasznot a saját cégének. Igaza van a könyvelőnek? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Kivaalany kapcsolt vállalkozással kötött ügylete. Példákkal Cikk

A cikk a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényt (Katv.) módosító – az Országgyűléshez T/00625 számon benyújtott – megszavazott törvényjavaslatban a szokásos piaci ártól eltérő áron kötött szerződések alapján meghatározott különbözet adóalapnál (egyenlegnél) történő figyelembevételére módosító szabályt értelmezi.

Így kell elszámolni a szövetkezetből, gazdasági társaságból kilépő taggal Cikk

Sokszor felmerül a kérdés, hogyan kell meghatározni a kiadandó vagyont, ha egy szövetkezetből, gazdasági társaságból kilép a tag, és milyen adóvonzata van az adott szövetkezetre, társaságra és a kilépő tagra vonatkozóan.

Transzferárak: többeknek több papírmunkája lesz Cikk

A Magyar Közlöny 169. számában jelent meg a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelet. A legfontosabb változásokat ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close