61 találat a(z) szokásos piaci ár cimkére

Magánszemélynek nyújtott céges kölcsön: kell-e a kamatkedvezménnyel az adóalapot módosítani? Cikk

Szükséges-e a kiva vagy a tao hatálya alá tartozó vállalkozásnak a magánszemély tulajdonosnak nyújtott kölcsön kamatkedvezményével módosítania adóalapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Kamatkedvezményből származó jövedelem (KIVA/TAO) Kérdés

Transzferár-adatszolgáltatás: kérdések és gyakorlati nehézségek a bevallás kitöltése során Cikk

Mint ahogy arról már bizonyára a legtöbb érintett adózó értesült, a közelgő május 31-ei határidő már nemcsak az éves adók elszámolására és bevallására vonatkozó kötelezettségek teljesítése szempontjából fog jelentős feladatot jelenteni, hanem – az idei évtől kezdődően új kötelezettségként – a társaságiadó-bevallásban már a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakciók fő adatairól is adatot kell szolgáltatni. Jelen cikkünk keretében az új transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség jelentőségét, továbbá a teljesítésével kapcsolatban felmerült kérdéseket és gyakorlati nehézségeket mutatjuk be.

Fontos határidő közeleg 15-20 ezer vállalkozásnak, kerülje el a sokmilliós büntetést! Cikk

Május 31-éig kötelező elkészíteniük az arra kötelezett vállalkozásoknak a transzferár-dokumentációt, nem lehet már elmismásolni ezt a feladatot. Magyarországon nagyságrendileg 15-20 ezer céget érintenek a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó előírások – hívja fel a figyelmet közleményében a Saldo Zrt.

Tájékoztató a szokásos piaci árral kapcsolatos kötelezettségekről Cikk

A szokásos piaci árral összefüggésben adatnyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozásokat. A Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a NAV közölte honlapján.

Csoportos taoalanyok és a hipa Kérdés

Transzferár-dokumentáció: sok cégnek hosszú és nehéz lesz a május Cikk

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társaságiadó-alanyiság jelentősége, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában.

Árengedmény Kérdés

A szokásos piaci ár és a nyilvántartás új előírásai Cikk

Meddig és kiknek kell adatot szolgáltatniuk az alkalmazott szokásos piaci árról, továbbá nyilvántartásukról? Milyen gazdasági szervezetek mentesek részben vagy egészben e kötelezettség alól? Cikkünkben ismertetjük az ezekkel összefüggő változásokat.

Árfolyamnyereségből származó jövedelem szja-kötelezettsége Kérdés

Ezek a transzferár-szabályozás várható módosításai Cikk

Hosszú ideig nem nyúlt a Pénzügyminisztérium (PM) a hazai transzferárazás szabályozásához, azonban miután 2022 nyarán a Parlament elfogadta a transzferárazással kapcsolatos jogszabály-módosításokat, 2022. december 9-én társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a PM a szokásos piaci ár meghatározásával (azaz a transzferárakkal) összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét, amely további újdonságokat tartalmaz, a Deloitte összefoglalta erről a legfontosabb tudnivalókat.

Transzferárakat érintő változások: kapcsolt felek közötti ügyletek kötelező adatszolgáltatása Cikk

A napokban, a SZAKma című folyóiratban megjelentek újabb részletek a transzferárakat érintő változásokkal kapcsolatban, szokatlan módon a Pénzügyminisztérium által, de a végleges jogszabály közzététele előtt, olvasható a Grant Thornton Magyarország honlapján közzétett elemzésben.

Kapcsolt felek közötti bérmunka Kérdés

Egyre szűkül a nemzetközi adórendszer kiskapuinak kihasználási lehetősége Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében a vállalatokat érintő feltételes adómegállapítási és az előzetes szokásos piaci ármegállapítási határozatok európai uniós cseréjével foglalkozunk.

Cég lakóingatlan-átminősítés előtt Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3