154 találat a(z) rehabilitációs ellátás cimkére

Rehabilitációs ellátás és megbízási jogviszony Kérdés

Rehbilitációs járadékban részesülő betölti az öregségi nyugdíj korhatárt Kérdés

Bt.-kültag járulékfizetése Kérdés

Öregségi nyugdíj Kérdés

Ügyvezető rehabilitációs ellátás/járadék melletti járuléka Kérdés

Rehabilitációs ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy rehabilitációs ellátást kapok, mennyi az az összeg, ami belefér a foglalkoztatásba? Munkaviszonyból származó bruttó bérem: 167 400 forint, 4 órás munkaviszony esetén 120 000 forint. Kérdésem, hogy ebben az esetben jár-e a rehabilitációs ellátás, vagy meg kell szüntetnem? Várom válaszát.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sok írást találok a kereseti korlátról, tudom, hogy 2019.01.01-től a szochokedvezmény érvényesítéséhez nem kell rehabilitációs kártyát kérni, de arról nem találok információt, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személyre vonatkozik-e bármiféle munkaidő-korlátozás. Régebben a rehabilitációs hozzájárulásban részesülők csak 4 órában dolgozhattak. A rokkantsági ellátás esetén vonatkozik-e a munkavállalóra hasonló korlátozás? (Nem találtam ugyan a törvényben, de ha mégis elveszti ellátási jogosultságát a munkavállaló, akkor az nagyon súlyos helyzetbe kerülne.) Segítségét előre is köszönöm!

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású őstermelő rehabilitációs ellátást kap. Jogszabály értelmében biztosított őstermelőnek minősül, negyedévente nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizet. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, kérelmezte az öregségi nyugdíjat is. Nyilatkozott, hogy amennyiben az öregségi nyugdíj a jelenlegi ellátásánál alacsonyabb, úgy nem tart rá igényt. A nyugdíjbiztosító határozata szerint az öregségi nyugdíj alacsonyabb lenne a jelenlegi ellátásánál, tehát továbbra is rehabilitációs ellátásban részesülne. Az a kérdés, hogy továbbra is biztosított őstermelőnek minősül-e, kell-e továbbra is járulékot fizetnie?

Rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők: kereseti korlát Cikk

A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy kereseti korlátjára vonatkozó jogszabályi előírások általában ismeretek: a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mm. tv.) 10. § (2) b) pontja, illetve 13. § (2) d) pontja értelmében megszűnik a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra való jogosultság, ha az érintett keresőtevékenységet folytat és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

Rehabilitációs ellátás melleti keresetkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységnél jövedelemkorlát érvényesül, amely szerint a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, vagyis 2019-ben a 149 ezer forintos minimálbér másfélszeresét, azaz a 223 500 forintot. Ez azt jelenti, hogy például egymást követő két hónapon keresztül akár havi 600 000 forintot is kereshet, míg a harmadik hónapban 223 000 forintot. ha ezt ismétli minden negyedévben éves jövedelme jóval több lesz, mint a minimálbér 1,5-szerese. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezek szerint éves szinten nincs maximalizálva a keresetkorlát, csak arra kell ügyelni, hogy három egymást követő hónapban ne haladja meg a minimálbér 1,5-szeresét a bére?

Beletartozik-e a felszolgálási díj a jövedelemkorlátba? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szakács munkakörben foglalkoztatott dolgozónk közel egy évig betegállományban volt, most a kardiológusa engedélyezte számára a könnyített munkavégzést. A munkaalkalmassági vizsgálaton az orvos 6 órás napi munkát engedélyezett, és 6 hónapra kapta meg az alkalmassági engedélyt. Időközben volt a rehabilitációs intézetben, és határozatot kapott, C2 besorolással. Béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységnél jövedelemkorlátot kell betartani, amely szerint a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, vagyis 2019-ben a 149 ezer forintos minimálbér másfélszeresét, azaz a 223 500 forintot. Dolgozónk a béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A felszolgálási díjat egyedül a 15%-os mértékű nyugdíjjárulék terheli, amelyet a munkáltatónak kell megfizetnie. A kérdésem az, hogy a felszolgálási díj beletartozik-e abba a jövedelembe, amelyet a megváltozott munkaképességű dolgozó fizetési korlátjába be kell számítani? Molnár Anikó

Rehabilitációs ellátás és kereseti korlát Kérdés

Kedves Szakértő! Kétszemélyes kft.-ben az egyik ügyvezető rehabilitációs ellátáson van, tevékenységét munkaviszonyban végzi. A héten vette kézhez a levelet, hogy 2017. 05. hótól fizesse vissza az ellátást, mert átlépte a kereseti korlátot, a minimálbér 150 százalékát. A munka, amelyet végez, legalább középfokú végzettséghez kötött, így bérszámfejtése a bérminimum alapján történt. A levélben meg sem említik a bérminimumot, mint esetleges lehetőséget. Mi a helyes eljárás? Valóban vissza kell fizetnie két évnyi ellátást, vagy a bérminimum 150 százalékáig terjedhet a keresete? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági és a rehabilitációs ellátás átalakítása öregségi nyugdíjjá Cikk

Milyen feltételei vannak annak, hogy a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátást öregségi nyugdíjjá alakítsák? Automatikus-e az átalakítás, vagy kérelmezni kell? Ismertetjük a téma legfontosabb szabályait.

Rehabilitációs, rokkantsági ellátás: ezért sem mindegy, ki, mit kap Cikk

Mi a jelentősége a munkaadó (vállalkozás) szempontjából annak, hogy a megváltozott munkaképességű alkalmazottja (tagja) rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül?

Öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Összesen húsz év rokkantsági nyugdíj és később rehabilitációs ellátás után valaki eléri a rá vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárt. Ilyenkor ha kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, és az kisebb összegre jön ki, akkor nyugdíjas státusz mellett megmarad e az eddig kapott összeg? Egyáltalán kell-e kérni az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy ez automatikusan átmegy öregségi nyugdíjas státuszba? Segítségét köszönöm: Ildi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close