348 találat a(z) nyugta cimkére

Pénzbedobós játékok üzemeltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzbedobós játékok, darts, csocsó, biliárd asztal üzemeltetésével kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a gépek üritésénél kell-e jegyzőkönyvet felvenni? Kell-e nyugtát vagy valamilyen bizonylatot kiállítani a könyveléshez? Kell-e valamilyen nyílvántartást vezetni? Van-e bejelentési kötelezettségünk az üzemeltetéssel kapcsolatban? A bevételeket be kell-e ütni a pénztárgépbe?

Felajánlott nyeremény adózása Kérdés

Cégünk áfaalany, szállodai szolgáltatást végzünk. A Facebookon nyereményjátékot hirdetünk a megosztók, a feltett kérdésre válaszolók között, majd sorsolással választjuk ki a nyertest. A nyeremény szállodánkba szóló utalvány (voucher), mely szállást és félpanziós ellátást biztosít 2 fő részére. A voucher átadásakor, felhasználásakor kell-e számviteli bizonylatot vagy számlát kiállítanunk, ha igen, milyen fizetési móddal, kinek a nevére? Áfa- és egyéb adófizetési kötelezettségünk keletkezik-e, ha igen, mikor, mennyi, és annak mi a könyvelési módja? Kérem segítségüket a voucherátadás, -felhasználás elszámolásában, adózásában, könyvelésében. Köszönöm!

Pékáru mozgó értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pék egyéni vállalkozó saját termékét saját autón szállítja ki az egyes kis boltokba. Előfordul néha, hogy nemcsak a boltnak értékesít, hanem közvetlenül a fogyasztónak is ha "intenek" neki. Ilyen esetben nyugtát állít ki. Helyes ez a megoldás? Vagy pénztárgépet lenne köteles használni? Válaszát előre köszönöm.

Kata és pénztárgép Kérdés

Katás kiegészítő tevékenységű személy műszaki oktatást végez, melyhez a tankönyveket (amelyeknek kiadója is), maga szerkesztette, és forgalmazza. Mivel az oktatás több városban folyik, különböző helyszíneken, így a felmerülő könyvigények is több helyen fordulnak elő. A könyvekről vásárláskor átutalásos és készpénzes számlák készülnek. Kérdésem, hogy a készpénzes forgalomhoz kell-e pénztárgép, vagy csak elég a számla, illetve kell-e jelenteni a NAV-hoz? A vevők többnyire magánszemélyek, illetve társaságok.

Oktatási tevékenység bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk nem áfaalany magánszemélyek részére oktatási-továbbképzési tevékenységet folytat, alanyi áfamentes minőségben. A kurzusokon résztvevők kötelesek előre kifizetni az ellenértéket, ez a feltétele a részvételnek. Úgy tudjuk, ha nem adóalany a résztvevő, akkor az ilyen előlegről nem is kell bizonylatot adni. Kérdés, hogy nyugtát vagy számlát kell adni a nem adóalany résztvevőknek a teljesítés megtörténtekor? Kizárólag átutalással teljesítik a fizetést, s 900 ezer forint alatti a résztvevői díj és senki nem kér számlát.

Pedikűrös számlázása Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy a pedikűrös, aki házhoz megy lábat ápolni, az kézi számlát vagy nyugtát köteles kiállítani? És ha kérésre számlát ad, akkor adatot szolgáltat-e a PTGSZLAH nyomtatványon? Köszönöm válaszukat előre is

Egyesület számlaadási kötelezettsége Kérdés

Egyesületünk sporteseményeket szervez, melynek ellenértékét – a nevezési díjat – kedvezményesen átutalással vagy a helyszínen készpénzben fizetheti meg a versenyző. Áfaalanyként, alanyi mentesen végezzük a szolgáltatásnyújtást. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a szolgáltatást igénybe vevő, nem adóalany, számlát nem kérő magánszemély a készpénzben megfizetett helyszíni nevezésről nyugtát kap az ügylet ellenértékéről, míg a banki átutalással, a versenyt hónapokkal megelőzően kifizetett előlegről nem kap sem számlát, sem nyugtát, az előleg megfizetésének dokumentuma maga a banki bizonylat. A kérdéshez felhasználtam A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (2016) 18-as füzet 1.2 pont alatt olvasottakat a 900 ezer forintot meg nem haladó értékesítésekről.

Több telephely pénztárkezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. több telephelyen végez palackértékesítést. A telephelyeken a pénzügyi elszámolás havonta egyszer hó végén történik. A társaságnak egy pénztára van, ahová a hónap utolsó napján kerül bevételezésre az eladott áru értéke. Az értékesítésekről a nyugta természetesen az értékesítéskor kiállításra kerül. Helyes-e ez az eljárás, vagy másképpen kellene kezelni ?

Pénztárgép házhoz járó masszőrnél Kérdés

Kérdésem arra vonatkozik, hogy annak a masszőrnek, aki üzletben is dolgozik és házhoz is jár, kötelező-e mobil pénztárgépet használnia, vagy megfelel a jogszabályi előírásoknak, ha az üzletben pénztárgépet használ, háznál pedig kézi nyugtát ad? Úgy gondolom, a szolgáltatás igénybe vevője nem kötelezhető arra, hogy egy pénztárgép áramellátását biztosítsa. Kérdésem másik fele arra vonatkozik, hogy mi lesz a helyzet akkor, ha a masszőr úgy nyilatkozik: pénztárgépes nyugta helyett kizárólag számlát ad. Ha a számlát számítógépes programmal állítja ki, akkor háznál erre nem lesz lehetősége. Adhat ott kézi nyugtát?

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre Cikk

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

Taxis online pénztárgép használat Kérdés

Taxis egyéni vállalkozó 1 fő alkalmazottal, két autóval dolgozik, így két online pénztárgépet vett. A gépekben rögzítve van a pénztáros neve. Mi van akkor, ha mindkét sofőr mindkét autóban dolgozik? Viszi a gépet magával? A taxaméter viszont az autóhoz kapcsolódik. Ez így szabályos? Bizonylatok: most a taxaméter kiad egy bizonylatot, amit beütnek a pénztárgépbe. Mit ad oda az utasnak? Ha számlát kér az utas, akkor csak az online pénztárgép nyugtáját tűzi bele a számlatömbbe, a taxaméter bizonylatát nem?

Nyugta és számla együtt? Kérdés

Vendéglátási tevékenységet folytató egyéni vállalkozó könyvelését 2016. jan.1-jétől vettem át. Az ezt megelőző időszakban az tapasztaltam, hogy a készpénzes számlát igénylő vendégek esetében a fizetendő összeget először beütötték a pénztárgépbe, ezt követően kiállították a számlát, a nyugtát pedig a számlához tűzték. Saját vásárlásaim során is ezt a gyakorlatot tapasztalom több üzletben. Kérdésem, hogy ez így helyes-e? Véleményem szerint vagy csak számlát vagy csak nyugtát állítunk ki egyidőben. Tisztelettel várom válaszukat!

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyar adózó uniós tagországba fuvaroz 3,5 tonna alatti tehergépkocsival az uniós országba nem kap sem a gázolajról, sem az útdijról számlát, hogyan könyvelhetem el? Nyugták állnak rendelkezésre. Az útdíj áfáját levonhatom nyugta alapján és a 3,5 tonna alatti tehergépkocsi miatt? Elek áfát igényelhetek nyugta alapján? Köszönettel

Nekik is kötelező januártól az online kassza Cikk

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.

Áfás őstermelő Kérdés

Egy őstermelő a következő évtől átjelentkezett áfakörbe. Eddig alanyi adómentes volt, illetve a kompenzációs felár megtérítésére tartott igényt. A változásbejelentő lapon az általános szabályok szerint megállapított áfa mellett jelölhető, hogy lemond különös jogállásáról, a kompenzációs rendszer helyett is általános szabályokat alkalmaz. A különös jogállású őstermelő az áfatörvény 199. § (1) b szerint e tevékenysége körében áfalevonásra nem jogosult. Jól értelmezem-e, ha a változás bejelentésénél nem jelöljük be, hogy lemondunk a különös jogállásunkról, az áfatörvény 197-204. §-ai irányadóak az olyan értékesítéseinkre, amelyeket olyan adóalanynak teljesítünk, aki belföldön nyilvántartásba vett adóalany, illetve nem mezőgazdasági adóalany és természetesen a többi tárgyi stb. feltételek is fennállnak? Ilyen minőségben felvásárlási jeggyel kell értékesítenünk, melyet a termék beszerzője állít ki kompenzációs áfa feltüntetésével. Minden más értékesítésünkkel kapcsolatban áfás számlát, nyugtát kell kiállítanunk. De mivel nem mondtunk le a különös jogállásunkról, ÁFALEVONÁSRA a 199. § alapján nem vagyunk jogosultak. E levonási tilalom a mezőgazdasági tevékenység egészére vonatkozik, vagy csak a kompenzációs felárral, felvásárlási jeggyel értékesített termékkel kapcsolatos beszerzéseinkre? Hiszen ez utóbbiak nem elkülöníthetők, ha viszont a tevékenység egészére fennáll a levonási tilalom, a számlás, nyugtás értékesítéseink után mindig fizetendő áfa keletkezik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kimerített táppénz utáni lehetőségek

Széles Imre

tb-szakértő

Levelező hallgató gyakornoki jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink