294 találat a(z) nyugta cimkére

Külföldi kiküldetés: étkezés megtérítése nyugta ellenében Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalóink gyakran járnak külföldi kiküldetésben. A napidíjelszámolás helyett a ténylegesen étkezésre fordított összeget szeretnénk megtéríteni nekik, mert sok esetben a konferencián az étkezés biztosított és ezzel tudjuk csökkenteni a költségeinket. Külföldön azonban nem olyan szigorúak a számla és nyugtaadási szabályozások, mint hazánkban, ezért sokszor az éttermi fogyasztásról jó, ha nyugtát kapunk, de adószámmal és helyes cégnévvel, címmel ellátott számla beszerzése szinte lehetetlen, és nem is értik ezt az igényt külföldön. A kérdésem az lenne, hogy ha készül kiküldetési rendelvény, ezt vezető aláírja és riport is készül a kiküldetés céljáról, akkor elszámolható és kifizethető-e a munkavállaló a nyugta alapján étkezés tekintetében. A számviteli törvény 167. § (1) alapján a nyugta - különösen a kiküldetési rendelvény mellékletében - megfelel az elszámolás alapjául szolgáló számviteli bizonylat alaki és tartalmi követelményeinek a cég nevének és címének feltüntetése nélkül is. Természetesen az étkezés után a cég által fizetendő szja-fizetési kötelezettségünket nem vitatom, de a napidíjnál mégiscsak kedvezőbb lenne a cég és a munkavállaló szempontjából is a bizonylat alapú költségtérítés. Ha ez így elszámolható, milyen törvényi vagy rendeleti hivatkozások az ide vonatkozók? Válaszukat előre is köszönöm!

Adóellenőrzés: ezekre a helyszínekre és témákra összpontosítanak a héten Cikk

Elsősorban a turisták által kedvelt helyszíneket, rendezvényeket, a számla- és nyugtaadást, az áruk eredetét ellenőrzik a NAV ellenőrei a héten az adóhatóság „adótraffipaxa” szerint.

Reprezentációs költség elszámolása számla nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vitába keveredtem egyik ügyfelemmel a reprezentációs költség számla nélkül történő elszámolhatóságával kapcsolatban. Az ügyfelem azt szeretné, hogy a cég bankkártyájával kifizetett és csak nyugtával igazolt (vagyis nem kér számlát ) tételeket reprezentáció címén számoljam el költségként a cégnél, hivatkozva az interneten megjelent ezen témával foglalkozó és ott bevált módszerként feltüntetett elszámolhatóságra! A reprezentáció utáni adót minden esetben megfizetjük, de részemre a számla nélküli elszámolhatósága a büfés/étkezdés élelmiszer vásárlásnak nem elfogadható! Kérem válaszát, hogy számla nélkül, csak nyugta alapján elszámolható-e reprezentációs költség vagy nem! Előre is köszönettel F.Csilla

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai: új NAV-tájékoztató Cikk

Friss információs füzetet jelentetett meg a NAV a számlázásra vonatkozó előírásokról.

Online pénztárgép – készpénzes kiadások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves – esetleg összefoglaló – válaszát az alábbi, online pénztárgépek működésével kapcsolatban: 1. Megteheti-e a vállalkozó, hogy a napi bevételét az online pénztárgép kasszájából a házipénztárba átteszi, illetve a cég bankszámlájára befizeti? 2. Ha az előző kérdésre igen a válasz, akkor milyen számviteli bizonylatot kell kiállítani? Ennek a bizonylatnak szigorú számadásúnak kell lennie? 3. Eszközölhet-e egyéb, más módon kifizetéseket a vállalkozó az online pénztárgép kasszájából (például számlákat, munkabért stb.)? Ha igen, akkor milyen számviteli bizonylatot kell erről a gazdasági eseményről fizetni? 4. Ha a vevő számlát kér a készpénzes vásárlásáról, akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? 5. Ha a vevő kártyával fizet, akkor akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Panzió számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem panzió beruházásba kezdett. Mivel tevékenységi köre alapján pénztárgépre kötelezett (5510 TEÁOR), ezért a következő kérdésem lenne. Elég-e a szállóvendégeknek a nyugtaadás, amit a pénztárgépből ad majd, vagy számlát is kell-e mellékelni? Az idegenforgalmi adó miatt vagyok gondban, hogy feltételezem, hogy azt is be kell ütni, de számla nélkül nehézkes lenne annak nyomon követése, hogy ténylegesen hány fő után lett fizetve, hogy utána arról adatot szolgáltassunk az önkormányzatnak. Kérdés tehát az, hogy elég csak nyugta, vagy számlát is kell írnia az adózónak? Köszönettel várom válaszát.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: Egy kft. kalandparkot üzemeltet a város külső peremén. Pénztárgépet használnának, viszont többször ingadozik az internetszolgáltatás, ami jelentősen nehezíti a pénztárgép működését. Mi lehet ebben az esetben a megoldás? Nyugtát kaphatnak a park látogatói? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Szórakozóhelyi belépő: nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alább vázolt kérdésben kérném szíves segítségüket. Adott "A" Kft., amely egy szórakozóhelyet (diszkót) üzemeltet, főtevékenysége: 5630'08 Italszolgáltatás. Jelenleg online pénzárgépet használnak mind a beléptetésénél (belépőjegy-értékesítés), mind az italkiszolgálási pultnál (italértékesítés). Ismert továbbá az a tény, hogy az "1. melléklet a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelethez" szerint nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetést végző üzletek. "A" Kft.tehát szórakozóhelyet, diszkót üzemeltet és jelenleg minden értékesítési ponton online pénztárgépet használ, de szeretne áttérni a beléptetésnél nyugta adására olyan speciális módon, hogy ún. "tőpéldányos" karszalagokat használna, amely elméletben teljesíti a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet vonatkozó előírásait. Az említett rendelet 5. § (2) bekezdését pedig vélelmezzük, tehát a nyugta egyúttal az abban megjelölt szolgáltatás igénybevételére is jogosítja a vendéget. 1. kérdés: Megítélésük szerint áttérhet-e "A" Kft. a beléptetésnél nyugtaadási metódusra az online pénztárgép helyett? 2. kérdés: Amennyiben igen, úgy elfogadható lehet-e a "tőpéldányos" karszalag használata? Előre is köszönöm válaszukat.

Adótraffipax: itt a lista, hol lesznek a héten a NAV-ellenőrök Cikk

Kéthetes akciósorozatot kezdenek a héten a Balatonnál a Somogy megyei adórevizorok és pénzügyőrök. Az ellenőrzések a nyári szezonra való felkészülésnek is tekinthetők, mivel ugyanezen tevékenységek a júliusi-augusztusi vizsgálatok során is kiemelt figyelmet kapnak. A többi megyében sem tétlenkednek a revizorok, akik továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a számla-, nyugtaadás ellenőrzésére.

Horgászjegy Kérdés

Kedves Szakértők! Szeretném a segítségüket kérni annak eldöntésében, hogy egy horgásztónál kiadott napijegyek, bérletek alkalmasak lehetnek-e a hagyományos nyugta kiváltására? A jegyek tartalmilag megfelelnek az áfatörvény előírásainak. A 23/2014 NGM-rendelet 4. paragrafusában foglaltak azonban elbizonytalanítottak, a rendeletben részletezett, az adóigazgatási alkalmasság többi feltételének szintén megfelelnek a jegyek. Hogyan lehet ezt teljes bizonyossággal eldönteni, hogy nem szükséges még külön nyugtát is kiállítani minden egyes napijegy értékesítése mellé? Köszönöm válaszukat!

Szlovákiába kitelepülés – plusz kérdés Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor Úr! Köszönöm válaszát a Szlovákiába kétnapos rendezvény kitelepülésére. Ön válaszában írta, hogy mivel Szlovákiában történik a kolbász- stb. árusítás, ezért ott kell az áfát megfizetni. Be kell jelentkezni a szlovák hatóságnál? Érvényes erre a NAV honlapján lévő, külföldi vásározó áfafizetése Magyarországon című írás fordított értelmezése? Szlovákiában adószámot kell kérnie a cégnek, ez az áfa miatt biztosan így van, de az is lehet hogy nem jó a magyar nyugta? Kérem mielőbbi válaszát. Köszönöm: F. Á.

Magyarországi cég – büfé üzemeltetése uniós országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelemnél az alábbi kérdés merült fel. Mozgó büfét üzemeltetne az unión belül, más-más országban. Ön szerint ez lehetséges-e, és mi ennek a megfelelő bizonylatolása, amennyiben lehetséges. Mert ugye pénztárgép szóba sem jöhet külföldön. Maradhat a nyugta kibocsátásánál? Én azt javasoltam neki, hogy először mindenképpen érdeklődjön az adott országokban. Előre is köszönöm a segítségét.

Nyugtás vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten pizzériát üzemeltető kft. Olaszországból (is) szerez be alapanyagokat. Ő maga szállítja haza. Legutóbbi vásárlásáról csak nyugtát hozott. Elszámolható-e költségként? Volt számlás beszerzése, amin viszont az olasz fél közösségi adószáma nem szerepelt. Olaszországban van-e ezzel kapcsolatban valamilyen speciális előírás? Köszönettel: Vágner Emília

Nyugtatömb használata Kérdés

Tisztelt Cím! Kft. magánszemélyeknél végez karbantartási munkálatokat mint például öntözőrendszer-karbantartás, medencetisztítás. Kérdésem, hogy ilyenkor adhat-e nyugtát készpénzes számla helyett? Vagy minden esetben számlát kell kibocsátani? Köszönöm Válaszát.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetén mi, hogyan számolható el, és mit melyik sorokra kell betenni az áfabevallásba? EU-s és harmadik ország között van különbség? Például EU-snál kell-e közösségi adószám (mondjuk taxinál, szállásnál) vagy az ottani igénybevételnek számít és az áfa bevallás 17-es sorába kerül? És mit lehet nyugta alapján (például taxi, repülőjegy)? Szállásról kell számla vagy elég nyugta? Étel, italról kell számla vagy elég a nyugta? Kiküldetési rendelvénybe csak a nyugtásakat és a napidíjat kell-e beírni, a számlásakat pedig céges számlaként lekönyvelni? Az áfáját van, aminek le lehet vonni (például szállás, repjegy, étel-ital)? Miket kell berakni az áfabevallásba és melyik sorokra? A külföldi étel-ital természetbeni juttatásnak minősül és ugyanúgy kell rá szja- és ehót számolni és fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs