347 találat a(z) nyugta cimkére

Pénztárgéphasználat melletti számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi tevékenységet folytató kft. pénztárgépet használ, azonban a visszárut és göngyöleg-visszavételt nem tudja beütni a pénztárgépbe (nem képes mínuszos áfás nyugta kibocsájtására, azt a pénztárgépben egyéb kiadásban tudják szerepeltetni, de áfa forgalomból nem veszi le a gép), így arról minden esetben áfás számlát állítanak ki. Kell-e ezen számlákat a PTGSZLAH nyomtatványon jelenteni? Köszönettel.

Kvázi "nyugta" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás a nyugtaadási kötelezettségét online pénztárgéppel teljesíti. Számlaadási kötelezettségét online számlázóprogrammal kívánja végezni. Ez a számviteli program egyidejűleg a készletnyilvántartást is kezeli. Számlakiállítási kötelezettséggel járó értékesítés esetén a számlán megjelölt termék mennyiségével csökkenti a készleten nyilvántartott mennyiséget. Nyugtaadási kötelezettséggel járó értékesítésnél ugyancsak csökkenti a készletmennyiséget és ekkor nem számlát, hanem „nyugta” elnevezésű bizonylatot állít ki a program. Ezzel párhuzamosan minden esetben a számlázó-készletnyilvántartó program által kiállított „nyugta” elnevezésű bizonylaton szereplő összeg beütésre kerül az online pénztárgépbe, és ez utóbbi nyugta a vevő vásárlásáról szóló bizonylat. Elfogadható-e a számlázó-készletnyilvántartó program által „nyugta” elnevezéssel kiállított bizonylat megnevezése, hiszen ez csak a készletcsökkentést jelző bizonylat, az adónyilvántartásban és a számviteli nyilvántartásban ez nem kerül lekönyvelésre, hiszen akkor duplikált értékesítési összeg keletkezne. Vagy zavaró a helyzet és csak „készletcsökkenés” elnevezésű bizonylat kiállítása lenne szerencsésebb? Köszönöm a választ.

Kozmetikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó alkalmanként kozmetikai termékeket (krémeket) is árul. Szükséges-e kiskereskedelmi tevékenységet is bejelentenie (TEÁOR 4775)? Ehhez kell kereskedelmi végzettség? Így pénztárgép-használatra kötelezett lesz, amit kiválthat számla kiállításával és a NAV felé adatszolgáltatással. Számlát csak a termékeladásról kell kiállítani, a kozmetikai kezelésről elég nyugtát? Köszönettel.

Pénztárgép, készpénzfizetési számla, nyugta: mi az elfogadható gyakorlat? Cikk

Elfogadható-e az a gyakorlat, hogy a magánszemély által a munkáltatója nevére kért számlánál az eladó a vásárlás összegét a pénztárgépben rögzíti és a nyugtát a készpénzfizetési számlához tűzi? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Razzia a belvárosban: bírságoltak az adóellenőrök és a Nébih Cikk

Minden negyedik, a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedében működő vállalkozásnál találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei – közölte az adóhatóság júniusi egyhetes ellenőrzéssorozatát követően. Több kereskedő árbevétele több mint háromszorosára növekedett az akció hetében, de egy bár például heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére ezen a héten 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevételnövekedés volt kimutatható

Készpénzfizetési számla és nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletünkben online pénztárgépet használunk. Több magánszemély a vásárlása alkalmával számlát kér és a munkáltatója nevére kéri. A vásárlás összegét a pénztárgépben rögzítjük és a nyugtát a készpénzfizetési számlához tűzzük. Az új NGM rendelet nem így írja, de a "régi" NGM rendeletes eljárást lehet-e folytatni, vagy nagyon nagy hibát követünk el? Köszönettel.

Pénztárgép használata mellett vevő kérésére számla kerül kiállításra Kérdés

T. Szakértő! Pénztárgépet használó üzletben, ha a vevő számlát kérne a vásárlásról, és az abban a számlában az áfa esetleg meghaladná a 100 ezer forintot, akkor a pénztárgépben is benne van a 100 ezer forint áfa, meg a készpénzes számláról is készül jelentés. Ha erről a számláról jelentést kell késziteni, nem fog esetleg a NAV-nál duplán jelentkezni? Köszönöm a választ

Az adóellenőrök is hangolnak a VOLT-ra Cikk

Nemcsak a zenészek és a fesztiválozó százezrek, hanem az adórevizorok is hangolnak már a soproni VOLT fesztiválra: fokozottan ellenőrzik Sopronban a pékségeket, a vendéglátó egységeket, az élelmiszerüzleteket és a taxisokat. Az ország más területin várható adóellenőrzések tervezett helyszíneit is közzétette friss listájában a NAV.

Adóellenőrzés: itt a lista, hová mennek biztosan a revizorok Cikk

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik.

Készpénzes számla és nyugta Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég online pénztárgéppel teljesíti nyugtaadási kötelezettségét. A vevő kérésére az eladó készpénzfizetési számlát állít ki az értékesített áruról. Ha a vevő számlát kér a vásárlásáról, akkor arról nem állít elő pénztárgéppel plusz nyugtát, blokkot. Úgy tudjuk hibás az a gyakorlat, amikor az eladó beüti a pénztárgépbe a készpénzfizetési számla bevételét, és hozzácsatolja a nyugtát a készpénzfizetési számlához. A pénztárgép kasszájába beteheti a pénzt (készpénzbefizetés bizonylattal alátámasztva) vagy külön helyen kellene tárolni a készpénzes számlán szereplő árbevételt? Hogyan jár el helyesen a vállalkozó és az eladó, ebben az esetben? Előre is köszönöm válaszát. Köszönettel Antalovicsné Szabó Tímea

Egyesület könyvelése Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen bevallásokat és beszámolót kell benyújtani egyesületünknek, ha 2017. november 11-én alakult meg, viszont jogerőre 2018. február 21-én emelkedett a bejegyző végzés? További kérdése az lenne az egyesületnek, hogy milyen bizonylatokkal kell dokumentálni egy olyan eseményt, hogy az egyesület egy iskola gyerekeiért jött létre, és ehhez úgy gyűjtenénk pénzt, hogy az iskolában egy bulit szerveznek a gyerekeknek, és a bulin egy vásár van, ahol a gyerekek üdítőt és süteményt tudnak vásárolni, amit a szülők ajánlanak fel. Tehát kiadása nincs ezzel az egyesületnek, minden felajánlás, és az így befolyt pénzt az "eladás" során hogyan kell bizonylatolni. Kell-e a vásáron a gyerekeknek nyugtát adni, vagy a befolyt összegről egy bevételi pénztárbizonylattal be lehet vételezni ezen összeget? Illetve év végén szokott lenni az iskolában gála műsor, és ott pedig szeretnénk kitenni egy adománygyűjtő dobozt, és az abban összegyűlt pénzt szintén elég egy bevételi pénztárbizonylattal bevételezni? Ha viszont belépődíjas lenne a rendezvény, akkor nyugtát állítsunk ki? Köszönöm szépen válaszukat előre is!

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Cím! Ügyfelem üzletében pénztárgépet használnak és minden tranzakciót beütnek (készpénzes és bankkártyás fizetést is). Amennyiben vásárlójuk számlát kér, akkor online számlázó programmal kiállítanak egy számlát is a vevő részére, melynek megjegyzés rovatába beírják: "Készült a(z) A12345678 adóazonosítójú pénztárgép 227/5 számú nyugtája alapján." Az ilyen megjegyzéssel ellátott számlák napi összegét levonom a pénztárgép napi bevételéből, hogy ne kelljen kétszer adózni utána. Kérdésem, hogy helyes-e ez az eljárás, ha nem, akkor van-e javaslatuk a probléma megoldására? Köszönettel: Horváth Emőke

PTGSZLA nyomtatványon kell-e jelenteni az átutalásos számlát, ha nem a helyszínen állítják ki? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A PTGSZLA nyomtatványon minden esetben kell jelenteni az adott telephelyhez köthető, de bankon keresztül utalt összegekről készült számlát. Adva van egy vendéglátó egység, akihez különböző szállásfoglalási portálokon foglalnak, kuponokkal, Erzsébet-utalvánnyal fizetnek, nem az üzlet területén, ezeket is szerepeltetni kell a jelentésben? Mi a helyzet akkor, ha rendezvényre kibérlik, előzetesen lefoglalják és utólag átutalással fizetnek számla ellenében? Egyébként a helyszínen van online pénztárgép, melybe a készpénzzel, helyszínen utalvánnyal egyéb fizetőeszközzel fizető partnereket szabályosan rögzítik, ezzel tesznek eleget nyugta-kibocsátási kötelezettségüknek. Kérdésem az, hogy a fenti két esetben van-e bejelentési kötelezettségük?

Kártyás fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adómentes értékesítést folytató egyéni vállalkozó hordozható kártyaleolvasó működtetését vezetné be, mivel nem egy helyen értékesít. Az értékesítéseiről általában nyugtát állított ki eddig, mert többségében magánszemélyek vásárolnak nála. A kérdésem az, hogy ezekben az esetekben, amikor a vásárló bankkártyával fizetne, ugyanúgy kiállíthatja részére a nyugtát? Kell valami plusz szöveget ráírni a nyugtára, hogy nem készpénzes, hanem kártyás vásárlásról volt szó? Válaszát előre is köszönöm!

Pénztárgépköteles az időszakos utcai árusítás? Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. a nyári szezonban önkormányzati engedéllyel kitelepül, és az utcán gyümölcsöt árusítana. Az árusításnál nyugtatömböt használna. Áram vételre nincs lehetőség. A nyugtaadás helyes megoldás, az árusítás piaci jellegű? Várom válaszukat. Üdvözlettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink