294 találat a(z) nyugta cimkére

Koszorú- és virágárusok, piacok, magánrendelők az adóellenőrök célkeresztjében Cikk

Folytatódik a koszorú-, virág- és mécsesárusok ellenőrzése, emellett a NAV munkatársai a számla- és nyugtaadást és az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét is ellenőrzik.

Előleg Kérdés

A NAV által a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól szóló információs füzetben a következő található: Az előlegfizetéshez kapcsolódó számlaadási kötelezettség nem általános. Nem kell számlát kibocsátani a (nem jogi személy) nem adóalany által fizetett előlegről abban az esetben, ha az előleg összege (mely adót is tartalmaz) 900 ezer forintnál kevesebb, és a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője az előlegről nem kér számlát. A kérdésünk: ez milyen esetekre lehet alkalmazni? Válaszukat előre is köszönjük

Bankkártyás vásárlás számla nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezetőnk több éve a céges autóba ugyanannál a benzinkútnál tankol, melyről áfás számlát kér. A múlt havi (céges) bankkártyás vásárlásnál a kút pénztárosa tévesen csak nyugtát adott az üzemanyagról. Utólag a számla kiállítását elutasították. Hogyan tudjuk elszámolni az üzemanyag-vásárlást, banki kifizetést? Mit tehetünk ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönjük!

Olaszországban gázolaj vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás autómentés végez, útközben Olaszországban több helyen is tankolt, bankkártyával fizetett. Viszont semmilyen számlát nem hozott, csak a fizetést bizonyitó bizonylatot, valamint egy nyugtaszerű papírt, amin nyomtatva rajta van a kiállító cég neve, viszont a vásárlóé nem, nincs rajta pecsét és aláírás. Befogadható így a bizonylat, és ha nem. milyen tételként lehet kivezetni a könyvelésből? Köszönettel

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők lennének: – Őstermelőnek, ha nem áfaalany, akkor is ki kell váltania az adószámot? – Ha igen, akkor ezt milyen nyomtatványon teheti meg? – Őstermelő vállalkozásnak értékesíthet vagy csak magánszemélyeknek? Milyen bizonylatot állithat ki, ha nem magánszemélynek értékesít? Számlát vagy felvásárlási jegyet? Nyugta magánszemélynek? Köszönöm!

Online pénztárgép: ezek a legfontosabb teendők Cikk

Tájékoztatót közölt honlapján a NAV az online pénztárgépekkel kapcsolatos legfontosabb teendőkről.

Nyugta vagy pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. két tulajdonosa aromaterapeuta szakértők. Kis műhelyt bérelnek, ahol a különböző illóolajokat tartják, itt keverik össze őket. Termékeiket kizárólag az interneten értékesítik. Szándékuk szerint évente 2-3 alkalommal megnyitnák a műhelyt, az érdeklődök körülnézhetnek, vásárolhatnak is. Kérdés, hogy kötelező-e ezeken a napokon pénztárgépet használniuk, vagy megoldható-e az értékesítés nyugta-, számlatömb használatával. Köszönettel: Vágner Emília

Ezekre a helyszínekre mennek a NAV ellenőrei Cikk

A következő napokban a NAV munkatársai rendezvényeken és más helyszíneken ellenőrzik, hogy szabályos-e a foglalkoztatás, a számla- és nyugtaadás.

Pénztárgép használatára kötelezett-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérném, a következőkben: kft. bolti kiskert folytat (lakberendezés) és természetesen a boltban pénztárgépet használ. Kitelepülnének rendezvényekre egyszer-egyszer, de az üzlet nyitva lenne ezeken a napokon is. A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e új pénztárgépet beszerezni a rendezvényekre, vagy nyugtázhatnak is? Nagyon sürgős lenne a válasz! Köszönöm!

Háznál végzett mosógép-javítás, pénztárgéphasználat Kérdés

Változott-e a vállalkozó kötelezettsége az új NAV-szemlélet alapján? Adott egy egyéni vállalkozó, aki háztartási gépek javításával foglalkozik Teáor: 95.1-95.2. A szerviz boltjában is történik alkatrészek eladása és javítása is. Ezekről a bolti tételekről online pénztárgépet használva nyugtát állít ki, illetve céges megrendelések esetén számlát állít ki, és azokat a tételeket a pénztárgépben nem rögzíti. A bevételeinek több mint 70 százalékát háznál történő helyszíni javítás (mosógép, hűtőgép) teszi ki. Ez utóbbiakról számlát vagy nyugtát állít ki, de ezeket sem rögzíti a pénztárgépben. Helyes-e az eljárása, illetve kell-e adatot szolgáltatnia a számlával kísért eladásairól? Válaszukat előre is köszönöm.

Étkezés elszámolása munkavállalónál és tagnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság tagja és alkalmazottja 3. országbeli megrendelést teljesítve külföldön végzett munkát 2 hónap időtartamban. Az étkezésükről nyugtákat hoztak, melyek összegét saját költségükre előlegezték meg (étterem, közért stb). Milyen adózással fizethető ki részükre a fogyasztás? Van-e összegkorlát? Köszönettel: Reményi Győzőné

Itt számítsanak adóellenőrre! Cikk

Pénztárgéphasználatot, számla és nyugtaadás, alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek forgalmazási szabályainak betartását ellenőrzi országszerte a legfrissebb adótraffipax szerint a napokban a NAV.

Szükséges-e pénztárgép rendezvényen való könyvértékesítéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nonprofit kft., oktatással foglalkozik. Készítettünk egy munkafüzetet, melyet rendezvényeinken kívánunk értékesíteni. Mivel hirdetjük a kiadványt interneten is, előfordul, hogy e-mailben történik egy megrendelés, melyet utánvéttel elpostázunk a megrendelőnek. Boltunk nincs, nem a könyvértékesítés a fő profilunk. Szükséges-e pénztárgépet használnunk? Vagy elegendő, ha minden vásárlónak áfás számlát írunk például a rendezvényen való értékesítéskor? Le kell-e ezt jelentenünk a PTGSZLA nyomtatványon? Vagy esetleg elegendő-e, ha csak kétpéldányos soros nyugtatömbből adunk nyugtát a vásárlásról? Köszönjük szépen a segítséget!

Készpénzfizetés esetén gépi nyugta helyett kiállított számlák bejelentése Kérdés

Tisztlet Szakértő! Egy fakereskedéssel foglalkozó cég pénztárgépet is üzemeltet fatelepen, hiszen erre kötelezett tevékenysége miatt. Viszont favásárlásnál a vevők 50%-a számlát kér készpénzfizetés esetén. Ilyenkor készpénzes számla kerül kiállításra és hogy ne legyen dupla adminisztráció, nem ütik be a pénztárgépbe az ilyen bevételt. Viszont az ilyen számlákat be kell jelenteni PTGSZAH nyomtatványon. Ugye jól látom? Ez nagy plusz adminisztrációs terhet jelent könyvelőnek. Mi a megoldás? Ha számlázó programmal számlázna az ilyen készpénzes bevételeket, azt nem kellene bejelentgeti NAV felé? Köszönettel.

Nyugta és számla vásárokon, fesztiválokon: ezekre figyeljen! Cikk

A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt van, aki kifejezetten csak ilyen keretek között működik, értékesít. A számla- vagy nyugtaadás ilyenkor is kötelező. Az online pénztárgép kötelező használata ezen alkalmi rendezvényeken, vásárokon a tevékenység statisztikai besorolásának függvénye. A NAV néhány fontos szabályra hívja fel a figyelmet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs