347 találat a(z) nyugta cimkére

Pénztárgép, számla és adatszolgáltatás szálláshely-szolgáltatásnál Cikk

Adószámos magánszemélyként 552006 – Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozom. Ilyen esetben kötelező pénztárgépet használnom? – kérdezte olvasónk. Így folytatta: Ha igen, akkor a bizonylatkibocsátási kötelezettségemet számlával teljesíthetem-e? A kibocsátott számlákat a hónapot követő 15. napjáig a PTGSZLAH nyomtatványon kell NAV felé beküldeni? Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Számviteli bizonylat Kérdés

Kedves Szakértő! A számviteli bizonylat kiállításával kapcsolatban lenne kérdésem egy korábbi kérdés-válasz kapcsán.(https://adozona.hu/kerdesek/2014_4_1_Ingatlan_berbeadas_szamviteli_biz_jku) Ha a bérbeadó (nem vált ki adószámot) és a bérbevevő is magánszemély, akkor készpénzes fizetés esetében elegendő az átadás-átvételi elismervény vagy nyugta? Ennek ellenére állíthatunk ki számviteli bizonylatot? A 15 százalékos szja-t fel tudom tüntetni nyilvántartás céljából a bizonylaton? Az átvételinél erre nincs lehetőség. Ugyanis a NAV-nak negyedévente szja-t kell fizetni. Ezt kellene bizonylatolni is. Hogyan tudom magánszemélyként befizetni ezt negyedévente? Milyen hivatkozással kell utalni ilyenkor? Az új törvények értelmében a bevételként elszámolható a bérleti díj és a közös költség is, erről állítom ki a bizonylatot, és emiatt gondolonám, hogy például havi 100 ezer forintos bevétel esetében a 10 százalékos költséghányad alkalmazása lehet a célszerűbb. Tehát ebből a bevételből levonom a 10 százalékot, és befizetem a NAV-nak a jövedelem utáni 15 százalékos szja-t negyedévente. Mi a helyzet a rezsi összegével? Arra egy sima átadás-átvételit állítok ki külön havonta? Köszönetel: Nikolett

Online számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdezem, hogy ha online pénztárgép egyszerűsített készpénzes számlát állít ki egy vevő részére, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, kell-e ezt a számlát külön jelenteni a NAV-nak, illetve róla tételesen adatot szolgáltatni, vagy ez az adat az online pénztárgépen keresztül már amúgy is a NAV rendelkezésére áll? Mi a helyzet, ha csak nyugtát kap a vásárló? Válaszukat előre is köszönöm.

Garancia kérdése vásárlási utalvány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_16_Vasarlasi_utalvanyok_ertekesitese_wlq kérdéshez szeretném még a következő garanciával kapcsolatos kérdést feltenni: Amikor a vásárló az utalványt beváltja, akkor nem születik "pénztárgép nyugta". Elegendő lesz-e a garancia érvényesítéséhez a garancialevél, és azon az utalványbeváltás dátumának feltüntetése – eddig a pénztárgépnyugta a tényleges vásárláskor született meg, ez is igazolta a vásárlás dátumát.

Számla és Nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen jár-e el az a csak fogászati tevékenységet végző katás bt., amely bevételi nyilvántartást vezet a következő esetekben: Amikor a magánszemélynek nyugtát ad a szolgáltatása igénybe vételéről, a másik, amikor például az Egészségpénztárnak számlát állít ki a szolgáltatásról? Használhatja-e mindkettőt a bevételi nyilvántartásában? Köszönettel

Saját CD forgalmazása Kérdés

T. Válaszadó! Egyesületi formában működő amatőr rock zenekarunk a közeljövőben saját számaiból CD-t készül kiadni, amit a koncerteken szeretnénk forgalmazni. Kérdésünk arra irányul, hogy az említett értékesítésről számlát, avagy nyugtát kell majd átadnunk vásárlóinknak? Válaszukat köszönjük !

Cégautó külföldi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e a cégautó külföldi magáncélú használata során az üzemanyagköltség, ha csak egy nyugta áll rendelkezésünkre a tankolásokról? Sok helyen nincs is a kútnál kezelőszemélyzet, csak az automata ad egy nyugtát a tankolásról. Bankkártya használata során természetesen a kivonaton is szerepel az összeg. A cégautóadó megfizetésre kerül. Segítségüket előre is köszönöm !

Nyugta befogadása harmadik országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó vállalkozás vagyunk. Kollégáink Iránba szállítottak árut. Iránban vásárolt útdíjról, üzemanyagról, mosásról, szállodáról nem számlát, hanem csak nyugtát kaptak. Számunkra érthetetlen nyelven (új fárszi). Próbáltunk számlát kérni, de sajnos nem jártunk sikerrel. Az ilyen típusú vásárlásokról ők nem állítanak ki számlát. Költségként könyvelhetjük-e ezeket a bizonylatokat, vagy csak ráfordításba tehetjük be? Szükséges-e előre hivatalosan lefordíttatni a számlákat, vagy elegendő-e egy esetleges ellenőrzéskor? Köszönöm

Számlázás katás online vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozást tervezek indítani. Honlapomon elektronikus dokumentumokat (pdf), illetve ezeknek nyomtatott verzióit árulnám. Magyar és külföldi – elsősorban amerikai, és európai uniós – állampolgárok lennének az ügyfeleim. A fizetés azonnal, a megrendelés időpontjában, bankkártyával (Stripe rendszerrel) történne. Ebben az esetben elegendő-e nyugtát küldeni a vásárlóknak, és azon fel kell-e tüntetni a kisadózó szót? Ha kötelező számlát küldeni, akkor a vásárlástól számított mennyi időn belül kell ezt megtenni? Ha elérem az évi 8 millió forint feletti árbevételt, akkor hogyan módosulnak a rám vonatkozó jogszabályok? Ezen kívül még arra lennék kíváncsi, hogyha a vásárló számára garanciális visszafizetés történik, akkor az beleszámít-e az árbevételbe? Az ügyfelemnek juttatott kedvezményes kuponok esetén a bevételbe az eredeti árat vagy a kupon értékével csökkentett árat kell beleszámolni? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugta- és számlaadás együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy ha egy kft. a boltjában pénztárgépet használ, és abba beütötte azokat a bevételeket is, amikről számlát is kiállított, akkor ezt hogyan lehet rendezni, mivel így most duplán szerepel nála ez bevételként a könyvelésében. Ez duplán szerepelt az áfabevallásában is? Milyen bizonylattal, jegyzőkönyvvel lehet ezt javítani? Előre is köszönöm a válaszukat.

Engedély nélkül árultak tűzifát, töröltette hirdetéseiket a Nébih Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti felügyelői továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket; a hatóság egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolíttatott el az egyik népszerű webes hirdetési felületről – közölte a Nébih.

Nyugta vagy pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki zöldséget, gyümölcsöt termel és értékesít. Az értékesítés során nyugtát állít ki. Az értékesítés többnyire piacon vagy a telephelyen történik. Vannak bolti értékesítései is, melyekre készpénzfizetési számlát állít ki. Helyesen jár el? Vagy online mobil kasszát kellene használnia? Köszönöm, tisztelettel: JT

Pénztárgépnyugta és számla egy ügyletről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk segítséget kérni az alábbi ügyben. Gépjárműszervíz-szolgáltatás nyújtásával foglalkozik a cég. Pénztárgépet használ. Eddig azt a gyakorlatot követte, hogy azokat a tételeket is beütötte a pénztárgépbe, amelyekről készpénzes számlákat állított ki, a pénztárgépes nyugtát a számla vállalkozásnál maradó példányához csatolta. Erről 2014. 04. 09-én a NAV oldalán megjelent egy tájékoztató a számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről, ami ezt az eljárást ugyan nem szabályosnak, elfogadhatónak minősítette. A 2018. 08. 15-én megjelent, A 8+1 legfontosabb dolog... c. NAV-tájékoztató azonban egy esetleges ellenőrzésnél probléma forrásaként tünteti fel, ha a vállalkozás számla kiállítása mellett a pénztárgépben is rögzíti a bevételt, azaz egy ügyeltről számlát és nyugtát egyaránt kiállít. Kérjük a leírt előzmények ismeretében szíveskedjenek véleményt írni az alábbi kérdésinkre: Van-e arra lehetőség, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a készpénzes számlák kiállítása mellett a pénztárgépbe is beüssük az átvett összeget, azaz számlát és nyugtát is állítsunk ki egy ügylethez kapcsolódóan? Amennyiben számlát és nyugtát is kiállítunk egyidőben egy ügyletről, ellenőrzésnél okozhat-e problémát, megállapítható-e mulasztási bírság ezzel kapcsolatosan? Amennyiben számlát és nyugtát is kiállítunk, a nyugtát a kiállított számla mellé csatoljuk, megállapítható-e dupla adófizetési kötelezettség?

Itt a lista, hová mennek a héten az adóellenőrök Cikk

Kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényeken és azok vonzáskörzetében a vendéglátó-ipari, kereskedelmi, illetve szolgáltató szektorban tevékenykedő, valamint a személyszállítást végző vállalkozásokat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Itt a legújabb lista, hová mennek biztosan az adóellenőrök Cikk

Idén sem hagyják nyugton az adóellenőrök az év legnagyobb fesztiválján, a Szigeten árusítókat, és a kisebb fesztiválokon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai egész augusztusban fokozottan vizsgálják a más rendezvényeken, strandok, fürdők területén működő vállalkozások működését. Kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink