294 találat a(z) nyugta cimkére

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre Cikk

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

Taxis online pénztárgép használat Kérdés

Taxis egyéni vállalkozó 1 fő alkalmazottal, két autóval dolgozik, így két online pénztárgépet vett. A gépekben rögzítve van a pénztáros neve. Mi van akkor, ha mindkét sofőr mindkét autóban dolgozik? Viszi a gépet magával? A taxaméter viszont az autóhoz kapcsolódik. Ez így szabályos? Bizonylatok: most a taxaméter kiad egy bizonylatot, amit beütnek a pénztárgépbe. Mit ad oda az utasnak? Ha számlát kér az utas, akkor csak az online pénztárgép nyugtáját tűzi bele a számlatömbbe, a taxaméter bizonylatát nem?

Nyugta és számla együtt? Kérdés

Vendéglátási tevékenységet folytató egyéni vállalkozó könyvelését 2016. jan.1-jétől vettem át. Az ezt megelőző időszakban az tapasztaltam, hogy a készpénzes számlát igénylő vendégek esetében a fizetendő összeget először beütötték a pénztárgépbe, ezt követően kiállították a számlát, a nyugtát pedig a számlához tűzték. Saját vásárlásaim során is ezt a gyakorlatot tapasztalom több üzletben. Kérdésem, hogy ez így helyes-e? Véleményem szerint vagy csak számlát vagy csak nyugtát állítunk ki egyidőben. Tisztelettel várom válaszukat!

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyar adózó uniós tagországba fuvaroz 3,5 tonna alatti tehergépkocsival az uniós országba nem kap sem a gázolajról, sem az útdijról számlát, hogyan könyvelhetem el? Nyugták állnak rendelkezésre. Az útdíj áfáját levonhatom nyugta alapján és a 3,5 tonna alatti tehergépkocsi miatt? Elek áfát igényelhetek nyugta alapján? Köszönettel

Nekik is kötelező januártól az online kassza Cikk

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.

Áfás őstermelő Kérdés

Egy őstermelő a következő évtől átjelentkezett áfakörbe. Eddig alanyi adómentes volt, illetve a kompenzációs felár megtérítésére tartott igényt. A változásbejelentő lapon az általános szabályok szerint megállapított áfa mellett jelölhető, hogy lemond különös jogállásáról, a kompenzációs rendszer helyett is általános szabályokat alkalmaz. A különös jogállású őstermelő az áfatörvény 199. § (1) b szerint e tevékenysége körében áfalevonásra nem jogosult. Jól értelmezem-e, ha a változás bejelentésénél nem jelöljük be, hogy lemondunk a különös jogállásunkról, az áfatörvény 197-204. §-ai irányadóak az olyan értékesítéseinkre, amelyeket olyan adóalanynak teljesítünk, aki belföldön nyilvántartásba vett adóalany, illetve nem mezőgazdasági adóalany és természetesen a többi tárgyi stb. feltételek is fennállnak? Ilyen minőségben felvásárlási jeggyel kell értékesítenünk, melyet a termék beszerzője állít ki kompenzációs áfa feltüntetésével. Minden más értékesítésünkkel kapcsolatban áfás számlát, nyugtát kell kiállítanunk. De mivel nem mondtunk le a különös jogállásunkról, ÁFALEVONÁSRA a 199. § alapján nem vagyunk jogosultak. E levonási tilalom a mezőgazdasági tevékenység egészére vonatkozik, vagy csak a kompenzációs felárral, felvásárlási jeggyel értékesített termékkel kapcsolatos beszerzéseinkre? Hiszen ez utóbbiak nem elkülöníthetők, ha viszont a tevékenység egészére fennáll a levonási tilalom, a számlás, nyugtás értékesítéseink után mindig fizetendő áfa keletkezik.

NAV: egymilliós is lehet a bírság, ha nincs se pénztárgép, se számla Cikk

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

PTGSZLAB nyomtatvány Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg megszűnt a PTGSZLAB nyomtatvány? Vagyis ha egy cégnek 2017.01.01-jétől kötelező az online pénztárgép használata, de a cég helyette azt választja, hogy minden értékesítéséről nyugta helyett is számlát állít ki, akkor már nem kell a ptgszlab nyomtatványt benyújtani? Helyette elég havonta a ptgszlah nyomtatványt benyújtani, legkorábban január hónapról 02.15-éig? Előre is köszönöm a választ.

Tételes áfabevallás: túl alacsony az összeghatár, ötszöröse lenne jó Cikk

Komoly adminisztrációs többletterhet ró a mikro- és kisvállalkozásokra, hogy jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa-adatszolgáltatás összeghatára – véli a Minősített Könyvelők Egyesülete. Az érdekképviselet ötszázezer forintos adatszolgáltatási határt javasol.

Nyugta és számla, számlajelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban. Gépjármű-alkatrész értékesítésével foglalkozó kiskereskedő, a TEÁOR 4532 szám alapján pénztárgéphasználatra kötelezett. A vevőknek a vásárlásokról a pénztárgép által kibocsátott nyugtát ad. Abban az esetben, ha a vevő készpénzes számlát kér a vásárlásáról, a számlát kibocsátja, a pénztárgépbe a fizetendő összeget beüti. Ha a vevő átutalással szeretné rendezni a vásárlását, szintén számlát bocsát ki, és a bankszámlára fog megérkezni az összeg. A kérdés, hogy a bankba megérkező vásárlások ellenértéről kibocsátott számlákat a NAV felé jelenteni kell, illetve kellett volna? Köszönöm a segítséget.

Mozgóbüfébe pénztárgép Kérdés

TEAOR 5610 Étterem, mozgó-vendéglátásnál, konkrétan mozgóbüfé üzemeltetésekor kötelező-e pénztárgép használat? Az eddigi gyakorlat szerint a vállalkozó nyugtát adott a vevőknek.

Pénztárgéphasználat Kérdés

Kérdéseim pénztárgéphasználattal kapcsolatosak.Taxis vállalkozó, ha számlát kell adjon a fuvarról, akkor be kell-e ütni a pénztárgépbe? A számlákhoz kötelező-e pénztárgép nyugtát hozzá tűzni? Hiba esetén nyugtát kell kiállítani, vagy a taxióra által adott nyugta elfogadható? Válaszukat előre is köszönöm

Áfa Kérdés

Ügyfelem áfás egyéni vállalkozó, uniós tagországban végez fuvarozást. Kérdéseim: 1. Tankolásnál csak nyugtát adnak neki, elszámolhatom -e költségként? Áfáját visszaigényelhetem? Milyen bevalláson? Milyen gyakorisággal? 2. Milyen lehetőségem van az áthozható áfa visszaigénylésére havi bevalló tehergépkocsit vásárolt, így levonásba került 600 ezer forint áfa amit 1 millió forintig nem tud visszakapni, s a továbbiakban nem lesz kiadás áfája! Mikor jut a pénzéhez? 3. A vállalkozás tulajdonában van egy épület, amit vendéglátó tevékenységhez használt. Jelen pillanatban ezt a tevékenységet nem végzi, szeretném kérdezni hogy állagmegtartás címen elszámolhatok rá költséget? S annak áfáját levonhatom?

Talpmasszőr termékértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Talpmasszázst végző egyéni vállalkozó gyógyteákat, vitaminokat is szeretne értékesíteni. Árulhatja-e ezeket a masszázsszalonban és kötelező-e számára a pénztárgépes nyugtaadás? 2017. január 1-jétől a talpmasszázs tevékenységre már kötelező lesz a pénztárgép alkalmazása? Szeretne majd szoláriumot is üzemeltetni, 2017. január 1-jtől ez a tevékenység is pénztárgépköteles? Köszönettel.

Online pénztárgép használata: 6 kérdés, 6 válasz Cikk

Kiváltható-e online pénztárgép használata azzal, ha a kötelezett minden esetben számlát bocsát ki, milyen bejelentési kötelezettségei vannak az ilyen adózónak? Olvasónk további kérdéseket is feltett az online kasszákkal kapcsolatban. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Jetski utáni áfalevonás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs