347 találat a(z) nyugta cimkére

Nem tetszik az ajándék? Próbálkozzon a cserével! Cikk

Bár törvény szerint nem lenne kötelező, a boltok általában visszaveszik a hibátlan árut, ha még megvan a számla – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 Híradójának.

Taxisok, adventi vásárosok a NAV célkeresztjében Cikk

Közzétette a NAV a legfrissebb listáját, hol és kik számíthatnak ezen a héten az adóellenőrök fokozott jelenlétére.

Online szolgáltatás Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László Úr! http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_13_Online_szolgaltatas_yrb#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Köszönöm válaszát az online szolgáltatás utáni számlakibocsátási kötelezettséggel kapcsolatban. A cég nyugtaadásra vonatkozó kötelezettsége továbbra is kérdésem. Tisztelettel kérem, hogy válaszában erre is térjen ki. Köteles-e a cég minden megrendelőnek a nyújtott szolgáltatásról nyugtát kiállítani? Válaszát előre is köszönöm!

Adóellenőrzés a héten: ezeken a helyeken számíthat revizorokra Cikk

Elkezdik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai az ellenőrzéseket az adventi vásárokon, s szerdán kiemelt figyelmet kapnak a ferihegyi repülőtérre fuvarozó taxisok is. Továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség, az alkalmazottak bejelentése teljesítésének vizsgálata a fő csapásirány.

Online szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. online társkereső szolgáltatást üzemeltet, ahol a magánszemély (főként magyar, de előfordulhat külföldi is) regisztrálók bizonyos díjért cserébe online szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A regisztrálók bankkártyával, online fizetnek. A szolgáltatás bruttó bevétele megjelenik a cég bankszámláján. Köteles-e a cég e tevékenység kapcsán a számla-, illetve nyugtaadásra, és amennyiben igen, miképpen tudja azt teljesíteni?

PTGSZLAH Kérdés

T. Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét: online pénztárgéppel rendelkező taxis vállalkozó a kiadott készpénzes számlákat beüti a pénztárgépbe. (Több kereskedő is ezt teszi: beüti a kézi számlát a pénztárgépbe és a számla másodpéldányához tűzi a nyugtát). Hogyan járnak el helyesen: csak a nyugta kerül az online pénztárgépbe és a számláról kellene adatot szolgáltatni havonta a PTGSZLAH nyomtatványon a NAV felé értékhatártól függetlenül? Vagy elég, ha könyvelésre kerül a nyugta, aztán a számlák is? Köszönöm a válaszát!

Itt a NAV legfrissebb listája, hová mennek az adóellenőrök Cikk

Közzétette a honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy ezen a héten mely településeken számíthatnak kiemelt ellenőrzésre az adózók. Az operatív ellenőrzésekkor elsősorban azt vizsgálják a revizorok, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos számlát, nyugtát, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, elvégezték-e az éves felülvizsgálatát, bejelentik-e alkalmazottaikat. Célkeresztbe kerülnek a szünetelő vállalkozások is.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunk főtevékenysége Mns. egyéb élelmiszer gyártása lett. Belföldön forgalmazzuk termékeinket magánszemélyeknek és adóalanyoknak is. Bővítjük tevékenységünket sütemények gyártásával (teasütemények, linzer). A 4724 és 4636 TEÁOR kód pénztárgépköteles tevékenységek. Megfelelő-e, ha kiváltjuk készpénzfizetési számla kiállításával a nyugtaadási kötelezettséget (a vevő nevét és címét elkérjük a számla egyik kötelező elemeként feltüntetjük ez elegendő)? A leírtak alapján kell-e adatot szolgáltatnunk a PTGSZLAH nyomtatványon? Helyesen járunk-e el, ha a) a vevő a termékről nyomtatott sajtóhirdetés, szórólap formájában vagy a közösségi médiában szerez tudomást, leadja rendelését telefonon, vagy elektronikus módon írásban és a terméket közvetlenül kiszállítjuk. A vevő a kiszállítással egy időben kapja meg a készpénzfizetési számlát, mely szállítási díjat nem tartalmaz. b) A vevő a termékről a közösségi médiában (FB poszt, vagy egyéb hirdetés) szerez tudomást. A terméket kiszállíttatjuk postai küldeményként, vagy csomagküldő szolgáltató igénybevételével. A vevő utánvéttel teljesíti fizetési kötelezettségét. A számlát a termékkel együtt kapja. A készpénzfizetési számlán a szállítási díjat külön sorban tüntetnénk fel. A továbbszámlázandó szállítási költség felveszi a termék áfáját? A fentiek és a TEÁOR alapján (4791, 4799) nincs jelentési kötelezettség, mivel nem nyílt árusítást végző üzletben kerül sor az értékesítésre? Köszönöm válaszukat!

Koszorú- és virágárusok, piacok, magánrendelők az adóellenőrök célkeresztjében Cikk

Folytatódik a koszorú-, virág- és mécsesárusok ellenőrzése, emellett a NAV munkatársai a számla- és nyugtaadást és az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét is ellenőrzik.

Előleg Kérdés

A NAV által a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól szóló információs füzetben a következő található: Az előlegfizetéshez kapcsolódó számlaadási kötelezettség nem általános. Nem kell számlát kibocsátani a (nem jogi személy) nem adóalany által fizetett előlegről abban az esetben, ha az előleg összege (mely adót is tartalmaz) 900 ezer forintnál kevesebb, és a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője az előlegről nem kér számlát. A kérdésünk: ez milyen esetekre lehet alkalmazni? Válaszukat előre is köszönjük

Bankkártyás vásárlás számla nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezetőnk több éve a céges autóba ugyanannál a benzinkútnál tankol, melyről áfás számlát kér. A múlt havi (céges) bankkártyás vásárlásnál a kút pénztárosa tévesen csak nyugtát adott az üzemanyagról. Utólag a számla kiállítását elutasították. Hogyan tudjuk elszámolni az üzemanyag-vásárlást, banki kifizetést? Mit tehetünk ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönjük!

Olaszországban gázolaj vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás autómentés végez, útközben Olaszországban több helyen is tankolt, bankkártyával fizetett. Viszont semmilyen számlát nem hozott, csak a fizetést bizonyitó bizonylatot, valamint egy nyugtaszerű papírt, amin nyomtatva rajta van a kiállító cég neve, viszont a vásárlóé nem, nincs rajta pecsét és aláírás. Befogadható így a bizonylat, és ha nem. milyen tételként lehet kivezetni a könyvelésből? Köszönettel

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők lennének: – Őstermelőnek, ha nem áfaalany, akkor is ki kell váltania az adószámot? – Ha igen, akkor ezt milyen nyomtatványon teheti meg? – Őstermelő vállalkozásnak értékesíthet vagy csak magánszemélyeknek? Milyen bizonylatot állithat ki, ha nem magánszemélynek értékesít? Számlát vagy felvásárlási jegyet? Nyugta magánszemélynek? Köszönöm!

Online pénztárgép: ezek a legfontosabb teendők Cikk

Tájékoztatót közölt honlapján a NAV az online pénztárgépekkel kapcsolatos legfontosabb teendőkről.

Nyugta vagy pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. két tulajdonosa aromaterapeuta szakértők. Kis műhelyt bérelnek, ahol a különböző illóolajokat tartják, itt keverik össze őket. Termékeiket kizárólag az interneten értékesítik. Szándékuk szerint évente 2-3 alkalommal megnyitnák a műhelyt, az érdeklődök körülnézhetnek, vásárolhatnak is. Kérdés, hogy kötelező-e ezeken a napokon pénztárgépet használniuk, vagy megoldható-e az értékesítés nyugta-, számlatömb használatával. Köszönettel: Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink