347 találat a(z) nyugta cimkére

Eurós fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás adómentes egyéni vállalkozó saját termékeit értékesíti vásárokon. Most olyan helyen árusítana (Budapesten a Várban), ahol sok lesz a külföldi turista, biztos, hogy valaki euróval is szeretne fizetni. Ebben az esetben hogyan állítsa ki a nyugtát euróban vagy forintban? Ha euróban is megteheti, akkor milyen árfolyammal számolja át a vételárat? Válaszát előre is köszönöm!

Értékmegőrző szolgáltatás bizonylatolása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés címével megegyező címmel feltett kérdésemre 2018.05.10-én választ kaptam: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_2_Ertekmegorzo_szolgaltatas_bizonyl_ple A szakértői válaszból kiderült, hogy az átvett (1.500 Ft) összegből a kaució (1.000 Ft) összegéről kaució átvételi elismervény kiállítása szükséges. Ehhez kapcsolódóan még egy kérdésem lenne. Az értékmegőrző szekrény használati díjaként átvett (500 Ft) összegről elégséges kézzel kiállított nyugta, vagy kötelező pénztárgéppel kiállított nyugtát adni? Köszönöm a választ!

Itt a NAV listája az e heti adóellenőrzési célpontokról Cikk

Zöldség- és gyümölcstermesztők, hús- és hentesáru-eladók, ruhakereskedők, pékségek, vendéglátóhelyek mellett az ékszerboltosokat is ellenőriznek a héten az adórevizorok.

Számla, nyugta – ki kötelezett pénztárgép használatára? Cikk

Mikor kell számlát, nyugtát, pénztárgépes nyugtát kiállítani, mikor mentesülhet az adóalany a pénztárgépes nyugta kiállítása alól? Ismertetjük.

Számlázóprogram és pénztárgép: nem lesz-e belőle zavar a NAV-nál? Cikk

Sok gazdálkodó a kiállított „készpénzes” számlák ellenértékét a fizetés napján a pénztárgépbe is beüti. Kétféle számlázási gyakorlat figyelhető meg: vagy csak akkor ad számlát az eladó, amikor az mindenképpen kötelező, vagy minden esetben számlát bocsát ki, azaz nem fordul elő, hogy csak nyugtát állít ki. Felvetődik a kérdés, hogy ha 2018 második felében bekötik a számlázóprogramokat a NAV adatbázisába, hogyan működhet tovább az előző gyakorlat és eljárás, hiszen bizonyos esetekben az adóhatóságnál is duplán jelenhetnek meg a készpénzes eladások adatai, a pénztárgépből, illetve a számlázóprogramból is.

Albérleti díjból levonható költségek, elég-e a nyugta, vagy számla kell? Cikk

Összegyűjtöttünk néhány, tételes költségelszámolásra vonatkozó tudnivalót a magánszemélyként ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók számára.

Alapítvány által szedett belépődíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egy (még nem közhasznú) nonprofit alapítvánnyal lenne kapcsolatos a következők szerint. Ha egy ilyen alapítvány nyári tábort szervez olyan személyeknek, melyek a szociális céljaival összhangban vannak, de a tábor költségeinek egy részét meg kell téríteniük a jelentkezőknek (mert nincs rá elég fedezet az alapítvány részéről sajnos), akkor ez már vállalkozási tevékenységnek minősül az alapítvány szempontjából? Illetve mi a megítélése annak, ha bármilyen más olyan rendezvényt szervez az alapítvány, mely a célokkal szintén összhangban van, de belépődíj-köteles? Ez vállalkozási jellegűnek számít, és ilyenkor már társaságiadó-kötelezettséggel is számolni kell? Az ebből befolyt bevételt az alapítvány szigorúan az alapítvány céljaival azonos célokra használná fel. Az ilyenkor kitöltendő bizonylat akár a tábor részvételi díjáról, akár az esetlegesen megszervezendő rendezvényről alapesetben lehet kézi nyugta? Válaszát köszönöm.

Online pénztárgép 4719 Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás fenti teor alatt végzi tevékenységét. Üzletükben nincs online pénztárgép, de gépi számlát adnak minden vásárlónak. (Így elméletük szerint nincs nyugtát pótló számla.) Amennyiben magánszemély vásárol, le kell e adni a készpénzes és bankkártyás vásárlásokról a PTSZLAH nyomtatványt? Eljárhat-e így a vállalkozás, vagy kötelező az online pénztárgép bekötése?

Kirajzanak az adóellenőrök Cikk

Virágárusok, piacok, vásárcsarnokok lesznek a közeli napokban az adóellenőrök fókuszában: elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik – tudható meg a legfrissebb adótraffipaxból.

Ezekre a helyekre biztosan mennek a héten az adóellenőrök Cikk

Megjelentek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a legfrissebb információk arról, a 9. héten hol számíthatnak biztosan adóellenőrök jelenlétére az adózók.

Méz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Méhészettel foglalkozó őstermelő méz értékesítésére palackozást fog végezni, ennek engedélyeztetése folyamatban van. Végezhet-e lakossági mézértékesítést az otthonában, ahol a palackozni fog? Ha igen, milyen feltételekkel? Ez az értékesítés kereskedelmi értékesítésnek számít-e, pénztárgépköteles-e, vagy mint őstermelő, nyugtával értékesítheti az általa előállított és palackozott mézet? Köszönöm válaszát!

Megszállják az adóellenőrök a nagy kínai áruházakat Cikk

Fokozott ellenőrzéseket végez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) február második felében az Asia Center és a China Mart területén. A különböző településeken várható, szokásos számla-, nyugtaellenőrzések mellett Zala megyében külön kiemeli az adóhatóság, hogy fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági őrök szabályszerű foglalkoztatásának vizsgálatára.

Kutyaiskola bizonylatolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ÖVTJ 960909 kóddal kutyaiskolát kíván indítani. Utánaolvastam a szabályoknak, szeretném kérni, hogy erősítse meg, illetve helyesbítse állításaimat! – Tekintve, hogy az ellenérték 900 ezer forintnál nem magasabb, és a szolgáltatás igénybe vevője magánszemély, így kézi nyugtaadás alkalmazható. – Kedvezményes bérlet értékesítésekor a csökkentett értéket írja a számlára Arra vonatkozóan nem találtam választ, hogy ha többalkalmas bérletet vásárolnak, akkor az esetleg előlegnek minősülhet-e, hiszen a szolgáltatás teljesítésére a későbbiekben kerül sor. Köszönettel.

"Döglött a buli" a NAV ADÓtraffipax oldalán Cikk

Téli álomra szenderült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ADÓTraffipax oldala, ahol hétfőn délelőtt mindössze négy megye tervezett adóellenőrzései olvashatók – közülük egynél egy hónappal ezelőttiek az információk –, s csak egy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg közölte napokra lebontva, mikor, hol tervez ellenőrzést az adóhatóság.

Horgászat – számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy horgásztó saját kibocsátású nyugtát kíván használni területi engedélyre, napi jegyekre, illetve a horgászkocsikra, melyek az egyesület tulajdonában vannak. (Aki számlát kér, annak természetesen kézi számlát adnak.) A törvény szerinti követelményeknek a tartalmára vonatkozóan mindenben megfelel a bizonylat. A kérdésem, hogy kell-e sorszámtartományt igényelni a NAV-tól mint felhasználónak, mielőtt nyomtatnák a jegyeket? Köszönettel: Gál Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink