294 találat a(z) nyugta cimkére

Mobil pénztárgép használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakult kft. rendezvényekre fog kitelepülni pár napra, ahol hamburgert stb. akar árusítani. Elég ha nyugtát ad a vásárlóinak, vagy kötelező mobil pénztárgépet működtetnie? Köszönettel F.

Számla, nyugta, bejelentés: tisztázzuk az előírásokat! Cikk

Milyen bejelentési kötelezettségei vannak az adózónak, ha készpénzfizetés esetén gépi nyugta helyett számlát állított ki? Olvasói kérdésre dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

Készpénzfizetés esetén gépi nyugta helyett kiállított számlák bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk pénztárgép használatára kötelezett adóalany. Fakereskedéssel foglalkozik, van a telepen pénztárgépe. Az a gyakorlat, hogy Kp fizetés esetén általában számlát állít ki, de pénztárgépbe is beüt. Előfor dulnak viszont olyan KP számlák, melyeket elfelejtette a pénztárgépbe beütni, de azok is ugyan olyan KP számlák, mint amelyeket beütötte. Ezeket a számlákat véleményem szerint be kell jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon következő hó 15-éig. Most vettük át a könyvelését. Eddig a könyvelő nem jelentette, mert azt mondja, hogy nem kell. Azt tudtam kiolvasni eddig különböző forrásokból, hogy akkor nem kell bejelenteni ilyen adóalanynak az általa kiállított számlákat, amikor áfatörvény szerinti kötelezettség miatt állította ki, nem gépi nyugta helyett. Mik ezek az esetek? Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés a) pontja szerint nincs számlakiállítási kötelezettség, mert nem áfás a tevékenység A 165. § (1) bekezdés b) pont: nem kell számlát kiállítani, ha készpénzben fizet a vevő (adóalany, és nem adóalany egyaránt) de akkor gépi nyugta kiállítási kötelezettség van (166. § (1) bekezdés). És nem igazán tudom értelmezni a 165. § (2) és (3) pontját, hogy gyakorlatban milyen esetek, amikor ki kell állítani számlát, de ha jól értem, ezek lesznek azok a számlák, amelyeket nem kell bejelenteni? Ezek csak átutalásos számlák, vagy létezik olyan, hogy készpénzes számlákat nem kell bejelenteni? Köszönettel.

Számlázás közvetítő útján Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi számlázási kérdésben kérném a segítségüket: A társaságunk kapcsolatban áll egy külföldi illetőségű ügynökkel, aki a szolgáltatásunkat (reptéri transzfert) értékesíti és reklámozza, jutalék fejében. Az ügynök felveszi a megrendelést, számlát készít a megrendelőnek és továbbítja nekünk a fuvar megrendelését. Beszedi a díjat és a különbözetet továbbítja a bankszámlánkra. Társaságunk a megrendelést továbbítja-megszervezi az éppen szabad sofőrök részére, fuvarszervezési jutalék fejében, akik szolgáltatói szerződéssel állnak kapcsolatban a mi cégünkkel, általában egyéni vállalkozók. A jutalékot levonva továbbítja a díjat az egyéni vállalkozók részére. Eddig az önszámlázást alkalmaztuk, azaz a sofőrök nevében társaságunk kiszámlázta a fuvarokat a megrendelő magánszemélyek részére. Ez több problémát is felvett, első a rengeteg adminisztráció, valamint sok esetben hiányos számlázási adatok. Az lenne a kérdésünk, hogy a sofőrök megtehetnék-e, hogy nem adnak nyugtát-számlát az utas részére, hiszen azt már az ügynök kiállította, hanem minden hónap végén az ügynök részére állítsák ki egy összegben a számlájukat? Teljesülne-e így a számlaadási kötelezettségük? Köszönettel: Horváth Emőke

Ez lesz az adóellenőrök célkeresztjében a héten Cikk

Elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét ellenőrzik április 18-a és 23-a között különböző helyszíneken a NAV revizorai

Adótraffipax: ezekre a helyekre garantáltan mennek ellenőrök Cikk

Egyebek között a nyugta-kibocsátást, a bizonylatadást, az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartását, továbbá az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik több helyszínen az adórevizorok a NAV legfrissebb traffipax információi szerint.

Pénzbedobós játékok üzemeltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzbedobós játékok, darts, csocsó, biliárd asztal üzemeltetésével kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a gépek üritésénél kell-e jegyzőkönyvet felvenni? Kell-e nyugtát vagy valamilyen bizonylatot kiállítani a könyveléshez? Kell-e valamilyen nyílvántartást vezetni? Van-e bejelentési kötelezettségünk az üzemeltetéssel kapcsolatban? A bevételeket be kell-e ütni a pénztárgépbe?

Felajánlott nyeremény adózása Kérdés

Cégünk áfaalany, szállodai szolgáltatást végzünk. A Facebookon nyereményjátékot hirdetünk a megosztók, a feltett kérdésre válaszolók között, majd sorsolással választjuk ki a nyertest. A nyeremény szállodánkba szóló utalvány (voucher), mely szállást és félpanziós ellátást biztosít 2 fő részére. A voucher átadásakor, felhasználásakor kell-e számviteli bizonylatot vagy számlát kiállítanunk, ha igen, milyen fizetési móddal, kinek a nevére? Áfa- és egyéb adófizetési kötelezettségünk keletkezik-e, ha igen, mikor, mennyi, és annak mi a könyvelési módja? Kérem segítségüket a voucherátadás, -felhasználás elszámolásában, adózásában, könyvelésében. Köszönöm!

Pékáru mozgó értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pék egyéni vállalkozó saját termékét saját autón szállítja ki az egyes kis boltokba. Előfordul néha, hogy nemcsak a boltnak értékesít, hanem közvetlenül a fogyasztónak is ha "intenek" neki. Ilyen esetben nyugtát állít ki. Helyes ez a megoldás? Vagy pénztárgépet lenne köteles használni? Válaszát előre köszönöm.

Kata és pénztárgép Kérdés

Katás kiegészítő tevékenységű személy műszaki oktatást végez, melyhez a tankönyveket (amelyeknek kiadója is), maga szerkesztette, és forgalmazza. Mivel az oktatás több városban folyik, különböző helyszíneken, így a felmerülő könyvigények is több helyen fordulnak elő. A könyvekről vásárláskor átutalásos és készpénzes számlák készülnek. Kérdésem, hogy a készpénzes forgalomhoz kell-e pénztárgép, vagy csak elég a számla, illetve kell-e jelenteni a NAV-hoz? A vevők többnyire magánszemélyek, illetve társaságok.

Oktatási tevékenység bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk nem áfaalany magánszemélyek részére oktatási-továbbképzési tevékenységet folytat, alanyi áfamentes minőségben. A kurzusokon résztvevők kötelesek előre kifizetni az ellenértéket, ez a feltétele a részvételnek. Úgy tudjuk, ha nem adóalany a résztvevő, akkor az ilyen előlegről nem is kell bizonylatot adni. Kérdés, hogy nyugtát vagy számlát kell adni a nem adóalany résztvevőknek a teljesítés megtörténtekor? Kizárólag átutalással teljesítik a fizetést, s 900 ezer forint alatti a résztvevői díj és senki nem kér számlát.

Pedikűrös számlázása Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy a pedikűrös, aki házhoz megy lábat ápolni, az kézi számlát vagy nyugtát köteles kiállítani? És ha kérésre számlát ad, akkor adatot szolgáltat-e a PTGSZLAH nyomtatványon? Köszönöm válaszukat előre is

Egyesület számlaadási kötelezettsége Kérdés

Egyesületünk sporteseményeket szervez, melynek ellenértékét – a nevezési díjat – kedvezményesen átutalással vagy a helyszínen készpénzben fizetheti meg a versenyző. Áfaalanyként, alanyi mentesen végezzük a szolgáltatásnyújtást. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a szolgáltatást igénybe vevő, nem adóalany, számlát nem kérő magánszemély a készpénzben megfizetett helyszíni nevezésről nyugtát kap az ügylet ellenértékéről, míg a banki átutalással, a versenyt hónapokkal megelőzően kifizetett előlegről nem kap sem számlát, sem nyugtát, az előleg megfizetésének dokumentuma maga a banki bizonylat. A kérdéshez felhasználtam A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (2016) 18-as füzet 1.2 pont alatt olvasottakat a 900 ezer forintot meg nem haladó értékesítésekről.

Több telephely pénztárkezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. több telephelyen végez palackértékesítést. A telephelyeken a pénzügyi elszámolás havonta egyszer hó végén történik. A társaságnak egy pénztára van, ahová a hónap utolsó napján kerül bevételezésre az eladott áru értéke. Az értékesítésekről a nyugta természetesen az értékesítéskor kiállításra kerül. Helyes-e ez az eljárás, vagy másképpen kellene kezelni ?

Pénztárgép házhoz járó masszőrnél Kérdés

Kérdésem arra vonatkozik, hogy annak a masszőrnek, aki üzletben is dolgozik és házhoz is jár, kötelező-e mobil pénztárgépet használnia, vagy megfelel a jogszabályi előírásoknak, ha az üzletben pénztárgépet használ, háznál pedig kézi nyugtát ad? Úgy gondolom, a szolgáltatás igénybe vevője nem kötelezhető arra, hogy egy pénztárgép áramellátását biztosítsa. Kérdésem másik fele arra vonatkozik, hogy mi lesz a helyzet akkor, ha a masszőr úgy nyilatkozik: pénztárgépes nyugta helyett kizárólag számlát ad. Ha a számlát számítógépes programmal állítja ki, akkor háznál erre nem lesz lehetősége. Adhat ott kézi nyugtát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Vásárlási utalvány számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs