350 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Így tárgyaljon a munkáltatóval, ha visszamenne dolgozni csed, gyed, gyes után! Cikk

A gyermekével otthon lévő munkavállalónak érdemes alaposan felkészülnie a munkahelyére történő visszatérésre, tisztában lenni azzal, milyen esetekben kell visszavennie a munkáltatónak, milyen lehetőségei vannak a jövőbeni foglalkoztatása során, mi jár neki, ha esetleg elbocsátják. Cikkünkben számba vesszük, mire érdemes figyelniük az érintett munkavállalóknak.

Milyen eszközökkel teheti rugalmassá a munkafeltételeket a munkáltató? Cikk

A munkáltatók mind gyakrabban kényszerülnek arra, hogy a munkafeltételeket rugalmasabbá tegyék és ezzel alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz. Cikkünkben ennek két fontos eszközét mutatjuk be.

A nap kérdése: az alkalmi munka egyszerűsített munkaszerződése hány napra szólhat? Cikk

Az alkalmi munka egyszerűsített munkaszerződését hány napra lehet egy szerződéssel megoldani? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Jár-e munkabér a tanulónak szakképzési munkaszerződés esetén? Cikk

Cégünk tanulószerződés által gyakorlati képzést biztosít. A szerződésben szerepel egy megegyezés a tanuló bérezését tekintve (ez nem éri el a minimálbért), de olvasataim szerint a gyakorlati képzés hatodik hetének leteltét követően a munkáltató kötelező megadni a minimálbér 65 százalékát. Hogyan történik a díjazás? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Alkalmi munka munkaszerződése Kérdés

Szakképzési munkaszerződés Kérdés

Belföldi és külföldi munkavállalói és tulajdonosi jogviszonyok: tb- és szja-fizetési kötelezettség Cikk

Párhuzamosan futó osztrák és magyar cégekben meglévő munkavállalói és tulajdonosi jogviszonnyal kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy az egyes esetekben, melyik országban kell a társadalombiztosítási és adózási kötelezettségeket teljesíteni. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Próbaidő alatt táppénz Kérdés

Munkavégzés rokkantsági ellátás mellett Kérdés

Így óvhatja cégügyeit a konkurenciától: versenytilalmi megállapodás korlátok között Cikk

A munkavállalók – főként kulcspozíciót betöltők – munkájuk ellátása során gyakran juthatnak olyan ismeretek birtokába, melyekkel előnyös helyzetbe tudják hozni az új foglalkoztatójukat. Ügyesen kidolgozott versenytilalmi megállapodással elejét tudják venni ennek a munkáltatók. Vannak esetek, amikor megéri fizetni is ezért a munkavállaló részére.

Rugalmas foglalkoztatási forma, amire ritkán gondolnak a munkáltatók Cikk

Titkárnői munkakörben szeretne egy cég alkalmazni egy munkatársat, aki tulajdonképpen csak szükség esetén, illetve helyettesítőként segítene be a gyesről visszatérő kolléganőnek. Hogyan kell rögzíteni az előre nem pontosan meghatározható munkaidőt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az írásbeliség követelménye a munkajogban Cikk

A járványügyi korlátozások, illetve a távmunkavégzés terjedése egyre több alkalommal veti fel a kérdést, hogy mit tekinthetünk a munkajogban írásbeli jognyilatkozatnak. A munkajog a polgári jogtól eltérő szabályokat alkalmaz az írásbeliségre, így érdemes példákkal áttekinteni az előírásokat.

Munkaszerződés módosítása: aktuális praktikus tanácsok Cikk

A közeljövőben számos ok miatt szükségessé válhat a munkaszerződés módosítása. Ilyen lehet a megugró infláció miatt a munkavállalók megtartása érdekében történő béremelés, a növekvő könyvelési költségeket ellentételezendő bérpótlékátalány. Az emelkedő energiaárakra tekintettel továbbá otthoni munkavégzés válhat szükségessé.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

A nap kérdése: egyszerűsített foglalkoztatásnál kell-e munkaszerződés és jelenléti ív? Cikk

Nem elég egyértelmű számomra, hogy egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállalónak kell-e egyszerűsített munkaszerződést kötni, illetve jelenléti ívet vezetni, vagy nem. Ugyanis a szakmán belül is eltérő álláspontok olvashatók ennek eldöntésére – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs