352 találat a(z) munkaidő cimkére

Túlóraszabályok: ezeknél a cégeknél nem lesz 400 órás a keret Cikk

Nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél – döntött ma a Tisza-parti város közgyűlése. A név szerinti szavazáson húsz képviselő támogatta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hét képviselője nemmel voksolt vagy tartózkodott.

Megszólalt Orbán Viktor: ezt gondolja a "rabszolgatörvényről" Cikk

Orbán Viktor miniszterelnök is azt nyilatkozta ma az atv.hu-nak az Országházban, hogy a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja.

A kormány álláspontja a munka törvénykönyve módosításáról Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) módosításának azt a célt kell szolgálni, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ OS-közleményben azokra a szakértői aggályokra, amelyek szerint megszűnhet a beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő bérpótléka.

Megszűnhet a beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő bérpótléka Cikk

A munka törvénykönyve tervezett módosításának az eddig leginkább vitatott elemein – az évi 400 órás túlóraplafonon, illetve a 36 hónapra bővített munkaidőkereten – túl van egy további olyan rendelkezése, amelyről alig esett szó, pedig visszaélésszerű alkalmazása tömegesen megfoszthatja a munkavállalókat a munkaidőbeosztástól eltérő rendkívüli munkaidőre járó bérpótléktól – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Munkaidőszabályok: meghökkentő tény az Audiról Cikk

Az ország legrugalmasabb munkaidő-szervezési rendszerét alkalmazza az Audi Hungaria Zrt. Az 52 hetes, azaz egyéves időtartamú úgynevezett elszámolási időszak bevezetésével eddig rajta kívül egyik nagy gyáripari szereplő sem próbálkozott. A rendszer, bár igen hatékony, borzasztóan bonyolult és több esetben a munkavállalók nemtetszését váltja ki: jelenleg párhuzamosan számos munkajogi eset zajlik a bíróságokon ebben az ügyben – írja a napi.hu.

Munkaidő nyilvántartása GPS-szel? Cikk

Gépjárműveinkbe GPS-t szereltettünk, használható-e a rendszerben kimutatott munkavégzés ideje munkaidő-nyilvántartásként? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Távolléti díj számítása szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Órabéres díjazású munkavállaló munkaidőkeretben, megszakítás nélküli munkarendben, teljes napi munkaidőben (napi 8 óra) dolgozik. A munkáltató a munkavállalót hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 10 óra, hétvégén és/vagy munkaszüneti napokon 8 óra munkavégzésre osztja be. A munkáltató egy hétköznapra (nem munkaszüneti napra) szabadságot ad ki a munkavállalónak. A munkavállalót az Mt. 146. § (3) bekezdés a) pontja alapján a szabadság tartamára 10 órára vagy 8 órára eső távolléti díj illeti meg? A szabadság tartama a munkaidőkeret szempontjából teljesített munkaidőnek minősül? Amennyiben igen, a fenti esetben egy hétköznapi napra (nem munkaszüneti napra) eső szabadságot 10 óra vagy 8 óra teljesített munkaidőként kell figyelembe venni a munkaidőkeretnél? Köszönettel.

Munkanapáthelyezés miatti rendkívüli munkaidő elrendelése Kérdés

Havidíjas munkavállalók esetében – akik hétfőtől péntekig vannak napi 8 órára beosztva – mennyi rendkívüli munkaidő rendelhető el arra a hétre, amikor a kormány szombatra munkanapot helyez át?

Minden tizedik munkavállaló feketén dolgozik Cikk

A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság.

Alkalmi foglalkoztatásúak munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alkalmi bejelentéssel foglalkoztat munkavállalókat.Van-e szabályozva, hogy hány órát dolgozhat naponta az alkalmi munkavállaló? Foglalkoztatható-e napi 4 órában? Válaszukat előre is köszönjük! Tisztelettel: Szepi Sped Kft

Ennyit dolgoznak egy héten a németek Cikk

Többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a volt NDK területén élő németek, mint Németország nyugati tartományainak lakossága – mutatta ki egy német kormányzati felmérés. Az is kiderült, átlagosan mennyit dolgoznak egy héten a németek.

Nem mindegy, hogy kötetlen vagy rugalmas a munkarend Cikk

Teljes napi munkaidő, részmunkaidő, általános munkarend, egyenlőtlen munkaidőbeosztás, kötött, rugalmas és kötetlen munkarend. Mit jelentenek ezek a fogalmak a gyakorlatban?

Négynapos munkahét, tényleg lehetséges? Cikk

Az osztrák posta dolgozói azt szeretnék elérni, hogy csak négy napot töltsenek munkában egy héten, de a fizetésük ne csökkenjen.

Mezőgazdasági idénymunka, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunkánál, egyszerűsített foglalkoztatásnál mik a munkaidővel kapcsolatos szabályok? Van-e valamilyen lehetőség munkaidőkeretre? Vagy 8 óra felett mindenképpen jár bérpótlék? Szombatra jár-e bérpótlék? Van-e előírás, hogy hány óra/nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár-e bérpótlék ?

Turisztikai idénymunka – munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni turisztikai idénymunkával kapcsolatban. A nyári szezonra (Balaton-parti étterembe pincérként) szeretnénk munkavállalót alkalmazni turisztikai idénymunkásként. A 120 napot hogyan kell értelmezni? Naptári nap vagy munkanap? Egybefüggően, munkaszüneti nap nélkül is alkalmazható a turisztikai idénymunkás 120 napig? Van valamilyen napi munkaidőkorlát? Azt olvastam, hogy arányosan szabadság is jár a turisztikai igénymunkásnak. Ez is beleszámít a 120 napba?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs