hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadság kiadása: munkavállalók, akiknél akár 3 évig is halasztható

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő
1

A kormány a 149/2021. számú kormányrendeletben felhatalmazást adott arra, hogy a szabadság kiadását egyes jogviszonyokban – a veszélyhelyzettel összefüggésben – el lehessen halasztani. elhalasztásra kerüljön. Ugyan a veszélyhelyzetnek még nincs vége, egy nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett javaslat törvényi szintre emelné a kormányrendelet szabályait.

A szabályozás és annak indokai

A 2021. május 22-étől hatályos kormányrendelet akként fogalmaz, hogy

– az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény szerinti egészségügyi szolgálati jogviszonyban,
– a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban és
– a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél foglalkoztatott

esetében a szabadság kiadására eltérő szabályok vonatkoznak, ha a foglalkoztatott a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vett. Ezen esetekben ugyanis a járványügyi helyzet következtében tetemes mennyiségű szabadság ragadt benn, mely szabadság törvény szerint történő kiadása az érintett munkáltatók működését veszélyeztetné. A veszély elkerülése érdekében a jogalkotó eltekint a szabadság kiadására vonatkozó azon alapszabálytól, mely szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a változó, illetve a változatlanul maradó szabályokat, valamint azokat a kérdéseket, amelyek az európai uniós jog függvényében a törvénymódosítás ellenére felmerülnek.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
papatimontankf

Felháborító, szégyentelen, vérlázító elképzelés! Minden képviselőnek, aki megerősítését adja a jogszabály hatályba lépésére hasonló munkahelyet és munkakörülményeket kívánok!

papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink