130 találat a(z) lakóingatlan cimkére

37 ezer feletti tranzakció a lakóingatlanpiacon három hónap alatt Cikk

A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 márciusában, országosan 13 426 ingatlan-adásvétel bonyolódott.

Mikor vonható le az áfa és mikor nem lakóingatlan építésekor? Cikk

Ha egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Lakóingatlan-felújítás áfája szálláshely-szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakóingatlant vásárol azért, hogy az átalakítás után 5520 Egyéb szálláshely-szolgáltatás (falusi turizmus) keretében hasznosítsa. Az átalakításhoz kapcsolódó számlák (vezetékek cseréje, csapok, bontási munkák, ezekhez kapcsolódó rezsiszámlák, áramhálózat bővítése...) áfája levonható-e, hiszen a jövőben szálláshely-szolgáltatás céljára lesz hasznosítva? Az önkormányzattól az engedély majd csak a már teljesen átalakított ingatlan megtekintése után lesz meg. A másik kérdés, hogy a berendezési tárgyak (hűtő, TV, bútorok) önálló tárgyi eszközként lesznek felvéve, és az áfájuk visszaigényelhető-e?

Lakóingatlan építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? Az ingatlant előreláthatólag bérbeadási céllal építi, de az is lehet, hogy eladja. Ha nem tudja eladni, lehet, hogy irodának használja. Kérdéseim: Levonhatja-e a telek áfáját? Az ingatlan felépítése során felmerülő költségek áfája levonható-e menet közben? Ehhez szükséges-e az építkezés megkezdése előtt bejelenteni, hogy az ingatlan-bérbeadásra az áfakötelezettséget választja, vagy elég akkor, ha felépült és van bérlő? Ugyanígy, ha mégis értékesíti, akkor azt is az építkezés előtt be kell jelenteni, hogy áfássá teszi, vagy elég, ha kiderül, hogy hogyan hasznosítja? Ha menet közben nem vonható le az áfa, akkor később élhet-e levonási jogával, ha kiderül, hogy eladja, és bejelenti hogy áfássá teszi.

Beruházás Kérdés

Lakóingatlant vásároltam, melyet teljesen felújítok, átalakítok. Adóköteles tevékenységhez használom az ingatlant. Mikor kell bejelentenem a földhivatalhoz, hogy nem lakóingatlan, a beruházás kezdetekor vagy elég, amikor már elkészült a beruházás? Az áfát mindenképpen szeretném visszaigényelni, úgy gondolom, erre van lehetőségem.

Ingatlanértékesítés adókötelessé tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóalany a lakóingatlannak minősülő, illetve nem lakóingatlannak minősülő beépített, illetve egyes beépítetlen ingatlanai értékesítésére – külön-külön és együtt is – választhatja az adókötelessé tételt, amelyet öt évig nem módosíthat. Kérdésem az, hogy lehetősége van-e az adóalanynak az első választást követően 9 év után kizárólag csak a lakóingatlannak tekinthető ingatlanra vonatkozóan megszüntetni az adókötelessé tételt akkor, ha együttes volt az eredeti választás (mind lakóingatlanra, mind lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra vonatkozott)? Amennyiben igen, úgy a "maradó" lakóingatlanra vonatkozó adókötelessé tétel mikor változtatható meg újra? 2. Abban az esetben, ha az adóalany megváltoztatja, megszünteti az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelessé tételt, úgy ezen megszüntetés után mikor tudja újra adókötelessé tenni az ingatlanok értékesítését? Ehhez mindenképpen meg kell várnia az év végét? Köszönöm a válaszukat.

Lakóingatlan-felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás használt lakóingatlanok felújítási munkálatait végzi. Az általános szabályok szerinti áfával adózik. (Nem választott adókötelessé tételt az áfatörvény 88. § szerint.) A szolgáltatásról áfás számlát ad, mert nem engedélyköteles felújítási munkálatok. Visszaigényelheti-e a kapcsolódó anyagköltségek és szolgáltatások számláin feltüntetett áfát, ha ő áfás számlát ad a megrendelőinek? Ha a felújításhoz kapcsolódó költségek áfája nem vonható le a tételes tiltás miatt, kiszámlázhatja-e adómentesen a felújítási munkákat a megrendelőnek?

Ingatlaneladás, majd másik vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012-ben vásároltam a párommal egy zártkerti telket, rajta egy gazdasági épülettel 5 millió forintért. 2014-ben végeztünk rajta számlával igazolható felújítást 3 millió forint értékben. 2018-ban az értékbecslő 16 millió forintra értékelte az ingatlant. Ha eladom, és vásárolok egy telket 5 millió forintért, és építtetek rá kb 20 millió forintért egy könnyűszerkezetes házat, akkor hogyan kell adóznom az eladás után, illetve kell-e illetéket fizetni az építés után? Mivel amit eladok, nem lakóingatlan, akkor – ha jól tudom – nem lehet alkalmazni a cserepótló illetéket.

Lakóingatlan bérbeadásának adókötelessé tétele Kérdés

Ügyfelem (kft.) saját magánszemély tulajdonosa lakásában működik, tőle veszi bérbe az ingatlant. Az ingatlanban működő cég szobákat ad ki más cégek számára, bérleti díj ellenében, áfásan, 2015 júniusa óta. Be kellett volna-e jelentenie az általa is bérelt lakás bérbeadása esetén az adókötelessé tételt? Ha igen, most utólag bejelentheti-e? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Lakóingatlan kivitelezése és értékesítése – áfa, összeférhetetlenség Kérdés

Építési vállalkozásként tevékenykedő ügyfelünk egy lakóingatlan (családi ház) fő kivitelezőjeként (generálkivitelezőként) az adott építési beruházás kivitelezését a megrendelővel/építtetővel kötött vállalkozási szerződés alapján végezné úgy, hogy a megvalósításban közreműködő szakkivitelezők alvállalkozóként kapcsolódnának hozzá/alá. A főkivitelező hozza majd létre a lakóingatlant a 2018-as naptári év során a megrendelő/építtető magánszemély tulajdonában lévő telken. Véleményünk szerint az elkészülő egylakásos lakóingatlannál – amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert – alkalmazható lesz az 5 százalékos kedvezményes adómérték (áfatörvény 10. § d) és 3. számú melléklet I. rész 51. pont alapján) A következő kérdésekben kérnénk ezúton a szakmai állásfoglalásukat: – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) alkalmazhatja-e az elkészült lakóingatlan értékesítésénél az áfatörvény 5 százalékos kedvezményes adómértékét? – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) részére az értékesítendő lakóingatlan megvalósításában közreműködő szakkivitelezők, alvállalkozók számláit – akár az építőanyag, akár szolgáltatás esetében – a fordított áfás szabályok szerint lehet-e majd kiállítani (az áfatörvény 142. § a) és b) pontja szerint)? – Nincsen-e az ügyletnél bármilyen összeférhetetlenség vagy speciális szabály, ha a megrendelő/építtető magánszemély egyben a fő kivitelező cég (ügyfelünk) ügyvezetője és 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa is?

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely ingatlannal rendelkezik. Az ingatlant magánszemélytől vásárolta adásvételi szerződéssel, lakóingatlanként. Most értékesíteni szeretné. Jól gondoljuk, hogy ezt áfamentesen teheti meg? Köszönöm: Jakus Tünde

Támogatás Kérdés

Tisztelet Szakértő! Cégünk belföldi áfa alanya, vásárolt egy telket. A vásárlás után megállapodást kötöttünk egy közhasznú alapítvánnyal, amelyben vállaltuk, hogy a telekre lakóingatlant és egy kápolnát építünk saját költségen, majd amikor ezek elkészültek, térítésmentesen átadjuk az alapítványnak 10 éves használatra közhasznú céljai megvalósítására. A kivitelezéshez az alapítvány 8 millió forinttal hozzájárul, azt támogatásként átutalja nekünk. A közüzemi díjakat (víz, gáz stb.) a megállapodás szerint mi fizetjük a használat alatt. A kérdésem, hogy van-e ennek az ügyletnek cégünkre vonatkozóan adóvonzata? A kivitelezés, építkezés költségei elszámolhatóak? Azok áfatartalmát visszaigényelhetjük? Kell-e áfát, esetleg egyéb adókat fizetnünk a kapott 8 millió forint hozzájárulás után?

Ingatlanértékesítés áfabeli megítélése Kérdés

Segítségüket kérem mint könyvelő egy ügyfelem részére, a termékértékesítő szempontjából az alább részletezett, jövőben folytatandó tevékenység pontos áfabeli kezeléséhez, a helyes számlakiállításhoz. Ügyfelem 2017-ben vásárolt egy ingatlant, mely az ingatlan-nyilvántartásban mint kivett munkásszálló szerepel, és akként is működött korábban. Jelenleg az ingatlan építésiengedély-köteles átalakítása folyik, kb. 30 lakóingatlant alakítanak ki benne– 30, 40, 50 négyzetméteres lakásokat –, valamint a lakások alatt garázsok lesznek. A létrehozott, kialakított lakóingatlanokat a használatbavételi engedély megléte után a jövőben értékesíteni kívánja, természetesen a földhivatalnál is átvezetnék, hogy lakóingatlanokról van szó. Tevékenységi körüket ennek megfelelően bővítik, tehát szeretnék felvenni a lakóingatlan és nem lakóingatlan értékesítést is, mint tevékenységet. Kérdéseink: – Az értékesíteni kívánt ingatlanok újnak – tehát eddig használatban nem vett ingatlannak, hiszen átalakított, teljesen más funkciót szolgáló ingatlant hoztak létre - fognak-e minősülni az áfa szempontjából? – Amennyiben újnak minősülnek, ha magánszemélynek történik az értékesítés, abban az esetben 5 százalékos áfakulcs az alkalmazandó? Ez az áfa magánszemély esetében visszaigényelhető? – Természetesen amennyiben adóalanynak értékesítik, ott a használatba vételt követő 2 évben egyenes áfával és 27 százalékos mértékű adót kell áthárítani, ha jól tudom? – Az átalakításnál ügyfelemre áthárított áfa levonásba helyezhető?

Egyéb ingatlan áfája Kérdés

Az alábbi esetre tekintettel kérném szíves véleményüket. Belföldi gazdasági társaság – melynek fő tevékenységi köre saját tulajdonú ingatlan bérbeadása – már rendelkezik lakóingatlannal. A lakóingatlan-értékesítés, -bérbeadás tekintetében nem jelentkezett be az általános forgalmi adó hatálya alá, tehát mindkét tevékenység esetében áfamentesen jár el. Vásárolna most egy lakóingatlannak nem minősülő ingatlant. A lakóingatlannak nem minősülő értékesítés és bérbeadás tekintetében bejelentkezne az adásvétel előtt kizárólag a lakóingatlannak nem minősülő értékesítés és bérbeadás tekintetében az áfa hatálya alá. Így a vásárolt lakóingatlannak nem minősülő ingatlan áfáját levonásba helyezné. Megteheti-e ezt? Segítségüket előre is köszönöm: Tisztelettel: Gyerő Szilvia

Lakóingatlan értékesítése 5 százalékos áfával Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az 5 százalékos áfával értékesíthető lakóingatlan alapterületéhez (max 150 nm) hozzá kell-e számítani az alábbi területet: Kétszintes ház felső szintje nagyobb alapterülete lévén, kilóg és fed egy részt az udvarból. Ezt az udvarrészt, ha térkővel borított, bele kell-e számítani a 150 nm-es limitbe? Figyelembe lehet-e venni ebben az esetben, hogy a fedés funkciója a felső lakórész elhelyezkedése? Köszönettel Papp Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs