hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több ingatlanja van a cégnek – áfaügyek, figyelési idő, készletnyilvántartás

  • adozona.hu
2

Cégek a 2010-es évek környékén felvásároltak jó néhány ingatlant. Ezek között vannak telkek, felújítandó lakóingatlanok, működő üzletek. A könyvekben ezek az ingatlanok tárgyi eszközként szerepelnek. Még úgy is, hogy napról napra változik a sorsuk. Hol el szeretné adni azokat a tulajdonos, hol bérbe adná, hol pedig értékesíteni kívánt lakások építése szerepel a tervek között. A hasznosított ingatlanok esetében érthető a figyelési idő alkalmazása. Viszont mi a helyzet olyan ingatlanok esetében, amelyeket számvitelileg inkább a készletek közé kellene besorolni (áru, befejezetlen termelés, félkész termék), mert azokat nem tárgyi eszközként hasznosítja a cég? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdései:

– Ezt az átsorolást a beszámolóban mikor lehet megtenni, csak év végén?

– Milyen bizonylattal lehet alátámasztani (ügyvezetői nyilatkozat)?

– Ha átsorolják az ingatlant, akkor a figyelési idő is lejár? Azaz az átsorolás időpontjában rendezni kell az áfakülönbözetet?

– Ha újra visszasorolja a cég (saját munkavállalóknak irodának kialakítja), akkor onnan nem fog újra kezdődni a figyelési idő?

– Egy telek átsorolásakor (amelynek a beszerzésénél levonták az áfát), amire végül ingatlant épít a cég, így saját rezsis beruházássá válik, de nem teszi adókötelessé az ingatlanértékesítést, mi történik a levont áfával? Ugyanezen telek esetében mi a korrekció, ha azt mégis inkább eladja a társaság (kötelezően áfásan)?

– Ilyen esetekben csak akkor lehet helyesen eljárni, ha végleges az ingatlan sorsa?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti szakértőnk válaszát!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
N.Norbert

Tisztelt Hozzászóló,

Azzal egyetértünk, hogy az Áfa tv. saját tárgyieszköz fogalmat használ,ami eltér a számviteli törvényben megfogalmazottaktól. Az viszont véleményem szerint nem helytálló, hogy az Áfa tv. szerint "minden ingatlan tárgyi eszköznek minősülne, függetlenül a hasznosítás módjától". Az áfa rendszerében az az ingatlan minősül tárgyi eszköznek, melynek a beszerzésekor azt feltételezzük, azt várjuk, hogy legalább 1 éven túl fogja szolgálni a gazdasági tevékenységet. Pl. egy továbbértékesítési céllal vásárolt ingatlan az áfa törvény szerint sem minősül tárgyi eszköznek.
Üdv. Nagy Norbert

Kata90

A szakértő ezt írja:
A tárgyi eszközként nyilvántartott ingatlan forgóeszközök közé történő átsorolásával az áfatörvény szerinti figyelési idő is megszűnik, mivel az adott eszközt a továbbiakban nem tárgyi eszközként használják, hasznosítják.

Álláspontom szerint az téves, ugyanis az áfa tv-nek saját fogalma van a tárgyi eszközre, az eltér a számviteli tv fogalmától:
21. tárgyi eszköz: az ingatlan, valamint az olyan ingó termék, amely vállalkozáson belüli rendeltetésszerű használatot feltételezve, legalább 1 évet meghaladó időtartamban szolgálja a gazdasági tevékenység folytatását;

Eszerint MINDEN ingatlan tárgyi eszköz, függetlenül hasznosítási módjától.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31