132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Százezreket érint: számoljon az adózási határösszegekkel! Cikk

Számos későbbi kellemetlenség elkerülhető, ha a korhatár alatti ellátás mellett mellett dolgozók, az ekhósok, a többes jogviszonyban állók már most összesítik idei adó- és járulékalapot képező bevételeiket.

Korhatár előtti nyugdíjas szolgálati ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugdíjas 2012. január 1-jétől mukaviszonyban dolgozott, és körülbelül 320 nap szolgálati időt szerzett. 2014-ben öregségi nyugdíjas lesz. Amikor a nyugdíját megállapítiották, 39 év és 61 nap szolgálati éve volt. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a 320 napot és a 61 napot kérelem esetén összeszámítják-e? Ezzel az öregségi nyugdíj megállapításakor már 40 év szolgálati ideje lenne az illetőnek, emelve a nyugdíjának összegét. Köszönettel. ..

Járulékkötelezettség nők korhatár előtti nyugdíja mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen járulékkötelezettségekkel számolni, ha egy vállalkozás tagja a nők 40 éves szolgálati idejére tekintettel ment el nyugdíjba, és ügyvezetői tevékenységéért havi 20 ezer forint megbízási díjat kap, egyéb személyes közreműködéséért pedig további 100 ezer forintot? Ez a korhatár előtti ellás saját jogú nyugdíjnak számít, de ahol az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése számít (például szociális hozzájárulási adó), ott nem számít nyugdíjasnak? Válaszát előre is köszönöm!

Korhatár előtti nyugdíj: ez lett a jogi herce-hurca vége Cikk

Ha valaki korhatár előtti ellátást, vagy öregségi nyugdíjat igényel, nem lehet biztosított. A kérdés csak az, hogy ezt a feltételt melyik napon kell teljesíteni? Az ellátás igénylése, vagy az ellátás kezdő napján? A kérdést egy konkrét jogeset kapcsán a Kúria válaszolta meg.

Korhatár előtti nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz. Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell, hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előre hozott, vagy csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj igénybe vételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen? Ha van, ennek részleteiről tudnának tájékoztatni? Köszönettel: Kerekes Dávid

Így lesz öregségi nyugdíjas a korhatár előtti ellátásban részesülőből Cikk

Mikor válnak automatikusan öregségi nyugdíjassá a korhatár előtti ellátásban részesülők, és kinek lehet plusz teendője? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fest az átmenet a korhatár előtti ellátásból az öregségi nyugdíjba.

Korhatár előtti ellátásra való jogosultság 2014-ben. Példákkal Cikk

Bár a nyugdíjrendszer átalakítása miatt már nincs lehetőség arra, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjat kapjanak, úgynevezett korhatár előtti ellátásra jogosultak lehetnek. Összefoglaltuk ennek feltételeit.

Korhatár előtti ellátás, katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti ellásban részesülő (még nem érte el a rá vonatkozó nyugdijkorhatárt) katás vállalkozó lett. Kérdésem, hogy az éves jövedelemkorlát vonatkozik-e rá, ez hogyan állapítható meg? A 25 ezer vagy az 50 ezer forint katát kell fizetnie havonta?

Korhatár előtti ellátás Kérdés

1956. januárjában született férfi vagyok. A nyugdíjfolyósító 2012 decemberében visszaigazolt 38 év és 235 nap munkaviszonyt. Van 6 év korkedvezményem. Munkaviszonyom azóta is folyamatos. Úgy gondolom, 2014 júliusában elmehetek korhatár előtti ellátásra. Mivel ki kell lépni a munkahelyről ahhoz, hogy elbírálják a jogosultságot, szeretnék biztos lenni a pontos dátumban. Felhívtam a nyugdíjfolyósítót, de ott nem mondanak dátumot. Kérem segítsen, jól számoltam-e ki a dátumot!Köszönöm.

A nyugdíj elengedhetetlen feltétele, amit még mindig kevesen ismernek Cikk

Noha a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 2010. január 1-jétől tartalmazza azt a szabályt, hogy az igénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat számára megállapítják, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem állhat, ennek ellenére a mai napig akad, akinek e jogosultsági feltétel teljesítése problémát okoz. A következőkben az ezzel kapcsolatos tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

Nyugdíj feltételei Kérdés

Tisztelt szekértő! Egy régi barátom (58 éves, nincs 40 év munkaviszonya), de eléggé "lerobbant" állapotban van ezért szeretne nyugdijba menni. Ugyanakkor még dolgozik (alkalmazott) amit folytatni szeretne. Nem tudom, mik a lehetőségei, és ha nyugdíjba megy, dolgozhat-e mellette. Köszönettel: Varró Krisztina

Korhatár előtti nyugdíj visszamenőleg Cikk

Olvasónk korhatár előtti ellátását megszüntették, mert nem teljesült az ehhez szükséges összes feltétel. 2013 elejétől azonban már minden tekintetben jogosulttá vált, kérheti-e visszamenőleg az ellátást? Kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Korhatár előtti ellátás visszavonása és újra igénylése Kérdés

2012. 08. 01-től korhatár előtti ellátást kaptam, majd 2014. 02. 21-én visszavonták, mert nem volt legalább 1 nap, amikor nem álltam biztosítási jogviszonyban (adminisztrációs hiba miatt), bár én jóhiszeműen jártam el. 2013. január 1-től viszont már ez a feltétel is teljesült, mert megszűnt a munkahelyem 2012. december 31-vel. Lehetőségem van visszamenőleg (2013.01.01-től) újból kérni az előrehozott korhatár előtti ellátást? Hiszen 2012. 12. 31-ig betöltöttem az 59. évemet (nő vagyok), és van 37 év szolgálati időm. Ugyanakkor a 2012-ben kifizetett 5 hónapos ellátást visszafizetném.

Nyugdíj-újraszámítás: ők kérhetik Cikk

A korhatár előtti ellátásban részesülők jelentős része dolgozik, vállalkozik, következésképpen nyugdíjjárulékot kell fizetnie. Ezért a korhatár betöltésekor – meghatározott feltételek teljesülése esetén – kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Milyen határidővel van erre lehetőségük és mit kell tenniük? Összefoglaltuk.

Nyugdíj, korhatár előtti ellátás – ilyenkor nem folyósítható Cikk

Elérte-e a nyugdíjkorhatárt vagy sem, milyen jogviszonyban foglalkoztatják, mennyi a keresete – egyebek között ezektől függ, hogy keresőtevékenység esetén szüneteltetni kell-e a nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás folyósítását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close