121 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti nyugdíj visszamenőleg Cikk

Olvasónk korhatár előtti ellátását megszüntették, mert nem teljesült az ehhez szükséges összes feltétel. 2013 elejétől azonban már minden tekintetben jogosulttá vált, kérheti-e visszamenőleg az ellátást? Kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Korhatár előtti ellátás visszavonása és újra igénylése Kérdés

Nyugdíj-újraszámítás: ők kérhetik Cikk

A korhatár előtti ellátásban részesülők jelentős része dolgozik, vállalkozik, következésképpen nyugdíjjárulékot kell fizetnie. Ezért a korhatár betöltésekor – meghatározott feltételek teljesülése esetén – kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Milyen határidővel van erre lehetőségük és mit kell tenniük? Összefoglaltuk.

Nyugdíj, korhatár előtti ellátás – ilyenkor nem folyósítható Cikk

Elérte-e a nyugdíjkorhatárt vagy sem, milyen jogviszonyban foglalkoztatják, mennyi a keresete – egyebek között ezektől függ, hogy keresőtevékenység esetén szüneteltetni kell-e a nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás folyósítását.

Mikor mehet nyugdíjba az 1952-ben született férfi? Cikk

A korhatár előtti nyugdíjrendszer átalakításának legnagyobb vesztesei az 1952-ben született férfiak. Esetükben ugyanis egyik évről a másikra, minden átmenet nélkül romlottak a nyugdíjba menetel feltételei. 1952-ben született férfi Olvasónk kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Ők szerezhetnek korhatár előtti nyugdíjszerű ellátást Cikk

Már két éve, hogy nem állapíthatók meg a korábbi klasszikus korhatár előtti ellátások (például korkedvezményes, korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíj). Átmeneti szabályok alapján azonban más címszó alatt meghatározott feltételek teljesítése esetén kapható korhatári előtt nyugdíjszerű ellátás.

Nyugdíjnövelést szeretne? Ezekben az esetekben kérheti Cikk

Ismét új évet kezdtünk, ami azt is jelenti, hogy azok számára, akik 2013-ban nyugdíjasként dolgoztak vagy vállalkoztak, lehetővé vált a 0,5 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó igény benyújtása. Noha nem új intézményről van, nem haszontalan röviden áttekinteni, hogy kinek, és milyen jövedelem vonatkozásában lehet az említett igénnyel élnie.

Nyugdíjjogosultság korhatár előtt Kérdés

Nyugdíj korhatár előtt Kérdés

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Korhatár előtti nyugdíjat kap és dolgozik is? Erre figyeljen! Cikk

Ha valaki dolgozik vagy vállalkozik, miközben valamilyen korhatár alatti ellátásban részesül, munkájáért kapott, vállalkozásában felvett nyugdíjjárulék-köteles jövedelme nem haladhatja meg az úgynevezett éves kereseti korlátot. Ha mégis több annál, le kell mondania nyugellátásáról. Cikkünkben ismertetjük azokat a legális megoldásokat, amelyek megszüntetik, vagy enyhítik ezt a gondot.

Nyugdíjjogosultság Kérdés

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Növelheti nyugdíját, ha erre figyel Cikk

Az öregségi nyugdíj akár több is lehet a korhatár előtti ellátásnál. Ehhez a korhatár betöltése idejének környékén újra kell számoltatni (megállapíttatni) a nyugdíjat. A siker azon is múlik, hogy mikor nyújtják be az ehhez szükséges papírokat. A szabályokat úgy alkották meg, hogy egyeseknek a korhatár betöltése előtt, másoknak az után kell új megállapításért folyamodniuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Katás vállalkozó alkalmi munkavállalója táppénz alatt

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kft. tulajdonos személyes közreműködés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close