171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Korhatár előtti ellátásban részesül? Kedvező változás jöhet 2018-tól Cikk

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagságának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújtott be két fideszes országgyűlési képviselő.

Korhatár előtti ellátás esetén kata-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy evás kft. tagja vagyok, és egyéni vállalkozóként bejelentkeztem a kata alá. 40 év szolgálati idővel mentem nyugdíjba, nem töltöttem be a rám érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. A járulékokat mint egyéni vállalkozó szándékozom megfizetni. Főállású kiadózónak minősülök-e vagy sem? Személyesen közreműködök a kft. tevékenységében és csak osztalékot veszek ki, van-e járulékfizetési kötelezettségem? Válaszát köszönöm.

Igazságos és méltányos nyugdíjrendszer: kinek, mit jelent? Cikk

Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről vitáztak kedden délután az országgyűlési képviselők.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: Korhatár előtti ellátásban részesülő munkavállalót vettünk fel munkaviszony keretében. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen munkavállalók saját jogú nyugdíjasnak minősülnek-e, mert ha nem, akkor ugyanúgy viselkedik a jogviszonya mint a többi munkaviszonyos munkavállalónak. Ha nyugdíjasnak minősül akkor viszont nem kellene vonni a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Köszönettel várom válaszukat.

Kiegészítő tevékenységű katás nyugdíjjárulékalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt, a nők 40 év jogosultsági idejére tekintettel megállapított öregségi nyugdíj ellátást igénylő esetében szeretném az Ön segítségét kérni az alábbi kérdésekben: Amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett kiegészítő tevékenységű kisadózó vállalkozóként folytat valaki keresőtevékenységet, akkor tevékenységéből származó bevétele – amely nem képezi nyugdíjjárulék alapját –, beszámít-e az úgynevezett éves keretösszegbe, amely alapján a minimálbér összegének tizennyolcszorosát meghaladóan az ellátás folyósítását szünetelteni kell? Amennyiben beleszámít a fenti keretösszegbe a kisadózó vállalkozói tevékenység bevétele, akkor mellékállású kisadózóként hogyan állapítható meg a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem havonta?

Nyugdíj visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugdíj (nők 40 éves) mellett dolgoztam 2016-ban. Szeptember 20-ával már betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Eddig az időpontig nem léptem túl a minimálbér 18-szorosát, de tovább dolgoztam. Vissza kell-e nekem majd a nyugdijamat fizetni, ha nem jelentettem be a nyugdíjintézetnek a változást? Válaszukat előre is köszönöm. M. Ferencné

Nyugdíj: előfordul, hogy vissza kell fizetni Cikk

Ha valaki korhatár előtti nyugdíja mellett dolgozik és túllépi az úgynevezett kereseti korlátot, szüneteltetni kell a nyugdíját. De megeshet, hogy különböző okok miatt utóbb vissza kell fizetni az ellátást.

Korhatár előtti ellátás, táncművészeti életjáradék – csak szigorú feltételek mellett Cikk

2017-ben csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség – a jogosultsági előírások betartásával – korhatár előtti ellátás, valamint a táncművészek részére ún. táncművészeti életjáradék megállapítására.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

Mikor alakul át a szolgálati járandóság öregségi nyugdíjjá, van-e erre lehetőség már a nyugdíjkorhatár betöltése előtt? Hogyan számolják ki az ellátások összegét, befolyásolja-e azt, ha valaki a járandóság mellett dolgozik? Összefoglaltuk.

Kaphat-e táppénzt más tb-ellátás mellett? Amikor igen, és amikor nem Cikk

Jogosult-e táppénzre, betegszabadságra, baleseti táppénzre, ha nyugdíjas, ha szünetel nyugdíjának folyósítása, ha korhatár előtti, vagy rokkantsági ellátásban részesül? A válasz több jogszabály együttes értelmezését igényli.

Az egészségbiztosítás miatt sem mindegy, hogy sajátjogú nyugdíjas-e Cikk

A sajátjogú nyugdíjasnak minősülő személyek köre utoljára 2012. január 1-jétől változott jelentősen, ám sokakban máig sem tudatosodott, hogy bizonyos járandóságok nem tartoznak a sajátjogú nyugellátások közé.

Korhatár előtti ellátás megszüntetése Kérdés

Kérdésem, hogy a korhatár előtti ellátást kapó személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lemond az ellátásról akkor már nem számít nyugdíjasnak? Tovább dolgozik, esetleg még hónapokat, éveket, majd akkor kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását?

Szolgálati járandóság, korhatár előtti ellátás: így jár a családi kedvezmény Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy azon magánszemélyek, akiknek a korhatár előtti ellátását, illetve szolgálati járandóságát a személyi jövedelemadóval – 2015-ben még 16 százalékos – csökkentve folyósította a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, hogyan számolhatják el az őket megillető családi kedvezményt.

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31