hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj mellett dolgozók ellátásának emelése

  • adozona.hu

„Az idei évtől megszűnt a saját jogú öregségű nyugdíjas automatikus 0,5 százalékos nyugdíjemelése” – szögezte le az Adózónánál feltett kérdésének felvezetőjében olvasónk. Azt kérdezte: mi a helyzet a korhatár előtti ellátásban részesülőkkel? Ők fizetik és a munkáltató is fizeti a nyugdíjjárulékot a keresetük után. Rájuk vonatkozik az évenkénti nyugdíjkorrekció? Ha igen, ez automatikus, vagy kérelmezni kell? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mindenekelőtt szeretném tájékoztatni, hogy az Ön által említett 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés intézménye nem szűnt meg – oszlatott el egy félreértést Winkler Róbert.

Hozzátéve: a gyakorlatban 2019. január 1-jétől az a nyugdíjas munkavállaló, aki a nyugdíj melletti keresőtevékenységét a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszony keretében végzi, e tevékenysége alapján nem válik biztosítottá, ami egyben azt is jelenti, hogy esetében az e tevékenységéből származó keresetei alapján 2020-ban nem kerül majd részére 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapításra.

Ugyanakkor az a saját jogú nyugdíjas, aki a nyugdíj melletti keresőtevékenységét vállalkozói, megbízási, vagy közszolgálati típusú jogviszony keretében végzi, e tevékenysége alapján 2019. évben is biztosítottá válik, keresetei után nyugdíjjárulékot fizet, ezért 2020-ban továbbra is megilleti majd az ez évi keresetei után a 0,5 százalékos növelés. A 2018. évi nyugdíjasként elért keretek alapján a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapítására 2019. év végéig kerül sor.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személyek nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, ezért az ellátás melletti keresőtevékenységük alapján biztosítottá válnak, nyugdíjjárulékot fizetnek a keresetük után. A nyugdíjasokhoz képest fontos különbség, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az ellátás melletti keresőtevékenysége alapján nem nyugdíjnövelésre, hanem további nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez.

A plusz szolgálati idő elismerésére abban az esetben kerülhet sor, ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése napjáig legalább 365 napi új szolgálati időt szerez. A korhatár előtti ellátás az adott személy öregségi nyugdíjkorhatárának betöltése napjától a törvény erejénél fogva – azonos összegben – öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra.

Ugyanakkor a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül az érintett személy – amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett további legalább 365 nap szolgálati időt szerzett – kérelmezheti a nyugdíja újraszámítását. Ha az újraszámítás nem eredményez magasabb összegű nyugdíjat, mint a korhatár előtti ellátásnak a korhatár betöltése napján folyósított összege, úgy abban az esetben nyugdíjként a korhatár előtti ellátás összege kerül majd továbbfolyósításra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hallgatói munkaszerződés – jubileumi jutalom

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adásvételi előszerződés felbontása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X