hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj mellett dolgozók ellátásának emelése

  • adozona.hu

„Az idei évtől megszűnt a saját jogú öregségű nyugdíjas automatikus 0,5 százalékos nyugdíjemelése” – szögezte le az Adózónánál feltett kérdésének felvezetőjében olvasónk. Azt kérdezte: mi a helyzet a korhatár előtti ellátásban részesülőkkel? Ők fizetik és a munkáltató is fizeti a nyugdíjjárulékot a keresetük után. Rájuk vonatkozik az évenkénti nyugdíjkorrekció? Ha igen, ez automatikus, vagy kérelmezni kell? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mindenekelőtt szeretném tájékoztatni, hogy az Ön által említett 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés intézménye nem szűnt meg – oszlatott el egy félreértést Winkler Róbert.

Hozzátéve: a gyakorlatban 2019. január 1-jétől az a nyugdíjas munkavállaló, aki a nyugdíj melletti keresőtevékenységét a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszony keretében végzi, e tevékenysége alapján nem válik biztosítottá, ami egyben azt is jelenti, hogy esetében az e tevékenységéből származó keresetei alapján 2020-ban nem kerül majd részére 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapításra.

Ugyanakkor az a saját jogú nyugdíjas, aki a nyugdíj melletti keresőtevékenységét vállalkozói, megbízási, vagy közszolgálati típusú jogviszony keretében végzi, e tevékenysége alapján 2019. évben is biztosítottá válik, keresetei után nyugdíjjárulékot fizet, ezért 2020-ban továbbra is megilleti majd az ez évi keresetei után a 0,5 százalékos növelés. A 2018. évi nyugdíjasként elért keretek alapján a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapítására 2019. év végéig kerül sor.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személyek nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, ezért az ellátás melletti keresőtevékenységük alapján biztosítottá válnak, nyugdíjjárulékot fizetnek a keresetük után. A nyugdíjasokhoz képest fontos különbség, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az ellátás melletti keresőtevékenysége alapján nem nyugdíjnövelésre, hanem további nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez.

A plusz szolgálati idő elismerésére abban az esetben kerülhet sor, ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése napjáig legalább 365 napi új szolgálati időt szerez. A korhatár előtti ellátás az adott személy öregségi nyugdíjkorhatárának betöltése napjától a törvény erejénél fogva – azonos összegben – öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra.

Ugyanakkor a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül az érintett személy – amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett további legalább 365 nap szolgálati időt szerzett – kérelmezheti a nyugdíja újraszámítását. Ha az újraszámítás nem eredményez magasabb összegű nyugdíjat, mint a korhatár előtti ellátásnak a korhatár betöltése napján folyósított összege, úgy abban az esetben nyugdíjként a korhatár előtti ellátás összege kerül majd továbbfolyósításra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close