hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka öregségi nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
3

Fontos változás 2019. január 1-jétől, hogy az a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy, aki a nyugdíj folyósítása mellett munkaviszony keretében végez munkát, ezen munkaviszonya alapján nem válik biztosítottá, és a keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot. Erre való tekintettel esetükben ezen munkaviszonyukból származó kereseteket nem kell figyelembe venni a kereseti korlátnál, azaz a nyugdíj mellett fennálló munkaviszonyukból származó kereseteik alapján a nyugellátásukat nem lehet megszüntetni.

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az úgynevezett„nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére lehet folyósítani. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás kerülhet folyósításra.

Mindkét ellátástípus esetén a folyósított ellátásnak a munkavégzés, keresőtevékenység miatti szüneteltetésére a saját jogú nyugdíjra vonatkozó, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (Tny.) rögzített, jogi szabályozást kell alkalmazni.

A keresőtevékenység miatti korlátozás tekintetében a Tny. 83/B és a 83/C paragrafusai tartalmaznak különböző rendelkezéseket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit is rögzítenek az említett rendelkezések.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Adózóna

Tisztelt Olvasóink! Kérjük, hogy kérdésüket oldalunk jobb alsó sarkában lévő Segíthetünk? fülre kattintva, a Szakmai kérdése van? Tegye fel! oldalon keresztül legyenek szívesek elküldeni. A kérdés feltevéséhez először be kell lépniük oldalunkra, amit ingyenes próba-regisztrációval is megtehetnek; ennek keretében egy kérdésüket tudja megválaszolni szakértőnk.
Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

Csori69

Nők40 nyugdíj mellett mennyit lehet keresni? Köszönöm

fecskefarok

Tisztelt Szakértő,
Munka öregségi nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett cikket figyelmesen elolvastam, de megerősitést szeretnék kérni, hogy ha valaki a NŐK 40 éves szolgálati viszonyával ment nyugdijba és Munka törvénykönyve alapján dolgzik tovább - akkor nála nem kell figyelembe venni az éves keresetkorlátot?
köszönöm válaszát
Mária

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1