227 találat a(z) kereseti korlát cimkére

Nyugdíjas-szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendes öregségi nyugdíjas (68 éves férfi), aki nyugdíjas-szövetkezeti tagként szeretne a jövőben munkát vállalni. Felkereste a Bács-Kiskun megyében, Baján működő nyugdíjas-szövetkezet képviseletét, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy "itt nem vonnak a nyugdíjából le semmilyen összeget". Az a kérdésem, hogy a nyugdíjasnak, aki e szövetkezetben tagsági jogviszonnyal rendelkezik, tehát megfizette a belépéskori 1000 forintot, a jövőben, ha munkát vállal, a nyugdíjfolyósító vagy bárki csökkenti-e a már korábban megállapított és folyósított nyugdíj összegét? Van-e az így vállalt munkabérének felső korlátja? Én eddig úgy tudtam, hogy ez mind a munkavállaló, mind a munkaadó számára egy nagyon kedvező lehetőség. Tisztelettel: Temesvári Éva

Nyugdíjas pedagógus foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Március 30-ai dátummal pedagógus kollégánk a nők 40 éves kedvezményes lehetőségével öregségi nyugdíjba megy. Iskolánk (tekintettel a pedagógushiányra) tovább foglalkoztatná. Ha közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatjuk, fel kell függesztenie nyugdíját. Kérdésünk: egyéb jogviszonyban (megbízás, helyettesítés, óradíj, időszaki szerződés stb.) foglalkoztatható-e felfüggesztés nélkül, természetesen a mindenkori minimálbér 18-szorosáig? Várjuk megtisztelő válaaszát!

Külföldi munkavégzés és magyar nyugdíj Kérdés

Egyik ismerősöm 2013-tól "előnyugdíjba" mehetett 59 éves korában. 2016-ban betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, és az ellátása ennek megfelelően át is alakult rendes öregségi nyugdíjjá. 2013-ban nem közölte a magyar nyugdíjfolyósítóval, hogy külföldön munkát végez, márpedig évente a kinti keresete meghaladta az minimálbér 1,5-szeresét. Most a külföldi munkaviszonyában is "elérte" a nyugdíjkorhatárt, és a külföldi nyugdíjbiztosító adatot kíván egyeztetni a magyar nyugdíjbiztosító szervvel. Ha ennek kapcsán kiderül a bejelentési kötelezettség elmulasztása, milyen jogkövetkezményekre számíthat: mulasztási bírság, nyugdíjelvonás? Az "előnyugdíját (2013-2016. között) minden évben azon hónaptól vonnák vissza, amikor a kinti munkavégzésben elérte a plafont? Tisztelettel várom válaszukat! Amberg Éva

Kedvezményes nyugdíj melletti munka Kérdés

40 éves jogosultsági idejére tekintettel nyugdíjassá vált hölgy kisadózóként fizeti a 25 ezer forintos katát. Emellett egy gazdasági társaságból, melyben tulajdonos, munkabért vesz fel a keresetkorlát (legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát meg nem haladó összeg) maximumáig. Kérdésem az, hogy ezt megteheti-e? Nem veszélyezteti-e a kedvezményes nyugdíj elvesztése? Válaszát köszönöm!

Kedvezményes nyugdíj mellett dolgozó nő keresete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésemre kérem szíves válaszát: a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó 2017. október 4-én elérte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Meddig vonatkozik rá a kereseti korlát? Arányosítva október 4-éig vagy ebben az évben még egész évben vagy csak 2018. január 1-jétől kereshet korlátlanul? Köszönettel Erdélyi Jánosné [email protected]

Mi számit bele a kereseti korlátba? Kérdés

Katás egyéni vállalkozó bevétele beleszámít-e a munkaviszonyban elért keresetében annak, aki a nők kedvezményes nyugdíjazásával (40 éves munkaviszony) megy nyugdíjba?

Nyugdíj szüneteltetése Kérdés

Tényállás: 2017. január 01-jétől augusztus 15-éig a kereset: 1 929 000 forint volt. 2017. augusztus 16-ától igényeltem a nők kedvezményes nyugdíját, a munkaviszony megszüntetésre került 15-ével. 2017. augusztus 21-étől újból munkaviszonyban dolgozom, a munkabér összege: 190 000 forint bruttó. Kérdésem: a kereseti korlátba csak a nyugdíjazás időpontja utáni jövedelem számít bele, vagy év elejétől kell kell összeszámítani a járulék alapjául szolgáló jövedelmeket és akkor már október hótól szüneteltetni kellett volna a nyugdíjamat? Várom válaszukat. Köszönettel: Hné

Korkedvezményes nyugdíjas kölföldi munkaviszonya. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki korkedvezménnyel nyugdíjba vonul, és emellett külföldön munkaviszonyt létesít, milyen jövedelmi, illetve egyéb korlátok vonatkoznak rá? Köszönettel.

Előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátjánál figyelembe kell-e venni a béren kívüli juttatások, cafetéria összegét?

Nyugdíj mellett beszámít-e a tiszteletdíj a kereseti korlátba? Cikk

A nők 40 éves nyugdíjazása melletti munkavégzés jövedelemkorláttal jár. A gazdasági társaságnál választott tisztségviselő részére fizetett tiszteletdíj, amennyiben meghaladja a minimálbér 30 százalékát, beleszámít-e a jövedelemkorlátba? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj szüneteltetése munkavégzés mellett Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár betöltése előtti nyugdíj folyósítása (nők 40 éves kedvezményes nyugdíja) melletti munkavégzés esetén az éves keretösszeget kell-e arányosítani? Amennyiben valaki 2017. 08. 14-éig dolgozott, 2017. 08. 15-étől kérte a nyugdíj megállapítását és 2017. 08.16-ától ismét munkaviszonyban áll, akkor mennyi lesz a keretösszeg számára 2017-ben?

Nők kedvezményes nyugdíja melletti munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíja mellett lehet-e korlátlanul egyszerűsített munkavállalóként dolgozni? Vagyis az így keresett bér is beleszámít a kereseti plafonba?

Fontos kérdések egyéni vállalkozó nyugdíjba menetelénél Cikk

Katás egyéni vállalkozó idén októberben szeretne nyugdíjba menni nők 40 év szolgálati idejű kedvezményes nyugdíjára lesz akkor jogosult. Nyugdíjazásához/nyugdíj igényléséhez szükség van-e egyéni vállalkozásának szüneteltetésére? Nyugdíj melletti munkavégzésére vonatkozik-e majd kereseti korlát? Ha igen, katás egyéni vállalkozó esetében a kereseti korlátjának alapja hogyan számítható ki? A bevétel 60 százaléka alapján? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Rokkantsági ellátás mellett kisadózó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kisadózó. Rokkantsági ellátást kap. Ha jól tudom, 25 ezer Ft katát fizet havonta? A rokkantsági ellátás mellett hogyan kell értelmezni a kereseti korlátot, ami mellett nem veszti el a rokkantsági ellátását? Helyes az a meglátás, hogy mivel nem minősül főállású kisadózónak, nem minősül biztosítottnak, így kereseti korlátja sincsen? Köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjba megy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállakozó idén októberben szeretne nyugdíjba menni nők 40 év szolgálati idejű korkedvezményes nyugdíjára lesz akkor jogosult. - Nyugdíjazásához/nyugdíj igényléséhez szükség van-e egyéni vállalkozásának szüneteltetésére? - Nyugdíj melletti munkavégzésére vonatkozik-e majd kereseti korlát? Ha igen, katás egyéni vállalkozó esetében a kereseti korlátjának alapja hogy számítható ki? A bevétel 60 százaléka alapján? Köszönöm segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs