hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagy könnyebbség a nyugdíjat igénylőknek, ha dolgoznának is

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Érezhető könnyebbséget jelentenek a nyugdíjigény érvényesítését illetően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) július 26-án hatályba lépett változásai, hiszen immár nem feltétele a nyugdíjjogosultságnak a fennálló biztosítási jogviszony megszüntetése.

Ez azt jelenti, hogy aki elképzelései szerint a nyugdíjazást követően tovább dolgozik, „zökkenőmentesen” folytathatja (a közszférát kivéve) a tevékenységét azzal, hogy a nyugdíjazását követően szerzett keresetét csak a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 4 százalékos egyéni járulék terheli.

A látszólag egyszerűen „kikerülhető”, az esetek többségében valóban csak többletbürokráciát jelentő szabály nem kevés nyugdíjigénylő életét nehezítette meg. A külföldi munkaadók (márpedig a nyugdíjazás érdekében a más EGT-tagállamban fennálló biztosítási jogviszonyt is meg kellett szüntetni) számára például kifejezetten „csalásgyanús” volt, hogy mi értelme van a jogviszony megszüntetésének, majd pár nappal későbbi újra létesítésének. Ugyanígy gondot okozott a szabály például a főállású polgármestereknek, munkaviszonyban álló ügyvezetőknek vagy (meglehetősen gyakran) keretszerződés alapján megbízási jogviszonyban tevékenykedőknek.

Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy a módosítás egy csapásra nem oldja meg azok ügyét, akiknek a most megszüntetett előírás alkalmazása miatt utasították el a nyugdíjigényüket, illetve folyamatban van az ezzel kapcsolatban indított jogorvoslati kérelmük elbírálása, ahogy azok sem tudják visszamenőleg kérni a nyugellátásukat, akik a szóban forgó szabály miatt eleve be sem nyújtották az igényüket.          

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük anemrégiben elfogadott adócsomag erre a területre vonatkozó előírásait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close