hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjazás, biztosítási jogviszony: mi változik, mi nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A múlt héten elfogadott törvénymódosítások szerint nyugdíjazáskor már nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt. Milyen szabályokban okoz az új előírás változás? Összefoglaltuk.

Ahogy azzal már több írásunkban is foglalkoztunk, 2019-től nem terjed ki a biztosítás a sajátjogú nyugdíjas munkaviszonyban álló dolgozóra, aki így mentesül az egyéni járulékok megfizetése alól, illetve a foglalkoztatónak sem kell utána szociális hozzájárulási adót leróni. A módosításból egyenesen következik az is, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 83/B szakasza alapján kereseti korláttal érintett nyugdíjas munkavállalók esetében a munkaviszonyból származó jövedelmet e tekintetben nem kell figyelembe venni, illetve egyenesen következik, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíjigénye érvényesítése érdekében nem kell megszüntetnie e jogviszonyát, hiszen a biztosítása – az egyéni vagy társas vállalkozóhoz, illetve mezőgazdasági őstermelőhöz hasonló módon – a nyugellátás megállapításával automatikusan megszűnik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből további részleteket tudhat meg a nyugdíjazással kapcsolatos változásokról!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31