hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjazás, biztosítási jogviszony: mi változik, mi nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A múlt héten elfogadott törvénymódosítások szerint nyugdíjazáskor már nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt. Milyen szabályokban okoz az új előírás változás? Összefoglaltuk.

Ahogy azzal már több írásunkban is foglalkoztunk, 2019-től nem terjed ki a biztosítás a sajátjogú nyugdíjas munkaviszonyban álló dolgozóra, aki így mentesül az egyéni járulékok megfizetése alól, illetve a foglalkoztatónak sem kell utána szociális hozzájárulási adót leróni. A módosításból egyenesen következik az is, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 83/B szakasza alapján kereseti korláttal érintett nyugdíjas munkavállalók esetében a munkaviszonyból származó jövedelmet e tekintetben nem kell figyelembe venni, illetve egyenesen következik, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíjigénye érvényesítése érdekében nem kell megszüntetnie e jogviszonyát, hiszen a biztosítása – az egyéni vagy társas vállalkozóhoz, illetve mezőgazdasági őstermelőhöz hasonló módon – a nyugellátás megállapításával automatikusan megszűnik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből további részleteket tudhat meg a nyugdíjazással kapcsolatos változásokról!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close