77 találat a(z) jogviszony cimkére

Változott a táppénzszámítás, így szól a kormányrendelet Cikk

Több ponton is módosultak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, vonatkozó szabályok. Cikkünkben a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket részletezzük.

Vállalkozói melléfogások a jogviszony megválasztásakor Cikk

A közterhek lehető legkisebbre szorítása természetes törekvése a kisvállalkozásoknak is. Az adók és járulékok optimalizálásának egyik tere a jogviszonyokkal való „sakkozás”.

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy kft.-nek két tagja van, csak az egyikük jogosult az ügyvezetésre. A másik tag napi 2 órás munkaviszonyban tevékenykedik a cégben, egyéb állása nincs. Az ügyvezető ügynöki tevékenységet folytat a cégben, és az ügyvezetői teendőket is ellátja. Működhet-e ez munkaviszonyban, esetleg részmunkaidőben, illetve kötetlen munkaidőben, mivel a tevékenység ezt igényelné? Köszönöm válaszát.

Katás egyéni egészségügyi vállalkozó egészségügyi alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő témában: Katás egyéni vállalkozóként gyógytornász vagyok. ÁNTSZ működési engedéllyel rendelkezem a vállalkozás telephelyére, a végzett tevékenységi körökre. Telephelyemen adott a lehetőség, hogy ne csak egyedül, hanem egy, vagy több alkalmazottal együtt dolgozzunk. Foglalkoztathatok-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel alkalmazottakat? (Kifejezetten diplomás gyógytornászok jöhetnek csak szóba, akiknek a szakmai képesítésük megfelelő.) Szükséges-e minden alkalmazottnak külön működési engedélyt kiváltani, vagy az őket alkalmazó egyéni vállalkozó (vagyis az én) szárnyaim alatt működhetnek? Milyen jogviszonyban alkalmazzam az alkalmazottakat, ha csak heti 1-2 óra munkavégzésről lenne szó, illetve, ha heti 10-20 órát tartanának? Segítő válaszukat nagyon köszönöm Kata

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Fuvarozó cég alkalmaz beugró sofőrt. Alkalmi munkavállalóként bejelenti 5 napra, de a fuvarból nem ér haza az 5. napon. Kérdéseim: 1. A követő napokra milyen jogviszony szerint kell jelenteni: megbízás vagy munkaviszony? 2. Csak a követő napokra, vagy az egész jogviszonyt át kell jelenteni (minősíteni)? 3. Ha az alkalmi munkabére 595 forint/óra, a követő napokra járó munkabérét vagy megbízási díját miként kell meghatározni? Köszönettel: Szabóné T. Adrienn

Bt. beltag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Bt. beltagja csak társas vállalkozóként lehet biztosítva a bt.-ben, vagy munkaviszonyban is állhat? Máshol nem biztosított. Ha lehet munkaviszonyos, ki lenne a munkáltató, és ezt hol kell leszabályozni (társasági szerződés...)? Válaszát előre is köszönöm! Szabóné Tóth Adrienn

Ennyi szochót kell fizetni többes jogviszony esetén Cikk

Mennyi szochót kell fizetni, ha valakinek több jogviszonya van? Cikkünkben példák bemutatásával ismertetjük az ide vonatkozó szabályokat.

Mennyi járulékot kell fizetnem, ha a heti 36 órás jogviszonyom szünetel? Cikk

Az egyéni és társas vállalkozó társadalombiztosítási jogállását és ezzel összefüggésben fennálló kötelezettségeit jelentősen befolyásolja, ha e tevékenysége mellett rendelkezik heti 36 órát elérő jogviszonnyal, esetleg sajátjogú nyugdíjas, vagy éppen nappali tagozaton folytat tanulmányokat. De vajon mi történik akkor, ha ez a fennálló jogviszony valamilyen okból szünetel?

Többes társas jogviszony - katában Kérdés

Tisztelt Szakértő!Egy kft tagja, aki a kft-ben mint társas vállalkozó biztosított, másik katás bt kültagjaként (nincs személyes közreműködése) kötelezett-e a 25,illetve 50 ezer forint megfizetésére? Amennyiben nem, nem fog-e fennállni a "be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatás" megsértése? Amennyiben be kell őt is jelenteni a kata alá, 25 vagy 50.ezer forintot kell utána fizetni? A katás bt beltagja, aki nyugdíja, (tehát kiegészítő tevékenységű társas ), után pedig a 25 ezer forintot kell fizetni, nem pedig a 6660 forintot?Köszönöm válaszát: Vörösné Judit

Kft. ügyvezetője nem tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, ha egy kft. ügyvezetői feladatai külsős személy látja el (nem tag), aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, akkor ebben az esetben kell-e utána valamilyen járulékot fizetni? Valamint milyen jogviszonyban láthatja el az ügyvezetői feladatokat? A főállására tekintettel kell-e egyáltalán bármilyen megállapodást kötni vele? A társasági szerződés nem tartalmazza, hogy milyen jogviszonyban látja el ügyvezetői teendőit.

KATA.tv. 2§.8.pont értelmezése - a jogviszony kérdése Kérdés

A fenti jogszabályi hely sorolja fel azokat az eseteket, amikor a KATA-s tevékenység főállásnak tekintendő, mert nem áll fenn a felsoroltak egyike sem. A felsorolásban nem szerepel a főállású tagsági jogviszony. Ha az egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-ben főállású tag, akkor a KATA-s egyéni vállalkozásában minek tekintendő? A kérdések-válaszok között olvastam egy hasonlót, ahol azt válaszolták, hogy a KATA tekintendő főállásnak, de azokon az előadásokon, amelyeken részt vettem ettől eltérő válaszokat adtak és mindig mást. Az egyik válasz szerint mindkét jogviszonyában főállásúnak kell tekinteni, a másik válasz szerint pedig a tagsági jogviszony főállás, a KATA-s jogviszony pedig nem minősül főállásnak. Az utóbbi válasz biztosan nem megfelelő, mivel a törvény a tagsági jogviszonyt nem említi a jogszabályi felsorolásban. Kérném a segítségüket a fenti kérdésben.

Bt beltag tagi jogviszonya Kérdés

Bt beltagja tagi jogviszonyban bevétel hiányában nem vesz fel tagi jövedelmet, ezért személyi jövedelemadó levonás nincs. A tagi jövedelem 108.000.-Ft után megfizetésre kerülnek az egyéni 10+8,5% és a céget terhelő 27%+1,5% szoc.hj. és szakképz.hj. is. Beleszámít-e teljes mértékben a nyugdíjszámítás alapjába és a szolgálati időbe?

Választotott tisztségviselői jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen jártunk-e el az alábbi jogviszonyok kezelésében:Egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó egyben társas vállalkozás ügyvezető tagja is. Az egyéni vállalkozásában fizeti meg a járulékokat, illetve az adót./Rendszeres havi kivét, a törvényi minimumnál magasabb érték után./A társas vállalkozás munkájában személyesen nem vesz részt, az ügyvezetést választott tisztségviselőként (taggyűlési határozat alapján) látja el 0 Ft-ért.Mivel a jövedelme a minimálbér 30%-a alatt van, a társaságnál nem biztosított, a T1041-es bejelentést nem készítettünk, és - az egyébként az alkalmazottak után leadott - 08-as bevallásban sem szerepeltetjük.Köszönettel: László

Mit takar a foglalkoztató fogalma tb-szempontból? Cikk

A társadalombiztosítási rendszeren belül a kötelezettségek jelentős részét a foglalkoztató viseli, éppen ezért fontos, hogy valamennyi élethelyzetben rá tudjunk mutatni a foglalkoztató személyére. Ez egy „átlagos” munkaviszony esetében egyértelmű, de léteznek olyan jogviszonyok is, melyek esetében már nehezebb feladat a foglalkoztató megnevezése.

Kirúgtak, mikor jár 5 havi bér végkielégítésként? Kérdés

Érdeklődnék jövőre 20 éves dolgozó leszek a cégnél, ha elküldenek jövőre, kapok végkielégítést?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építményadó

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Cégvásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékesített személyautó parkolósegéd

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close