77 találat a(z) jogviszony cimkére

Passzív cég vagy alvó cég Kérdés

Tisztelt Adózóna! Több helyről - elsősorban ügyvédekre hivatkozva - lehet arról hallani, hogy ha egy cég nem végez jelenleg semmilyen tevékenységet, de a vállalkozó/k tervezi, hogy a jövőben valamilyen formában tovább működik majd a cég, akkor ez megoldható-e? Ha igen, akkor milyen formában és feltételekkel? A cég képviselői ekkor milyen jogviszonyban vannak, vagy lehetnek? Köszönöm válaszukat

Nyugdíj előtt – így igazolható a szolgálati idő Cikk

A munkáltatók régóta kötelesek adatot szolgáltatni a náluk foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról és jövedelméről. Mégis előfordul, hogy nyugdíjazáskor kiderül: hiányosak az adatok, lyuk van a szolgálati időben.

Jogviszony Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem a csok 10+10 két éves jogviszonyra vonatkozó feltételével kapcsolatos. Egyetemi hallgatóként 2012 szeptemberétől 2016 júniusáig folyamatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeztem. Idén június 13-án sikeres záróvizsgát tettem, melynek eredményeképp október végéig az egyetem egészségügyi járulékaimat fizeti, hallgatói jogviszonyom azonban június 17-ével megszűnt. Tolmácsként megbízásos jelleggel dolgozom azóta is (adószámos magánszemélyként) a záróvizsga letétele óta 42 nap telt el munka nélkül. Férjem szintén adószámos magánszemélyként dolgozik, így folyamatos jogviszonya az elmúlt években neki nem volt. Kérdésem az, hogy bármi módon megoldható-e, hogy a csok 10+10 által feltételként szabott 2 év jogviszonyt igazolni tudjuk, és a csokra jogosultak legyünk? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Főállású bt.-beltag nyugdíjba vonulása utáni közterhek Kérdés

Bt. kiegészítő tevékenységű, nyugdíjban részesülő beltagja – aki nem munkaviszony és nem megbízási jogviszony keretében (működött) személyesen közre a társaság tevékenységében – havi bruttó130 ezer forintot vesz fel. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a társaságnak és a magánszemélynek? Milyen jogviszony lenne számára a legkedvezőbb?

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítsen a következőt eldönteni: Egy új társaság ügyvezetőjét pontosan milyen dátummal kell bejelenteni? Mikor kezdődött az ő jogviszonya? Akkor, amikortól az adószám él? Vagy a társasági szerződés létrejöttével? Utóbbi esetében mi a helyes eljárás?Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelői jogviszony kezdete. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az őstermelői jogviszony és ahhoz tartozó társadalombiztosítási kötelezettség mikor érvényes? Van egy ügyfelem aki, őstermelő igazolvánnyal, azaz közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezett több éve 2015-ig bezárólag 2 családtagjával. 2016-ban az egyik családtag ment elintézni a papírokat, ő bemondta az igazolvány számát, és mi elkészítettük a 2015 éves jövedelme alapján az I. negyedévi 1658-as bevallását, melyet visszaküldött a NAV, hogy nem szerepel a nyilvántartásban. Azóta kiderült, hogy a családtag (ügyintéző) bemondta az adatokat, de nem rögzítették őket (a másik két főt), mert nem egy lakcímet mondott be a 3 főre, és állítólag az egyik tag nem rendelkezik önálló földterülettel sem. Szeretném megkérdezni, hogy ha az én ügyfelemnek ki kell kérni, egy új önálló őstermelői igazolványt, hiszen van külöm magánszemélyi adószáma, vagy javíthatják a meglévő őstermelői igazolást és az eddig eltelt időszak bevételei nem vonatkoznak rá? Vagy most már a hátralévő évben önállóan adózik, nem családi gazdaságban? A bejelentés 2016.07.05-én történik, akkor ez a nap lesz a 1658-as kezdő napja és az eltelt időszakra, amíg nem volt biztosított, addig mit kell fizetnie, hogy biztosítási jogviszonya ne szakadjon meg: esetleg fizetheti az egészségügyi szolgáltatási járulék 7050 ft/hó összegét? Segítségét előre is köszönöm!

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének gyes melletti jogviszonya? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes "XY" Kft. ügyvezetője (vagyis a saját alapítású cége) a gyermek 1,5 éves kora után elkezdett más cégnél "XZ" Kft.-nél munkaviszonyban dolgozni. Jelenleg még mindig gyesen van, azonban a munkaviszonya megszűnik. Úgy gondoljuk, hogy az eddig a saját cégében bejelentett (munkaviszony miatt) biztosítási jogviszonya: társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett már nem fogja megállni a helyét. Kérdésem, hogy ebben az esetben főfoglalkozású társas vállalkozónak minősül-e, vagy a gyes esetleg befolyásolja ezt, és, ha igen, akkor milyen jogviszonnyal kellene a saját cégében a változásbejelentést megtenni? Válaszát köszönöm!

Jogellenesen mentették fel, a törvényszék ezt nem ismerte el, a Kúria döntött Cikk

Csaknem öt évig húzódott a kormánytisztviselő munkajogi ügye, mely szerint még 2011-ben felmentették állásából. A munkáltatói döntést per követte, amely a Kúriánál kötött ki.

Űgyvezető Ptk./NAV 2016. 03. 15. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft., amely megfelel az új Ptk. jegyzettőke-követelményének, mert már régen alakult. A cég ügyvédje felhívott, hogy módosítani kell a társasági szerződést, mert bele kell írni, hogy az ügyvezető munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban látja-e el az ügyvezetőséget. Én, mint könyvelő, leírtam neki, hogy van egy boltja, ahol eladó munkaviszonyban és a 08-as bevallásban, mint eladót 20 kód, 5113 FEOR úgy jelentjük, valamint mint társasvállalkozó ügyvezető 35 kód 1210 FEOR nulla forinttal. A válasz: nos az igazság az, hogy ebből bizony nekünk sem egyértelmű. Ügyvédnővel is beszéltünk róla, amit mi tudunk, hogy vezető tisztségviselő vagy munkaviszonyos vagy megbízásos jogviszonyban láthatja el a tisztséget. Mivel a tag bolti munkakörben van foglalkoztatva a társaságnál, talán megbízásos ügyvezető a jelenlegi státusza. Az biztos, hogy mindenképpen kellene, hogy legyen az ügyvezetői jogviszonyára, ha az nem munkaviszony megbízásos szerződése, amiben a díjazása rögzítve van (akár 0 forint)..... Kérdezem: nekem, mint könyvelőnek mit kellene mondanom: 1.) Mondhatom-e, hogy az eladói munkakört átváltom ügyvezetőre, és alkalmazottként, mint ügyvezető van a boltban, mert úgyis ott intézi a cégügyeket is (családi vállalkozás férj, feleség). Vagy maradjon bolti eladó munkaviszonyban, és mint ügyvezető megbízási jogviszonyban nulla Ft-tal? 3.) Tényleg most emiatt minden régi kft.-nek módosítania kell a társasági szerződését is amiatt, hogy benne legyen az ügyvezetői státusz?

Bt. beltag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Bt. két tagból áll, egy nyugdíjas kültagból és egy rokkantsági járadékot kapó beltagból. A beltag nagyon súlyos beteg, ezért tevékenységet nem végeznek, alkalmazott nincs. Kell-e hogy valamilyen jogviszonyban legyen a bt.-ben a beltag? Munkaviszony, megbízotti viszony? Milyen minimális járulékterhelés érhető el? Köszönettel: T.

Betéti társaság beltagja, mint katás ügyvezető Kérdés

Szeretném megtudni, hogy ha a bt. 2016. 01. 01-jével bejelentkezik a kata alá, akkor az ügyvezető beltagot a 16T201T űrlapon is be kell jelenteni, ha van neki 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor a bt. is csak 25 ezer forintot fizet havonta? Ha igen, akkor, amikor esetleg a bt. beltagjaként társas vállalkozó lesz, 50 ezer forintot fizet, de őt hány órára és milyen jogviszonnyal lehet foglalkoztatni (alkalmazott, társas vállalkozó vagy megbízás), és mennyi bért kell neki számfejteni? Mennyi a számfejtett bére minimum, ha csak 36 órás munkaviszony mellett végez tevékenységet, és a bt.-nek csak 25 ezer forint katát kell fizetnie?

Bt.-beltag saját jogú nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni hogy bt.-beltag, aki rehabilitációs járadékot kap, emiatt saját jogú nyugdíjas, milyen jogviszonyban tudja ellátni a bt. vezetését? Az előző könyvelő kijelentette, és semmilyen jogviszonya nincs a cégben, mondván, hogy akkor elveszítené a járadékát. Nem tudom, mi a helyes, megbízási jogviszony, munkaviszony, megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot havonta? Köszönöm a választ!

Ezt jelenti az orvosnál a zöld, a piros, a kék és a barna lámpa Cikk

Az orvosnál a jogviszony ellenőrzésénél különböző színű lámpák adnak információt a taj kártya érvényességéről, illetve, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi szolgáltatásra.

Munkálltató által jogellenesen megszüntetett jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő, ha a munkáltató jogellenesen szünteti meg a munkavállaló jogviszonyát, akkor a következő lehetőségei vannak a munkavállalónak (ezeket kérheti). 82. § (1) A munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt. (2) A munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét. (3) A munkavállaló az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően jogosult a végkielégítés összegére, ha munkaviszonya a) jogellenesen nem felmondással szűnt meg, vagy b) munkaviszonya megszűnésekor a 77. § (5) bekezdés b) pontja alapján nem részesült végkielégítésben. (4) A munkavállaló az (1)-(2) bekezdésben foglaltak helyett követelheti a munkáltatói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget. Ha a 82. § (4) bekezdést választja, akkor az minek minősül szja szempontból? Jövedelmet pótló, vagy nem jövedelmet pótló kártérítésnek? Köszönettel!

Jogviszony nyilvántartása Kérdés

Egyik munkatársunk a napokban kapta meg a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatairól készített kimutatást. Megdöbbenve tapasztalta, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóság kimutatásában nem szerepelnek azok az 1988. utáni főállásai melletti eseti/rendszeres megbízási jogviszonyai, melyek után mind a foglalkoztatója, mind Ő megfizette a járulékokat (27+18,5 százalék). A biztosításban töltött időt növelik-e a párhuzamosan/egyidejűleg végzett munka- és megbízásos jogviszonyok és az ezek kapcsán kapott díjazások beszámítanak-e a nyugdíjszámítás alapját képező keresetekbe, jövedelmekbe? Kérjük, hogy válaszukat tételes JOGHELYEKKEL szíveskedjenek megadni/alátámasztani, ugyanis a nyilvántartás adatainak módosítását kérő észrevételeket a szóban forgó kormányhivatal nem fogadja el! Előre is köszönettel: Zahovai Árpád

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close