Kataszigorítás: nyolc százaléknyi sumákoló miatt bűnhődik a többség

  • adozona.hu
3

A kisadózók nyolc százaléka miatt bűnhődhet a becsületes kisadózók 30 százaléka jövő évtől – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) kutatása. A szervezet szerint az új szabályozás kedvez a feketegazdaság erősödésének, álláspontjuk szerint létezik igazságosabb megoldás.

A koronavírus-járvány miatt a legtöbb cég élete mostanában nem könnyű, azonban tovább borzolja a katás vállalkozások idegeit a 2021-ben életbe lépő új szabályozás, amely szerint a kisadózók megbízóit évi 3 millió forint kifizetés felett 40 százalékos adó fogja terhelni.

Az új szabályok a burkolt munkaviszonyokat akarják felszámolni, ám közben rengeteg olyan céget is sújtanak, amelynél nincs semmiféle visszaélés. A Minősített Könyvelők Egyesülete októberben felmérést végzett 269 könyvelőiroda megkérdezésével, melyek mintegy 4380 katás vállalkozás viselkedésére látnak rá. A MINKE felmérése alapján a szigorítás körülbelül a kisadózók 38 százalékát érinti, miközben csak kis részüknél lenne jogos. Az elemzésből az derült ki, hogy mindössze 8 százalék olyan „trükköző” kisadózó lehet, ahol jogos lehet a büntetőadó. A többi 30 százalék, azaz a kisadózók egyharmada bár tisztességesen működik, mégis hátrányos helyzetbe fog kerülni az új szabályok miatt.

„Sajnos borítékolható, hogy ezt a büntetőadót a megbízók sok esetben át fogják hárítani a katás vállalkozásokra. Ez a gyakorlat akár tömegesen is megjelenhet, pedig vélhetően nem ez volt a jogalkotó szándéka – mondta el Harkai István a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) elnöke.

Harkai István szerint a változások a fekete-, illetve a szürkegazdaságot erősíthetik. A büntetőadó ugyanis annyira magas, hogy biztos többen meg fogják kockáztatni az elkerülését. Az is elképzelhető, hogy a kisadózóknál a továbbiakban a 3 millió forint feletti ügyleteknél nem lesz számlaadás.

A könyvelőirodák többsége egyetért a jogalkotó szándékával és a szigorítás céljaival. Például azzal a szigorítással is, hogy egy személynek egy katás jogviszonya lehet. Azonban a válaszadók mindössze 7 százaléka tartja elfogadhatónak az új szabályozást, 93 százalékuk szerint a szigorítások igazságtalanok.

A könyvelőirodák véleménye szerint a leplezett munkaviszonyt vissza lehet szorítani úgy is, hogy közben a tisztességes vállalkozások tömegeit nem éri kár. Ehhez a jelenlegi szabályozást javasolják átalakítani – mondta Harkai István.

Ennek keretében célszerű lenne, ha a jelenlegi 3 milliós értékhatárt 5 millió forintra emelnék. De az is megoldást jelenthet, ha a kormányzat plusz adót vagy szigorításokat léptetne életbe az olyan eseteknél, ahol a katás vállalkozó egy korábbi munkaadójának számláz. Az is eredményre vezethet, ha a kisadózókat az eddigieknél szigorúbban ellenőrzik. Ez esetben a feltételek sorát, amelyeket be kell tartani, akár ki is lehetne bővíteni. A lehetőségek sorában a tételes havi adó megemelését is érdemes megfontolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
erma

Azon Katás vállalkozóra is fog vonatkozni a 3 milliós határ ha Önkormányzat által kiírt projektet nyer el. Ami minden bizonnyal meghaladja sőt felette lesz 3 milliónak, a munka elvégezte után kiállított számlának.

Teljesen egyetértek!

Parragh úr már a 90-es években átnyergelt a kisvállalkozásából a sokkal jobban fizető érdekképviseletre,fogalma sincs a tényleges helyzetről, viszont remekül megél a szövegelésből.

Parragh ur Katás beadványát senkivel nem egyeztette, ami több petíciót indított, többek között a BKIK -tól is. Ezzel együtt idén egyhangúan újra megválasztották a Kamara elnökének. Érti ezt valaki? Már megjelentek új hirdetések szlovák cégalapításra, hogy a KATA új adóját megkerülhessék. A nagyobb cégeknek van több leányvállalatuk is, a vállalkozók majd megosztják számláikat ezek között. újra csak a becsületes kicsik járnak rosszul.
Gratulálok az IPA felfüggesztésének/megszüntetésének ötletéhez is. Inkább az egészségügyi hozzájárulást kellene felfüggeszteni, mert ma nem elérhető a szokásos ellátás sem, nem beszélve a budapesti intézmények állapotáról.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close