132 találat a(z) jogviszony cimkére

Többes jogviszony, keresőképtelenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állapotos kismama többes jogviszonyban biztosított. Táppénzes állományban azt a munkakörét, ami nem veszélyezteti az állapotát, el tudja-e látni továbbra is, s ha igen, erről kell-e orvosi igazolás? Ha mindkét jogviszonyában táppénzben részesül, akkor azt mindkét helyen külön-külön kell kezdeményezni? Köszönettel.

Tag és ügyvezető jogviszonya kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyedüli tagja és ügyvezetője – aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat – katás egyéni vállalkozó is lett. Azt szeretné a cég, hogy jelentsem ki az ügyvezetőt a kft.-ből. Ezt gondolom, nem tehetem meg. Milyen jogviszonyba jelentsem át, hogy a kft.-ben, ahol tag és ügyvezető, ne kelljen adót és járulékot fizetni utána? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjba vonulás: kakukktojás jogviszonyok, amelyek maradhatnak Cikk

Jól ismert szabály, hogy a nyugdíjazás érdekében az igénylőnek meg kell szüntetnie a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyát. Ha viszont jobban megvizsgáljuk a vonatkozó szabályokat, kiderül, jó néhány biztosítási jogviszony megléte nem szerepel a „tiltólistán”.

Ügyvezetés és értékesítés egy jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., ahol az ügyvezető 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést. Az ügyvezetés mellett ő fogja személyesen ellátni a bevételszerző tevékenységet is, vagyis az üzletben történő értékesítés is az ő feladata. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben elláthatná-e az ügyvezetést és a bolti eladói tevékenységet, amennyiben a garantált bérminimum után megfizeti a járulékot? Vagy kell neki külön jogviszony az ügyvezetéshez és a bevételszerző tevékenységhez? A társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést. Emiatt esetleg kellene a társasági szerződést módosítani? Köszönjük a segítséget!! üdv: CsÉva

Kft. tag és katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagja (nem ügyvezető) egyben katás egyéni vállalkozó és megfizeti havonta az 50 000 Ft tételes adót. Milyen jogviszonyban dolgozhat alkalomszerűen egy-egy napot a kft.-ben? Dolgozhat-e például alkalmi munkavállalóként? Keletkezik-e bármilyen fizetési kötelezettsége a kft.-nek az alkalmi munkavállalói, illetve a megbízási díj közterhein kívül? Tisztelettel: Tulogdi Mária

Diákok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatása elég gyakori. Ezek típusaira más-más szabályok és eltérő közteherfizetési előírások vonatkoznak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételek és közteherfizetés mellett folytathatnak keresőtevékenységet a diákok munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásnál, megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében.

Családi gazdaság működése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Adott egy magánszemély, aki egy kft.-ben ügyvezető tulajdonos. Az ügyvezetést heti 40 órás munkaviszonyban látja el. Ez a magánszemély létrehozott egy családi gazdaságot, melynek vezetőjeként élethivatásszerűen végzi a tevékenységét. A családi gazdaság alapításakor nyilatkozott, hogy őstermelőként nem minősül biztosítottnak, mivel munkaviszony jogcímén már biztosított. A családi gazdaságban még kettő tag van. A családi gazdaság szerződésében ők is vállalták, hogy személyesen közreműködnek vagy megbeszélés szerint folyamatosan közreműködnek a gazdaság valamennyi fázisában. Ezen tagoknak is van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya. Kérdésem az, hogy működhet-e a családi gazdaságban a családi gazdaság vezetője nem főállású őstermelőként, nem biztosított őstermelőként? Ha lenyilatkozta a többi tag is, hogy személyesen közreműködik a családi gazdaságban, akkor ezt valamilyen jogviszonyban kell tennie vagy elég a nyilatkozat? Ha nem állnak semmilyen jogviszonyban a tagok a családi gazdaságban, hanem csak a személyes közreműködésre tett nyilatkozatuk van, akkor lehet a bevételeket és a költségeket jelen esetben háromfelé osztani? Válaszukat előre is köszönöm!

Ügyvezető jogviszonya II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ügyvezető jogviszony 1. című kérdésemhez kapcsolódóan pontosítok, mivel félreértelmezhető volt. Az ügyvezetést megbízási jogviszony keretében látja el a tag (biztosított jogviszonykódja:1451), és a pályázat beadása előtt a társasági szerződés szerint is megbízási jogviszony keretében végzi a vezető tisztségviselő (azóta is). Viszont a szaktanácsadási pályázat beadása érdekében munkaviszony keretében (heti 40 órában) végzi a szaktanácsadási munkákat, mivel az ügyvezető egyben mezőgazdasági szaktanácsadó is. A fontos megjegyezni bekezdésben elírás történt, helyesen: Fontos megjegyezni, hogy a szaktanácsadó szervezet (azaz a kft.-nk) a támogatott szaktanácsadási szolgáltatás nyújtásához szaktanácsadókat (így az ügyvezetőt is) kizárólag munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló megbízási jogviszonyban foglalkoztathatja a projekt megvalósítása során. Ezt írja elő a pályázati felhívás a projekt megvalósítására, viszont a pályázat beadásánál csak munkaviszonyban foglalkoztatott szaktanácsadóra lehetett támogatási igényt beadni. Ezért kellett változást eszközölni. A fentiek elolvasása után milyen megoldást javasolt volna a pályázat beadásakor és jelen helyzetben, hogyha igénybe akarjuk venni a támogatást az ügyvezetőre is, mivel a szaktanácsadóhoz kapcsolódó költségeket (bér, járulék és egyéb költségek) így tudjuk elszámolni a felhívás alapján? Várom szíves válaszát, illetve az előző levelemben foglalt kérdésekre is! Előre is köszönöm, köszönettel.

Ügyvezető jogviszonya II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm "Ügyvezető jogviszonya" címmel feltett kérdésemre a válaszát. Akkor tehát abban az esetben, ha az ügyvezető személyesen is közreműködik, tagja is a vállalkozásnak, és ezért két jogviszonya is fennáll, egyik jogviszony alapján be kell fizetni a járulékokat a minimálbér 112,5 százaléka után, illetve másik jogviszony alapján a minimálbér (legalább) 30 százaléka után is? Szja-előleget kell-e fizetni, illetve számfejteni, vagy csak a tb-közterheket kell megfizetni? A 1708-as nyomtatványon az első jogviszony nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, a második jogviszony önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, vagy mindkettő nem önálló? Illetve be kell-e jelenteni a NAV felé mindkét jogviszonyt, a társas vállalkozóit és a megbízásit is, vagy csak a társas vállalkozói jogviszonyt? Köszönöm válaszát!

Jogviszony meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes, nonprofit B. Kft.-ben E. ügyvezető tag 6 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, gyermeknevelési támogatás mellett. Alakult egy új egyszemélyes, M. nonprofit kft. ahol B. nonprofit kft. a tag M. Kft.-ben E. személy megbízással látja el az ügyvezetői tevékenységet. A kérdésem az, hogy M. Kft.-ben milyen jogviszonya keletkezik E. személynek? Válaszát köszönve: Kiss Katalin

Kültag jogviszonya Kérdés

Bt. nyugdíjas kültagja megbízásban nulla forintért éves szinten munkát végez a bt.-ben (nem folyamatos a munkavégzés, alkalmi kisegítés). Kell-e utána valamilyen járulékot fizetni, ha nem vesz fel munkabért, mert e családi bt.-ben az ügyvezető után fizetnek 25 000 forint katát.

Nyugdíjas jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője munkajogi jogviszonyban állt november 30. napjáig, és december 1-jén nyugdíjasként látná el tevékenységét. Milyen jogviszonyban teheti ezt, és van-e bejelentési kötelezettsége a NAV felé? Válaszát várva, köszönettel.

Jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors válaszát. Hivatkozni szeretnék a mai napon a fenti címmel elküldött levelemre. Akkor jól értettem, hogy mondjuk a kft. másik tulajdonosa (akinek van máshol főállású jogviszonya) nem lehet ügyvezető nulla forintos megbízási díjjal? A megoldás pedig lehet az, hogy egy külsős embert alkalmazunk ügyvezetőként O forintért a nem működő kft.-ben? Az ügyfelem pedig lehet főállású katás. Köszönöm.

Jogviszony – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., amelynek egy beltagja, és egy kültagja van, a beltag egyben az ügyvezető (cégvezető is). A bt. 2018. januártól a kata alá szeretne tartozni, természetesen az ügyvezető (beltag) megfizetné az 50 ezer forint havi kata költséget. Ugyanezen beltag (ügyvezetőnek) van egy kivás kft.-je is, ahol 50 százalékos tulajdonos, és egyben ő az ügyvezető is. Jelenleg főállású a jogviszonya, és ennek megfelelően fizeti meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogyha a bt.-ben megfizeti az 50 ezer katát, akkor vállalhatja-e ingyen a kft.-ben az ügyvezetést? Ha igen, akkor vállalhat-e ingyen az ügyvezetésen kívül más feladatokat is (szoftverfejlesztés)? Ha nem vállalhat igyen más feladatokat, akkor felveheti-e saját magát alkalmi munkaviszonnyal? Vagy eseti megbízási jogviszonnyal a feladatok ellátására? Ezeknek milyen költségei vannak? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel.

Milyen közterheket visel a nyugdíjas végelszámoló? Kérdés

Milyen közterhei lesznek 2018. I. 1-től annak a saját jogú nyugdíjas kft.-tag végelszámolónak és a kft.-jének, ha: 1./ a nyugdíjas kft.-tag ezt a végelszámolói munkát megbízás alapján, díjazás nélkül végzi; 2./ a nyugdíjas kft.-tag díjazás ellenében látja el a végelszámolói tevékenységet? Milyen jogviszonynak számít ez a tevékenység a T1041-es bejelentő lap és a FEOR-szám szempontjából? Kérjük, hogy válaszukat joghelyekkel alátámasztottan szíveskedjenek megküldeni!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink