77 találat a(z) jogviszony cimkére

Új bt.: ügyvezetők jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új bt.-ben 2 beltag, 1 kültag van, mindhárman ügyvezetők, rendelkeznek 36 órás munkaviszonnyal. A bt.-ben személyesen közreműködnének a munkában is. Helyesen gondolom, hogy a társasági szerződés aláírása előtt 1041 be kell adnom a 1452 jogviszonyt, viszont a megbízásos jogviszonyt 1202 az ügyvezetésre tekintettel csak akkor kell jelentenem, ha a díjazás meghaladja a minimálbér 30%-át, vagy mindkét jogviszonyt le kell jelenteni, függetlenül a kifizetésektől? Köszönettel: Ibolya

Csed jogosultság több jogviszony alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély kismama a szülés pillanatában valamivel több, mint egy év jogviszonnyal fog rendelkezni, de ez alatt az év alatt 4 hónapig megbízással, 8 hónapig munkaviszonyban állt. A csed-jogosultság megállapításánál összeadódik-e a két jogviszonyban töltött biztosítási idő, ha egymást követték? Köszönöm válaszát.

Az egyéni vállalkozói jogviszony helyessége – folytatás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Nagyon köszönöm a válaszát, de még nem teljesen értem. Az egyéni vállalkozó nem szüntette meg a munkaviszonyát, a munkahelyről ment csedre, gyedre, jelenleg is azon van. A fiatal gazda pályázatban vállalta, hogy főállásúként is fogja folytatni a vállalkozást. Most 2018. 01. 01-től kell neki főállásúnak lenni, ezért jelentkezett be a katába 2018. 01. 01-től. Még hogy halmozódjanak az események, szeptemberben várja a második gyermeket. Innentől már nem tudom, mi lenne a helyes megoldás. Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel : Kutasi G.

Egyéni vállalkozó: jogviszony helyessége Kérdés

2015-től működő fiatal gazda egyéni vállalkozó munkaviszonnyal rendelkezik 36 órát meghaladóan, így vállalkozását másodállásban folytatta 2018. 01. 01-ig, mert innentől kötelező főállásban végezni a vállalkozást. 2017 novemberében megszületett az első gyermeke, a munkahelytől rendezték a csedet, gyedet, ami még jelenleg is tart, de 2018. 01. 01-től katás főállású vállalkozóként fizeti az 50 000 forintot. Olyan tanácsokkal látták el, hogy ha nem érkezik pénz a vállalkozásba, akkor be lehet jelenteni, hogy gyeden van, és nem kell megfizetni az 50 000 forintot. Eddig háromszor jelentette be, hogy gyeden van. Közben még ráadásul terhes és októberben várja a második gyerekét. Számomra ez annyira zavaros 2017. novembertől, hogy a sok esemény bekövetkezése miatt szeretnék segítséget kérni. Előre is köszönöm, üdvözlettel: Kutasi G.

Milyen jogviszony Kérdés

Az anyuka heti 40 órás munkaviszonya megszűnt 06. 28-án. A munkaviszony mellett családi gazdálkodó is, már több éve. 06. 29-től gyet-en van három tíz év alatti gyermekével. 06. 29-étől főállású őstermelőnek minősül-e, ha igen, kell-e maga után járulékot fizetni az előző év bevétele alapján, természetesen a családi gazdaság termelő tevékenységét folytatja.

Többes jogviszony, keresőképtelenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állapotos kismama többes jogviszonyban biztosított. Táppénzes állományban azt a munkakörét, ami nem veszélyezteti az állapotát, el tudja-e látni továbbra is, s ha igen, erről kell-e orvosi igazolás? Ha mindkét jogviszonyában táppénzben részesül, akkor azt mindkét helyen külön-külön kell kezdeményezni? Köszönettel.

Tag és ügyvezető jogviszonya kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyedüli tagja és ügyvezetője – aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat – katás egyéni vállalkozó is lett. Azt szeretné a cég, hogy jelentsem ki az ügyvezetőt a kft.-ből. Ezt gondolom, nem tehetem meg. Milyen jogviszonyba jelentsem át, hogy a kft.-ben, ahol tag és ügyvezető, ne kelljen adót és járulékot fizetni utána? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjba vonulás: kakukktojás jogviszonyok, amelyek maradhatnak Cikk

Jól ismert szabály, hogy a nyugdíjazás érdekében az igénylőnek meg kell szüntetnie a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyát. Ha viszont jobban megvizsgáljuk a vonatkozó szabályokat, kiderül, jó néhány biztosítási jogviszony megléte nem szerepel a „tiltólistán”.

Ügyvezetés és értékesítés egy jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., ahol az ügyvezető 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést. Az ügyvezetés mellett ő fogja személyesen ellátni a bevételszerző tevékenységet is, vagyis az üzletben történő értékesítés is az ő feladata. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben elláthatná-e az ügyvezetést és a bolti eladói tevékenységet, amennyiben a garantált bérminimum után megfizeti a járulékot? Vagy kell neki külön jogviszony az ügyvezetéshez és a bevételszerző tevékenységhez? A társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést. Emiatt esetleg kellene a társasági szerződést módosítani? Köszönjük a segítséget!! üdv: CsÉva

Kft. tag és katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagja (nem ügyvezető) egyben katás egyéni vállalkozó és megfizeti havonta az 50 000 Ft tételes adót. Milyen jogviszonyban dolgozhat alkalomszerűen egy-egy napot a kft.-ben? Dolgozhat-e például alkalmi munkavállalóként? Keletkezik-e bármilyen fizetési kötelezettsége a kft.-nek az alkalmi munkavállalói, illetve a megbízási díj közterhein kívül? Tisztelettel: Tulogdi Mária

Diákok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatása elég gyakori. Ezek típusaira más-más szabályok és eltérő közteherfizetési előírások vonatkoznak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételek és közteherfizetés mellett folytathatnak keresőtevékenységet a diákok munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásnál, megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében.

Családi gazdaság működése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Adott egy magánszemély, aki egy kft.-ben ügyvezető tulajdonos. Az ügyvezetést heti 40 órás munkaviszonyban látja el. Ez a magánszemély létrehozott egy családi gazdaságot, melynek vezetőjeként élethivatásszerűen végzi a tevékenységét. A családi gazdaság alapításakor nyilatkozott, hogy őstermelőként nem minősül biztosítottnak, mivel munkaviszony jogcímén már biztosított. A családi gazdaságban még kettő tag van. A családi gazdaság szerződésében ők is vállalták, hogy személyesen közreműködnek vagy megbeszélés szerint folyamatosan közreműködnek a gazdaság valamennyi fázisában. Ezen tagoknak is van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya. Kérdésem az, hogy működhet-e a családi gazdaságban a családi gazdaság vezetője nem főállású őstermelőként, nem biztosított őstermelőként? Ha lenyilatkozta a többi tag is, hogy személyesen közreműködik a családi gazdaságban, akkor ezt valamilyen jogviszonyban kell tennie vagy elég a nyilatkozat? Ha nem állnak semmilyen jogviszonyban a tagok a családi gazdaságban, hanem csak a személyes közreműködésre tett nyilatkozatuk van, akkor lehet a bevételeket és a költségeket jelen esetben háromfelé osztani? Válaszukat előre is köszönöm!

Ügyvezető jogviszonya II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ügyvezető jogviszony 1. című kérdésemhez kapcsolódóan pontosítok, mivel félreértelmezhető volt. Az ügyvezetést megbízási jogviszony keretében látja el a tag (biztosított jogviszonykódja:1451), és a pályázat beadása előtt a társasági szerződés szerint is megbízási jogviszony keretében végzi a vezető tisztségviselő (azóta is). Viszont a szaktanácsadási pályázat beadása érdekében munkaviszony keretében (heti 40 órában) végzi a szaktanácsadási munkákat, mivel az ügyvezető egyben mezőgazdasági szaktanácsadó is. A fontos megjegyezni bekezdésben elírás történt, helyesen: Fontos megjegyezni, hogy a szaktanácsadó szervezet (azaz a kft.-nk) a támogatott szaktanácsadási szolgáltatás nyújtásához szaktanácsadókat (így az ügyvezetőt is) kizárólag munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló megbízási jogviszonyban foglalkoztathatja a projekt megvalósítása során. Ezt írja elő a pályázati felhívás a projekt megvalósítására, viszont a pályázat beadásánál csak munkaviszonyban foglalkoztatott szaktanácsadóra lehetett támogatási igényt beadni. Ezért kellett változást eszközölni. A fentiek elolvasása után milyen megoldást javasolt volna a pályázat beadásakor és jelen helyzetben, hogyha igénybe akarjuk venni a támogatást az ügyvezetőre is, mivel a szaktanácsadóhoz kapcsolódó költségeket (bér, járulék és egyéb költségek) így tudjuk elszámolni a felhívás alapján? Várom szíves válaszát, illetve az előző levelemben foglalt kérdésekre is! Előre is köszönöm, köszönettel.

Ügyvezető jogviszonya II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm "Ügyvezető jogviszonya" címmel feltett kérdésemre a válaszát. Akkor tehát abban az esetben, ha az ügyvezető személyesen is közreműködik, tagja is a vállalkozásnak, és ezért két jogviszonya is fennáll, egyik jogviszony alapján be kell fizetni a járulékokat a minimálbér 112,5 százaléka után, illetve másik jogviszony alapján a minimálbér (legalább) 30 százaléka után is? Szja-előleget kell-e fizetni, illetve számfejteni, vagy csak a tb-közterheket kell megfizetni? A 1708-as nyomtatványon az első jogviszony nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, a második jogviszony önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, vagy mindkettő nem önálló? Illetve be kell-e jelenteni a NAV felé mindkét jogviszonyt, a társas vállalkozóit és a megbízásit is, vagy csak a társas vállalkozói jogviszonyt? Köszönöm válaszát!

Jogviszony meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes, nonprofit B. Kft.-ben E. ügyvezető tag 6 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, gyermeknevelési támogatás mellett. Alakult egy új egyszemélyes, M. nonprofit kft. ahol B. nonprofit kft. a tag M. Kft.-ben E. személy megbízással látja el az ügyvezetői tevékenységet. A kérdésem az, hogy M. Kft.-ben milyen jogviszonya keletkezik E. személynek? Válaszát köszönve: Kiss Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close