132 találat a(z) jogviszony cimkére

Jogviszony szünetelése Kérdés

Egészségügyi dolgozó elmaradt COVID-oltása ügyében döntött a Kúria Cikk

A COVID oltási kötelezettség megtagadása számos jogvita forrása volt, ezekről az Adózóna hasábjain be is számoltunk. A BH 2023.305. számú ügyben ismét ebben a témában vizsgálódott a Kúria. A munkaügyi döntés lényegét és tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Szakképzési munkaszerződés saját dolgozóval Kérdés

Eltiltott ügyvezető Kérdés

Eltérő adat a NAV-nál és a kormányhívatal egészségbiztositási osztályán a biztosításra vonatkozóan Kérdés

Csed Kérdés

Arányos szolgálati idő: mikor kell alkalmazni a nyugdíj megállapításánál, hogyan kell kiszámolni? Cikk

A szolgálati idő igen fontos tényező a nyugdíjigény elbírálásakor. Az arányos szolgálati idő fogalma 1997 óta van velünk, de még mindig sokak számára gondot okoz ennek az értelmezése. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen biztosítási jogviszonyok után lehet ezt megállapítani, hogyan kell számolni, illetve a számítás menetét egy gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk.

18 év alatti diák tb-járuléka Kérdés

Munkába visszatérő kismamák foglalkoztatása atipikus jogviszonyban Cikk

A legtöbb munkáltató sajnos nem lehetőségként, hasznos munkaerőként tekint a munkába visszatérő kismamákra, sokszor sajnos potenciális problémaforrást lát bennük, mivel jellemzően az anyák azok, akik a beteg gyermekkel otthon maradnak munkavégzés helyett. Amellett, hogy ezek a feladatok a családban is megoszthatók, munkáltatói oldalról is rugalmasabban és támogatóbban érdemes a témához fordulni, hiszen életünk része a gyermeknevelés, az ezzel járó logisztika, az éppen beteg gyermek ápolása. A gyermeknevelés után visszatérő munkavállaló sokszor a legelkötelezettebb dolgozója lehet a vállalatnak, különösen, ha ehhez él az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásával.

Ekhós jogviszony alkalmazás minőség kódja Kérdés

Ekhós jogviszony: alkalmazás minősége kódja Kérdés

Gyed alatt megszűnő telephely esetén mi történik a munkavállalóval? Kérdés

Ugyanaz a tulajdonos két kft.-ben. Hogyan alakulhatnak a jogviszonyok? Cikk

Két egyszemélyes kft.-nek ugyanaz a személy a tulajdonosa. Az egyikben személyesen is közreműködik, a másikban alkalmazottak végzik a munkát. Az ügyvezetői feladatokat mindkét cégben a tulajdonos látja el. A tulajdonos máshol nincs semmilyen jogviszonyban. A két cégben milyen jogviszonyban lehet bejelenteni, milyen jövedelemmel? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Nyugdíjas és védett korú munkavállaló: mire figyeljen a munkáltató? Cikk

A védett korban lévő munkavállaló esetén a munkáltatót terhelő kötelezettségek azt hivatottak biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon. Ugyanakkor a nyugdíjasnak minősülés ténye önmagában nem lehet jogszerű indoka a jogviszony megszüntetésének. A munkáltatóknak ügyelniük kell arra, hogy a január 1. napjától hatályos rendelkezések szerint a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló munkajogi szempontból már nem minősül nyugdíjasnak.

NAV: foglalkoztatással kapcsolatos január 1-jei változások Cikk

Foglalkoztatással kapcsolatos január 1-jei változásokról tett közzé tájékoztató összefoglalót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink