hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Létesíthető-e a felmondási idő alatt új jogviszony?

  • adozona.hu
2

A felmondás munkavégzés alóli felmentés időszakában létesíthet-e új jogviszonyt a munkavállaló? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A munka törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó munkavállaló 30 napos felmondási időre felmond 2020. 12. 31-én. A munkaviszony megszűnik 2021. 01. 31-én. Januárban a felmondási idő második felében, amire felmentést kell adni a munkáltatónak (első felét le kell dolgoznia) 2021. 01. 15-étől létesíthet-e közalkalmazotti jogviszonyt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Mt. nem tiltja a további jogviszony létesítését, így e tekintetben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) szabályait kell megvizsgálni.

A Kjt. 41. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott nem létesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt, ha az a közalkalmazotti jogviszonya alapján betöltött munkakörével összeférhetetlen.

A 42. § alapján a munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

A 43. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban — részben vagy egészben — azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.

A 44. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a közérdekű önkéntes tevékenység, valamint az állami projektértékelői jogviszony kivételével – köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.

A fentiek alapján nincs akadálya a felmondási idő (felmentési idő) tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony létesítésének. Az új munkáltatót azonban tájékoztatni kell a még fennálló munkaviszonyról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
dudas.dr

Kedves Anna!

Köszönöm szépen a hasznos, segítő észrevételét! A kérdésben kifejezetten az szerepel, hogy a felmentési idő alatt létesíthető-e közalkalmazotti jogviszony, erre adtam választ, ezt változatlanul fenntartom. Természetesen egyetértek az Ön által leírtakkal, valóban, az Mt. rendelkezéseiből következően a munkavállalónak a felmondási idő egészét le kell dolgoznia, de ettől eltérhet a munkáltató a munkavállaló javára és a felmondási idő egészére vagy annak egy részére mentesítheti a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség teljesítése alól. Én akként értelmeztem az alaphelyzetet, hogy a munkáltató saját elhatározásából mentesíti a munkavállalót a felmondási idő felére a munkavégzési kötelezettség alól, ennek pedig semmi akadálya nincs. Márpedig, ha nem kell munkát végeznie a munkavállalónak, abban az esetben fizikailag is képes lesz ellátni az új munkakörét a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál, hacsak adott összeférhetetlenségi szabály nem zárja ki. Megítélésem szerint erre irányult a kérdés.

Bevallom, meglep, amit írt (a munkáltatók gyakran nincsenek tisztában a felmondási időre vonatkozó szabályozással), a jövőben annál inkább fogok ügyelni magam is ezen rendelkezés hangsúlyozására. Köszönöm! :-)

Üdvözlettel, Hajdu-Dudás Mária

tulipan.anna

Tisztelt Szakértő!

Lehet, hogy én értettem félre valamit, de az olvasói kérdés alapján a MUNKAVÁLLALÓ felmondásáról van szó. Így alapvetően a létesítendő jogviszony típusától függetlenül nem fog tudni új jogviszonyt létesíteni a munkavállaló a felmondási idejének letelte előtt.
Az Mt. 70. § alapján a munkáltató felmondása esetén jogosult felmentési időre a munkavállaló.
A KKV szegmensben mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról (!) gyakran találkozom azzal a tévhittel, hogy a felmondás esetén minden esetben jár felmentési idő. Annak ellenére, hogy a felmondási idő nyilvánvaló célja a munkavállaló felmondása esetén az ő pótlása, a feladatkör átadásának biztosítása.
Szerintem fontos hangsúlyozni ezt, mert a munkáltatók sincsenek mindig tisztában azzal, hogy a munkavállaló felmondása esetén joggal várják el a felmondási idő teljes letöltését.

Üdvözlettel,
Tulipán Anna

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink