hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Létesíthető-e a felmondási idő alatt új jogviszony?

  • adozona.hu
2

A felmondás munkavégzés alóli felmentés időszakában létesíthet-e új jogviszonyt a munkavállaló? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A munka törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó munkavállaló 30 napos felmondási időre felmond 2020. 12. 31-én. A munkaviszony megszűnik 2021. 01. 31-én. Januárban a felmondási idő második felében, amire felmentést kell adni a munkáltatónak (első felét le kell dolgoznia) 2021. 01. 15-étől létesíthet-e közalkalmazotti jogviszonyt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Mt. nem tiltja a további jogviszony létesítését, így e tekintetben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) szabályait kell megvizsgálni.

A Kjt. 41. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott nem létesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt, ha az a közalkalmazotti jogviszonya alapján betöltött munkakörével összeférhetetlen.

A 42. § alapján a munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

A 43. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban — részben vagy egészben — azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.

A 44. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a közérdekű önkéntes tevékenység, valamint az állami projektértékelői jogviszony kivételével – köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.

A fentiek alapján nincs akadálya a felmondási idő (felmentési idő) tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony létesítésének. Az új munkáltatót azonban tájékoztatni kell a még fennálló munkaviszonyról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dudas.dr

Kedves Anna!

Köszönöm szépen a hasznos, segítő észrevételét! A kérdésben kifejezetten az szerepel, hogy a felmentési idő alatt létesíthető-e közalkalmazotti jogviszony, erre adtam választ, ezt változatlanul fenntartom. Természetesen egyetértek az Ön által leírtakkal, valóban, az Mt. rendelkezéseiből következően a munkavállalónak a felmondási idő egészét le kell dolgoznia, de ettől eltérhet a munkáltató a munkavállaló javára és a felmondási idő egészére vagy annak egy részére mentesítheti a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség teljesítése alól. Én akként értelmeztem az alaphelyzetet, hogy a munkáltató saját elhatározásából mentesíti a munkavállalót a felmondási idő felére a munkavégzési kötelezettség alól, ennek pedig semmi akadálya nincs. Márpedig, ha nem kell munkát végeznie a munkavállalónak, abban az esetben fizikailag is képes lesz ellátni az új munkakörét a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál, hacsak adott összeférhetetlenségi szabály nem zárja ki. Megítélésem szerint erre irányult a kérdés.

Bevallom, meglep, amit írt (a munkáltatók gyakran nincsenek tisztában a felmondási időre vonatkozó szabályozással), a jövőben annál inkább fogok ügyelni magam is ezen rendelkezés hangsúlyozására. Köszönöm! :-)

Üdvözlettel, Hajdu-Dudás Mária

tulipan.anna

Tisztelt Szakértő!

Lehet, hogy én értettem félre valamit, de az olvasói kérdés alapján a MUNKAVÁLLALÓ felmondásáról van szó. Így alapvetően a létesítendő jogviszony típusától függetlenül nem fog tudni új jogviszonyt létesíteni a munkavállaló a felmondási idejének letelte előtt.
Az Mt. 70. § alapján a munkáltató felmondása esetén jogosult felmentési időre a munkavállaló.
A KKV szegmensben mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról (!) gyakran találkozom azzal a tévhittel, hogy a felmondás esetén minden esetben jár felmentési idő. Annak ellenére, hogy a felmondási idő nyilvánvaló célja a munkavállaló felmondása esetén az ő pótlása, a feladatkör átadásának biztosítása.
Szerintem fontos hangsúlyozni ezt, mert a munkáltatók sincsenek mindig tisztában azzal, hogy a munkavállaló felmondása esetén joggal várják el a felmondási idő teljes letöltését.

Üdvözlettel,
Tulipán Anna

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close