77 találat a(z) jogviszony cimkére

Kültag jogviszonya Kérdés

Bt. nyugdíjas kültagja megbízásban nulla forintért éves szinten munkát végez a bt.-ben (nem folyamatos a munkavégzés, alkalmi kisegítés). Kell-e utána valamilyen járulékot fizetni, ha nem vesz fel munkabért, mert e családi bt.-ben az ügyvezető után fizetnek 25 000 forint katát.

Nyugdíjas jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője munkajogi jogviszonyban állt november 30. napjáig, és december 1-jén nyugdíjasként látná el tevékenységét. Milyen jogviszonyban teheti ezt, és van-e bejelentési kötelezettsége a NAV felé? Válaszát várva, köszönettel.

Jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors válaszát. Hivatkozni szeretnék a mai napon a fenti címmel elküldött levelemre. Akkor jól értettem, hogy mondjuk a kft. másik tulajdonosa (akinek van máshol főállású jogviszonya) nem lehet ügyvezető nulla forintos megbízási díjjal? A megoldás pedig lehet az, hogy egy külsős embert alkalmazunk ügyvezetőként O forintért a nem működő kft.-ben? Az ügyfelem pedig lehet főállású katás. Köszönöm.

Jogviszony – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., amelynek egy beltagja, és egy kültagja van, a beltag egyben az ügyvezető (cégvezető is). A bt. 2018. januártól a kata alá szeretne tartozni, természetesen az ügyvezető (beltag) megfizetné az 50 ezer forint havi kata költséget. Ugyanezen beltag (ügyvezetőnek) van egy kivás kft.-je is, ahol 50 százalékos tulajdonos, és egyben ő az ügyvezető is. Jelenleg főállású a jogviszonya, és ennek megfelelően fizeti meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogyha a bt.-ben megfizeti az 50 ezer katát, akkor vállalhatja-e ingyen a kft.-ben az ügyvezetést? Ha igen, akkor vállalhat-e ingyen az ügyvezetésen kívül más feladatokat is (szoftverfejlesztés)? Ha nem vállalhat igyen más feladatokat, akkor felveheti-e saját magát alkalmi munkaviszonnyal? Vagy eseti megbízási jogviszonnyal a feladatok ellátására? Ezeknek milyen költségei vannak? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel.

Milyen közterheket visel a nyugdíjas végelszámoló? Kérdés

Milyen közterhei lesznek 2018. I. 1-től annak a saját jogú nyugdíjas kft.-tag végelszámolónak és a kft.-jének, ha: 1./ a nyugdíjas kft.-tag ezt a végelszámolói munkát megbízás alapján, díjazás nélkül végzi; 2./ a nyugdíjas kft.-tag díjazás ellenében látja el a végelszámolói tevékenységet? Milyen jogviszonynak számít ez a tevékenység a T1041-es bejelentő lap és a FEOR-szám szempontjából? Kérjük, hogy válaszukat joghelyekkel alátámasztottan szíveskedjenek megküldeni!

Jogviszony megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: Van működő alapítvány, mely magánóvodát működtet. Egy ellenőrzés során felhívta a szakellenőri hivatal (MÁK) az alapítvány figyelmét arra, hogy kell egy külön tagintézményt működtetnie, ugyanis ő csak fenntartó lehet. Az alapítvány közvetlen kezelésében nem állhat óvoda. Az alapítvány hosszú évek óta ebben a formában működött, és eddig egyetlen ellenőrzés sem tárta fel ezt a hiányosságot. Így minden óvodai dolgozó az alapítványhoz van bejelentve, nem pedig az újonnal létrejött (külön adószámmal rendelkező) tagintézményhez. A MÁK elvárása, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendezzék a dolgozók jogviszonyát, vagyis hogy átkerüljenek az újonnan létrehozott óvodába. Ilyen esetben a munkáltatónak kell felmondani, hogy megszűnjön a jogviszonyuk az alapítvány adószáma alatt? Itt is érvényes a felmondási idő? Van lehetőség közös megegyezésre vagy bármilyen más megoldásra? Az alapítvány a fenntartó lesz a továbbiakban, így talán jogfolytonos lesz a dolgozók jogviszonya? Végül is nem is történik felmondás, csak átkerül a fenntartó adószáma alól az összes dolgozó a fenntartó működtetésében lévő (de más adószámú) óvodába. Válaszukat előre is köszönjük.

Érettségiztető tanárok megbízási díja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Iskolánkban az érettségi vizsgák lebonyolításáért az érintett tanárok megbízólevél és megbízási szerződés alapján külön díjazást kapnak a munkaviszonyukban kapott jövedelmükön kívül. A kérdésünk az lenne, hogy van-e jelentősége annak (esetleg adózási szempontból), hogy bérszámfejtéskor a már meglévő munkaviszonyban rögzítünk egyéb jövedelemként megbízási díjat, vagy teljesen külön kellene kezelni a megbízási díjat, és nyitni mindenkinek egy új jogviszonyt? Válaszukat előre is köszönjük!

Szolgálati idejéről, korábbi kereseteiről így kaphat információt Cikk

A biztosítottnak, volt biztosítottnak a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő reá vonatkozó biztosítási jogviszonyainak megismerésére több eljárás keretén belül nyílik lehetősége. Az alábbiakban ismertetésre kerülő igények, ügyek elbírálására az igénylő lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalok, illetve ezen hivatalok kerületi/járási hivatalai rendelkeznek hatáskörrel.

Középiskolai tandíj utáni adó és járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minta Kft. 120 000 forint középiskolai tandíjat fizet Kiss Jánosnak, akivel nem áll jogviszonyban. Az ily módon egyéb jövedelemként kifizetett összeg után ki, mikor és mennyi adót, járulékot fizet? Figyelembe vehető-e a 10 százalékos költséghányad? A járulékfizetés alapja ebben a konkrét példában hány forint? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S.G.

Megtagadható-e az orvosi ellátás, ha a beteg nem biztosított? Cikk

A múlt héten több médiumban is megjelent a hír, mely szerint a sziámi ikrek édesanyja ugyan próbálkozott, hogy terhessége alatt orvosi ellátást kapjon, de arra tekintettel, hogy nem volt társadalombiztosítása, megtagadták az ellátását. Az eset kapcsán kérdésként merült fel, hogy jogos volt-e az ellátás, illetve jelen esetben a terhesgondozás megtagadása.

Táppénz összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, munkavállaló 2014.01.05-2017.01.05-ig munkaviszonyban állt, a bére 1 000 000 forint volt, majd 2017.01.06-tal új munkaviszonyt létesített, a bére: 80 000 forint. Elment táppénzre 2017.01.09-ével. Ilyen esetben a táppénz számításánál figyelembe veszik az 1 000 000 forintos bérét, amivel a lezárt jogviszonyban rendelkezett, és úgy nézik a kétéves folyamatos jogviszonyt, vagy csak az új jogviszonyában keletkezett béréből számítanak táppénzt neki? Mennyi ideig lehet táppénzen? Válaszát köszönöm.

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonosváltása esetén a régi tulajdonos jogviszonya mely nappal végződik, illetve az új tulajdonos jogviszonya mely nappal kezdődik? Köszönettel.

Egyszemélyes tag egyszerűsített foglalkoztatásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását. Adott egy egyszemélyes kft., amely tevékenységet csak adott időszakokban 1-3 havonta (a megrendelésektől függően) 1-2 napon végez. A kft. ügyvezetője nem tulajdonos, rendelkezik máshol biztosítási jogviszonnyal, tevékenységét megbízási szerződéssel látja el. A kft. megrendeléseit az adott napokon a tag teljesíti, amely napokon egyszerűsített foglalkoztatottként dolgozik. Kérdésem, hogy a tag esetében ez a foglalkoztatási forma jogszerű-e, vagy mivel egyszemélyes kft.-ről van szó, a tagot személyesen közreműködőnek kell tekintetni az adott időszakokra (azaz kötelező járulékfizetés terheli), illetve az adott napokon kívül is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: MG

Alapítvány elnökének jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány kuratóriumának elnöke az alapító okiratban leírtak alapján vezetőségi tevékenységéért díjazásra nem jogosult. Az alapítvány ügyintézését, mindennapi feladatait munkaviszonyban látja el. A kuratórium 3 tagból áll, egy határozattal megbízták az egyik tagot, a titkárt, hogy a munkáltatói jogkört ő gyakorolja a kuratóriumi elnök felett. Kérdés: az elnök a képviseletre, utalásra jogosult személy, saját magának elutalhatja-e a munkabérét? A munkaügyi papírokat a megbízott tag írja alá. Másik kérdés: az elnök mellékállásban könyvelő, katás egyéni vállalkozó. Szeretné az alapítvány könyvelését is ellátni, aminek a díját kiszámlázná az alapítványnak. Van-e ebben az esetben olyan jogszabályi kitétel, ami ezt nem engedi, illetve összeférhetetlenség nem áll-e fenn ebben az esetben? Az alapító okiratban ezzel kapcsolatban kell-e valamit szerepeltetni? Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

Vezető tisztségviselő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni pár homályos kérdésben. Röviden az előzmények: egy szövetkezet (képviseletre jogosult) ügyvezetője jogosulttá vált öregségi nyugdíjra 2016. 10. 17-ével, ezért 16-án megszüntettük a munkaviszonyát közös megegyezéssel. A munkáját ezután is szeretné folytatni 18-ától. Az alábbi kérdésekre szeretném megkapni a választ: 1. Szövetkezet vezető tisztségviselője elláthatja-e a munkáját (kiegészítő) társas vállalkozóként? Tudomásom szerint a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai szerint, vagy munkaviszonyban láthatja el. (A munkaviszonytól most tekintsünk el.). Viszont társadalombiztosítási szempontból a vezető tisztségviselői jogviszony munkaviszonyt vagy társas vállalkozói, illetve választott tisztségviselői jogviszonyt eredményez... Tehát, mivel nem munkaviszonyt szeretnénk, ezért mindenképpen, mint társas vállalkozó működhet közre, ha jól gondolom, és nem lesz biztosított, ezáltal be sem kell jelenteni, mivel számára öregségi nyugdíjat folyósítanak. 2. Kell-e megbízási szerződést kötnie az ügyvezetésre társas vállalkozóként, illetve megvan-e határozva, hogy milyen időtartamra lehet? 3. Számfejtéskor megbízási díjjal vagy tagi kivéttel kell számolni? 4. A létesítő okiratban a jogviszonyát (változását) fel kell-e tüntetni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close