93 találat a(z) jogosultság cimkére

Mikrogazdálkodói beszámoló választhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a számviteli törvény hatálya alá visszatérő (korábban bevételi nyilvántartást vezető) társaság választhatja-e a mikrogazdálkodói beszámoló készítését? A számviteli törvény 9. § (6)-(7) bekezdése nem tér ki erre az esetre.

Táppénzügyek: ki, mikor, milyen ellátásra jogosult? Cikk

Nap mint nap számos kérdés merül fel a táppénzszabályokkal kapcsolatban. A következőkben a jogosultság vonatkozásában hívjuk fel a figyelmet néhány jellemző problémára, előrebocsátva, hogy a baleseti táppénzre más – jelen cikkünkben nem részletezett – szabályok érvényesek.

Kisteherautó vezetésére jogosult személy Kérdés

Tisztelt Szakétő! A kérdésem arra irányul, hogy ha a kft. tulajdonába kerül egy kistehergépjármű, amellyel kizárólag javítási-karbantartási munkákra szállnak ki alvállakozóink, tehát áruszállítás nem történik, a vállalkozónak, aki nekünk be fog számlázni a munka elvégzése után, lehet bármilyen módon (szerződés keretében) jogosultsága a járművet, iilletve menetlevelet vezetni?

Társadalombiztosítás Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő 2017. évben az árbevétele után fizeti a járulékot, de 2018-től a minimálbér után után fog járulékot fizetni. A kérdésem az lenne, hogy mikortól lesz jogosult táppénzre, vagy lesz-e jogosultsága táppénzre? Köszönettel Baloghné

Törvényen „kívüli” tb-ellátások: fáziskésésben a jogalkalmazók Cikk

A társadalombiztosítás alaptörvényeként a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény szolgál. E jogszabály mindent tartalmaz, amit a biztosítási és járulékfizetési kötelezettségről, illetve az ezek által megalapozott ellátásokról tudni kell. Pontosabban, az 1998. évi hatálybalépésekor mindent tartalmazott, ugyanis az elmúlt csaknem húsz évben több olyan – alapvetően nem társadalombiztosítási – jogszabály is született, amely „önállóan” társadalombiztosítási jogállást, jogosultságot határoz meg.

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíjban Cikk

A nyugdíjrendszer számos pontos preferálja a gyereknevelést. Ismertetjük, hogyan befolyásolják e szabályok a nyugdíjjogosultságot, a szolgálati időt és az ellátás összegét.

Alkalmi munkavállaló üzemi balesete Kérdés

Tisztelt Szakértő! S.O.S. Egyszerűsített alkalmi munkavállalónk munka közben balesetet szenvedett, eltörött a lába. Ez üzemi balesetnek minősül-e? Mire, meddig jogosult a dolgozó? Ha ezt a dolgozót a következő héttől alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatják, mikor, mire, meddig jogosult? Köszönöm válaszát!

Tb-jogosultság megszűnése utáni bérszámfejtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal, pályakezdő munkavállaló Tb-jogosultsága megszűnt májusban, de azóta is keresőképtelen, kórházi ellátásban részesül. Társaságunk nem Tb-kifizetőhely, milyen jogcímen számfejthetünk neki távollétet? Köszönettel!

Letiltás alá nem vonható jövedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna, Azt olvasom, hogy a "meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg" nem vonható letiltás alá. Egy munkavállalónk számára szeretnénk albérleti támogatást fizetni, de a mobilitási célú lakhatási támogatás feltételeinek nem felel meg. Ez minket mint munkáltatót nem zavar, a járulékokkal növelt (a munkabérrel azonos módon adózó) költségtérítésként is hajlandóak vagyunk kifizetni. A munkavállalónak azonban több letiltása is van. Úgy gondoljuk, hogy ebből a lakhatási támogatásból – mivel meghatározott költségek fedezésére biztosítjuk – nem kell a letiltást eszközölni. Jól gondoljuk ezt?

Árvaellátás, szülői nyugdíj jogosultsági feltételei Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Özvegyi nyugdíj: ki kaphat, mikor éled fel? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Nyugdíj szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Széles Imre Társadalombiztosítási Szakértő Úr ! "Nincs 40 év szolgálati idő. Jogosult lehet nők kedvezményes nyugdíjára?" című cikkének utolsó mondatát ,ha lenne szíves kifejteni,konkrétan idézem : "Igaz a járulékalap alacsony volta a nyugellátás összegében köszönhet vissza, bár ennek „kivédésre” is van néhány jogszerű lehetőség…." Köszönettel venném, ha megírná konkrétan milyen lehetőségekre gondolt. Böröndiné Dani Valéria

Táppénzfolyósítás 1 napos biztosítási szünetelés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik dolgozónk rehabilitációs ellátásban részesül, közeledik a rehabilitációs ellátás jogosultságának a felülvizsgálati napja. A jogszabály értelmében a megváltozott munkaképességű személyek az ellátás megállapításakor keresőtevékenységet nem folytathatnak. Ezért a dolgozót a felülvizsgálat, illetve a kérelem benyújtásának a napján fizetés nélküli szabadságon van, amikor is a biztosítási ideje szünetel. Kérdésem az lenne, ha ez a dolgozó jelenleg táppénzes állományban van, befolyásolja e ez a tény a táppénzjogosultságát, hogy a biztosítási ideje szünetel?

De minimis Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő de minimis témakörben: 2014.07.15.-ei támogatási döntés dátummal kft.-nek 46 000 e forint támogatást ítéltek meg, mely összeget 2015.12.31.-ével bezárolag utaltak a kft.-nek. 2017.05. hónapban ismét szeretnénk pályázni támogatásra, a kérdés az hogy a 200 ezer euró de minimis támogatásra jogosultak vagyunk-e? Köszönettel.

Nők 40 éves munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg 39 éves munkaviszonyom van. A hiányzó 1 év munkaviszony megszerzéséhez elegendő-e a hátralévő 1 évben heti 20 (napi 4) órás munkaviszony? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Építési engedély nélküli FAD-os számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásépítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink