hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogosultság özvegyi nyugdíjra

  • Winkler Róbert

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosító feltételek vizsgálatakor elkülönülnek a hozzátartozókra, illetve az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek. Özvegyi nyugdíj kizárólag abban az esetben állapítható meg, amennyiben mind a hozzátartozó, mind a jogszerzőre előírt feltételek teljesülnek.

Az elhunyt jogszerzőre előírt jogosultsági feltételek:

♦         a jogszerző a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban részesüljön. Ebbe a csoportba tartozónak kell tekinteni a korhatár előtti ellátásban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban és a szolgálati járandóságban részesülő személyeket is, ugyanis elhalálozásuk esetén, az említett személyek ellátását az elhalálozásuk időpontjában a törvény erejénél fogva öregségi nyugdíjnak kell tekinteni, ezért esetükben sem kerül sor további szolgálati idő vizsgálatára.
♦         ha a jogszerző a halála időpontjában nem a fent említett ellátásokban részesült, vagy nem részesült egyáltalán semmilyen ellátásban, úgy abban az esetben a jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen. Fontos hangsúlyozni, hogy a hozzátartozói nyugellátásra való jogosultság tekintetében külön vizsgálják a szolgálati idejüket azon elhunyt jogszerzőknek, akik részére 2012. január 1-jét megelőzően ugyan rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, azonban nyugellátásuk 2012. január 1-jétől az elhalálozásukig már nem saját jogú nyugdíjként, hanem rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra. Szintén vizsgálni kell azon elhunyt jogszerzők szolgálati idejét is, akik részére 2011. december 31-ét követően került megállapításra a rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátás. Azon jogszerzők esetében, akiknél az előzetes szolgálati idő vizsgálata szükséges, korcsoportonként, az alábbi minimális szolgálati idő megszerzése szükséges az ellátásra való jogosultsághoz: 22 éves életkor előtti elhalálozás esetén legalább 2 év, vagy az iskolai tanulmányok megszűnését követő 180 napon belüli szolgálati idő szerzése; 22–25 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 4 év; 25–30 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 6 év; 30-35 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 8 év; 35–45 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 10 év; 45 éves életkor betöltését követően bekövetkezett elhalálozás esetén pedig legalább 15 év szolgálati idő szerzése.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen feltételeknek kell megfelelnie az elhunyt hozzátartozójának az özvegyi nyugdíjhoz, továbbá mikor szűnik meg, illetve mikor éled fel ez az ellátás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close