A közgyógyellátási jogosultság nyugdíjemelésekhez igazítását javasolja a DK

  • MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy a közgyógyellátásra való jogosultság összegét a nyugdíjemelések arányában növelje.

Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, közgyógyellátásra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek a járandósága nem haladja meg a minimálnyugdíj 150 százalékát, vagyis a havi 42 ezer 750 forintot. Hangsúlyozta, hogy a minimálnyugdíj már évek óta nem emelkedett, ezért a közgyógyellátásra való jogosultság szintje sem változik.

A nyugdíjemelések miatt azonban ezrek, vagy akár tízezrek is kieshetnek ebből az ellátásból – tette hozzá.

Ezt a helyzetet rövidtávon úgy lehetne megoldani, ha a nyugdíjemelkedéssel azonos mértékben emelnék a közgyógyellátás határát – jelentette ki.

A hosszú távú és átfogó megoldás az lenne, ha a legkisebb öregségi nyugdíjat emelnék fel 35-40 ezer forintra, mert akkor ennek a magasabb összegből számolnák a közgyógyellátási jogosultságot – érvelt a politikus.

Külön kiemelte, hogy a közgyógyellátásra nem csak nyugdíjasok, hanem sok olyan halmozottan hátrányos helyzetű család is jogosult, amelyek tagjai közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy minimálbérből élnek. Egy pár ezer forintos minimálbéremelés esetén ők is tízezreket is veszíthetnek azzal, hogy nem lesznek jogosultak az ellátásra – mondta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szállásáfa változása

Nagy Norbert

adószakértő

Pénztáros jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X