hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csed és szülési szabadság: azonos időtartam, eltérő jogosultság

  • adozona.hu

Egy, gyermeket váró munkavállaló úgy gondolta, kiveszi a szülési szabadságát, majd utána csecsemőgondozási díjat (csedet) igényel. Lehetséges ez? Munkáltatói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Olvasónk így részletezte a kérdést: Szülési szabadsággal kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni. Alapítványi fenntartású technikumunkban dolgozó középiskolai tanárnő (07.01-től oktató) szeptember közepére várja első gyermekét. Éves szabadságát kiadtuk a nyári szünetre, szeptember 01-től táppénzt vagy csecsemőgondozási díjat igényelhetne szerintem. A biztosítási jogviszonya alapján jogosult az ellátásra. A csecsemőgondozási díj 24 hétig folyósítható, utána gyedre, majd gyesre lesz jogosult. A gyed időtartamától fizetés nélküli szabadságot kellene igényelnie. A munka törvénykönyve leírja, hogy 24 hét szülési szabadságra jogosult a munkavállaló gyermeke születése esetén, amit a szülés várható időpontja előtti két héttel kell kiadni. Ebben az esetben szeptember 01-től csedet kellene indítania a dolgozónak a mi esetünkben, hiszen az éves szabadságát már elhasználta a nyári szünetre. A munkavállaló úgy értelmezi a törvényeket, hogy ő kiveszi a 24 hét szülési szabadságát szeptember 01-től, amire a teljes fizetését megkapja, ezt a munkáltató fizesse meg részére. Emellett a gyermeke megszületése után igénybe veszi a csedet is. Kérem, segítsenek abban, hogyan járok el jogszerűen a dolgozóval szemben, mert az én álláspontom az, hogy csedre jogosult a munkavállaló.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Egy gyermek megszületése esetén beszélhetünk munkajogi fogalmakról: szülési szabadság (24 hét), valamint gyermek gondozása céljából igénybe vehető fizetés nélküli szabadság. Társadalombiztosítási szempontból pedig beszélhetünk csedről, gyedről, táppénzről (egészségbiztosítási pénzbeli ellátások) és gyesről (családtámogatási ellátás, amely alanyi jogon jár). 

Az anyát megilleti a szülési szabadság, és emögött szokott tb ellátásként a csed lenni. Tehát nem arról van szó, hogy először szülési szabadság, majd csed, hanem a kettő jellemzően fedi egymást, de a kettő nem ugyanaz. Tehát aki szülési szabadságon van, nem feltétlen kap csedet, ha például nem jogosult rá. Lehet, hogy valaki szülési szabadságon van, de csedre nem jogosult. Attól még a gyermekével van otthon.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványt!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy a koronavírus okozta krízisben meggyengült vállalkozások fogódzót kapjanak, és a lehető leggyorsabban megtalálják a kiutat.

A csedet már a szülés időpontja előtt 28 nappal igénybe lehet venni, amennyiben a munkavállaló így szeretné. Ha nincs már fizetett szabadsága, és nem dolgozik már, akkor vagy táppénzen van (amennyiben az orvosa így rendelkezik), vagy hamarabb elkezdi a csedet (mint a gyermek születése, legkésőbb ez lenne az időpont).

Tehát, ha a munkavállaló augusztus 31-éig szabadságon volt, és nincs több szabadsága az évre, akkor szeptember 1-jétől lehet már csedet, mivel az a 28 napban benne van. Ezzel párhuzamosan szülési szabadságon van, majd a csed lejártát követően kapja a gyedet, és ezzel párhuzamosan fizetés nélküli szabadságon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink