93 találat a(z) jogosultság cimkére

Személyi kedvezmény visszamenőleges érvényesítése Kérdés

Gyed extra apának Kérdés

Kata megszűnése, átalányadózó Kérdés

Jogosultságok beállítása Kérdés

Ekhós munkavállaló csed-, gyedjogosultsága Cikk

Sportoló, újságíró, színész, kreatív munkavállaló ekhósan adózik, és gyermeket vár? Ilyenkor jön sokszor a feketeleves, mert ez a fajta adózási forma sokkal kedvezőbb tud lenni a hagyományos munkaviszonynál és annak költségeitől, a nettó összeg a hónap végén kedvezőbb. Ha valamelyik egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait szeretne igénybe venni a kismama, nem annyira pozitív a helyzet. Számoljunk közösen, milyen összegű csedre, gyedre lehet jogosult egy ekhós kismama.

Hogyan kell megállapítani az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét? Cikk

Amíg a csecsemőgondozási díjat a szülő nőn kívül csak korlátozottan veheti más igénybe, addig a gyermekgondozási díjnál már szülőt jelöl meg a jogszabály. Jelenti ez azt, hogy az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a gyedet. Az anyák esetében a gyed igénybevétele (legalábbis megkezdése) jellemzően egybeesik a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, a valóság azonban a legtöbbször az – anyagi okok miatt –, hogy az apa csak a gyedet veszi igénybe, a gyermekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így ennek jogilag nincsen akadálya. Cikkünkben azt nézzük meg, hogyan állapítják meg az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét.

Jogosultság művésznyugdíjra Cikk

„Adott egy volt színész, aki 2011.12.31-én abbahagyta a színészkedést, de szerzett 25 év szolgálati időt színészként. Jelenleg külföldön él, ott dolgozik. A rá eső nyugdíjkorhatárt még nem érte el. Ezekkel a feltételekkel igényelhetne most művésznyugdíjat?” Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíj megállapítása során Cikk

Több esetben felmerült az a kérdés, hogy az anya nyugdíjra jogosító szolgálati ideje növelhető-e a gyermekei számával, és ez alapján a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosultságot lehet-e szerezni. A kérdésre a válasz egyértelmű nem. Önmagában a gyermek születése nem eredményezi az anya kedvezményes nyugdíjra jogosító idejének növelését, ugyanakkor a gyermekek nevelésével összefüggésben a szülők számos kedvezményt, jogosultságot szerezhetnek, érvényesíthetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül igényelhető ellátások esetében. A kedvezmények, jogosultságok érvényesítése az alábbi területekre oszthatók: szolgálati idő elismerése, nyugellátásra való jogosultság, nyugellátás összegének megállapítása, járulékfizetés.

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül a közeli hozzátartozó elhalálozása esetén, özvegyi nyugdíj mellett, az elhunyt jogszerző gyermeke részére árvaellátás, valamint a szülő, nagyszülő részére szülői nyugdíj is megállapítható.

Az EU egy másik tagállamából visszatérő munkavállaló tb-je Cikk

Egy magyar munkavállaló éveken át Spanyolországban dolgozott, ott volt biztosítva, majd nemrégiben Magyarországon alkalmazták. Tb-je nincs lepapírozva, hogyan alakul itthoni biztosítása? Olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt.

Csedre való jogosultság Kérdés

Csedre jogosultság Kérdés

Tíz évnél régebbi halálesetnél jogosult-e a házastárs özvegyi nyugdíjra? Cikk

Van-e olyan szabály, ha 10 évnél régebben hunyt el az házastárs, akkor nem jár az özvegyi nyugdíj? – kérdezte olvasónk, majd így folytatta: Ha egy özvegyasszony most tölti be a 65. életévét, s benyújtja saját jogon a nyugdíjkérelmét, egyúttal kérheti-e az özvegyi nyugdíjat? A férj (aktív volt még halála idején) 2011-ben hunyt el. A két gyermek ma már 30 év körüli, ám pszichés betegek, egyikük 27 ezer forint körüli rokkant ellátást kap. A másik sem tud dolgozni, havi 22 ezer forintot kap kézhez, mindketten édesanyjukkal élnek szűkös körülmények között. Az anya saját jogán szerény nyugdíjra számíthat. Ha nincs jogszabály alapján jogosultság, akkor méltányossági alapon kérhető-e az özvegyi nyugdíj?

Csed jogosultság Kérdés

Egy jogegységi határozatot és 3 rendeletet hirdettek ki a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. március 2-ai 2023/32. számában egy jogegységi határozat és három rendelet jelent meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink