24 találat a(z) hitelintézet cimkére

Bírságolt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 21-én publikált határozatában négymillió forintra bírságolta a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t, olvasható az MNB honlapján közzé tett tájékoztatóban.

Szja Kérdés

MNB: pénzügyi intézményeknek szóló zöld ajánlás Cikk

Megjelent a hitelintézeteknek szóló új zöld MNB ajánlás. Az ajánlás célja a hazai bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok, továbbá az új szabályozási feladatok kapcsán. A dokumentum első lépésben egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak a jegybank részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-áig, olvasható a Magyar Nemzeti Bank oldalán.

A Kúria álláspontja a hitelintézeti tájékoztatásról Cikk

A Kúria fellebbezési eljárás keretében hozott döntést a hitelintézetek tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó törvényi rendelkezések értelmezéséről.

Kötvényt bocsáthatnak ki a pénzintézetek a veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére Cikk

Összességében legfeljebb 150 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthatnak ki a pénzintézetek „A koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése, valamint a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának erősítése érdekében hozott szükséges intézkedésekről” címet viselő ma megjelent, holnap hatályba lépő kormányrendelet értelmében .

Felfüggeszti a legszegényebb országok adósságtörlesztését a G20 Cikk

A G20, a húsz legnagyobb iparosodott ország pénzügyminisztereinek a tanácsa szerdán megállapodott a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségének a felfüggesztéséről május elejétől az év végéig.

Az elektronikus kormányhivatali bizonyítványok elfogadását kéri az MNB a hitelintézetektől Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a veszélyhelyzet miatt felszólította a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél fogadják el a kormányhivatalok elektronikusan kiállított hatósági bizonyítványait a tb-jogviszony igazolásaként – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Hitelintézet: veszteség leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy hitelintézet, amellyel pénzügyi lízingszerződést kötöttünk évekkel korábban. A szerződés lezárásra került, a lízingszerződéshez kapcsolódó ingatlan is értékesítésre került még 2019-ben. A két szerződés összegét maradéktalanul kiegyenlítettük még a szerződéskötések napján, 2019-ben jóváírásra került a hitelintézet számláján. Helyesen jár-e el a hitelintézet, ha az ehhez a szerződéshez kapcsolódó veszteség leírását ugyan 2019-ben kezdeményezte, de azt csak 2020-ban végezték el? Ha a könyvelés csak 2020-ban történt meg, a veszteség leírásának akkor is 2019-es dátummal kellett volna megtörténnie, nem? Hiszen a szerződést lezárták, kifizették, már aznap látható volt, hogy nem lesz további megtérülés. Vagy van speciális szabályozás esetükben, hogy a veszteség leírása később is megtörténhet? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Adózási határidők 2020. január 27. és február 2. között Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Hiányosságok több hitelintézet pénzváltói ellenőrzési gyakorlatában Cikk

Az MNB pénzváltási tevékenységet érintő témavizsgálata nyomán összesen 28,5 millió forint bírságot szabott ki három hitelintézetre a pénzváltó ügynökeikkel kapcsolatos ellenőrzési kötelezettség hiányosságai miatt. A jegybank kötelezte az érintett piaci szereplőket aggályos gyakorlatuk kiigazítására – írja honlapján az MNB.

Szárnyalnak a bankok: 500 milliárddal nőtt a nyereségük Cikk

A hitelintézetek 694 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el 2017-ben, 37,8 százalékkal többet az előző évi 503 milliárd forintnál, az adózott eredmény 209 milliárd forinttal, 49,5 százalékkal 632 milliárd forintra emelkedett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Két hitelintézetet is megbírságolt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatmillió-ötszázezer forintra bírságolta a Pátria Takarékszövetkezetet. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2018. április 15-éig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket. Egymillió ötszázezer forint bírságot kell fizetnie a Fókusz Takaréknak a jogelőd „Bácska” Takaréknál feltártárt jogszabálysértések miatt. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján ez év végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Fair bankok: betartják a hitelintézetek az előírások döntő részét Cikk

Betartják a hitelintézetek a "fair banki" előírások döntő részét, ugyanakkor a jegybank 23 pénzügyi intézmény közül 18-ra kisebb súlyú hibák miatt összesen 20,1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki – közölte az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Arattak a hitelintézetek: sokszorosára nőtt az eredményük Cikk

A hitelintézetek 2016-ban 510,2 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el az előző évi 34,3 milliárd forint után. A hitelek bruttó állománya éves szinten 9,2 százalékkal bővült, és 2016 végére elérte a 17 841,5 milliárd forintot, ezen belül a nemteljesítő hitelek aránya a 2015. év végi 18 százalékról 10,8 százalékra mérséklődött – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján publikált előzetes adatokból.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close