102 millió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t az MNB

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) százkétmillió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2024. november közepéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértések döntő részét – írja honlapján az MNB.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, az Unióban történő határokon átnyúló fizetésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet, a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló kormányrendelet, valamint az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló, felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet egyes rendelkezéseit.

A hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire, a haladéktalan jóváírásra, a hatósági átutalások teljesítésére, a díjkimutatások elkészítésére és az erős ügyfél-hitelesítés alkalmazására vonatkozó egyes előírásokat. Továbbá azon Unión belüli, belföldi és határokon átnyúló átutalások esetében, amelyhez pénznemek közötti átváltási szolgáltatás is kapcsolódott, a fizetési művelet kezdeményezése előtt nem kellő részletezettséggel tájékoztatta ügyfeleit az átutalás összegéről.

A jogsértésekre tekintettel az MNB százkétmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak történő megfelelésre kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a bírság összegének meghatározásakor nyomatékkal vette figyelembe a hitelintézet magas piaci részesedését, továbbá a hitelintézet terhére értékelte, hogy több fogyasztóvédelmi rendelkezést is megsértett, valamint, hogy a jogszabálysértések egy része huzamosan, a hitelintézet keretszerződésébe, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn. A hitelintézet javára értékelte annak a vizsgálat során tanúsított együttműködő magatartását, illetve a jogsértések megszüntetésére eddig megtett intézkedései számosságát.

Figyelemmel arra, hogy a pénzforgalmi visszaélések elkövetői a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségek hatására egyre inkább a digitális teret, illetve ezzel párhuzamosan az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat veszik célba, ezért szükséges, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók betartsanak minden, az ügyfelek biztonságának növelését biztosító előírást. Éppen ezért az MNB nagyon szigorúan megkövetelte az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet előírásainak maradéktalan betartását – olvasható az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink