hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A hitelintézetek összevont mérlegének júniusi adatait elemzte az MNB

  • adozona.hu

2023 júniusában a szezonálisan igazított adatok szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve, a háztartások nettó hitelfelvevők voltak, míg betéteik állománya csökkent. A nem pénzügyi vállalatok esetében mind a hitelek, mind pedig a betétek állománya csökkent tranzakcióból eredően a hónap során, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent elemzésben.

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 10,0 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 44,5 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 45,2 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 0,7 milliárd forinttal csökkent. A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően, szezonálisan igazítva 177,6 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 277,7 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 276,0 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 1,6 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető a hónapban.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 25,0 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 71,4 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint, tranzakciókból eredően a forinthitelek állománya 190,5 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahitelek állománya 119,1 milliárd forinttal nőtt. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 6,3 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 1,5 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 122,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 71,5 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 51,4 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető a hónapban.

A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 14,4 százalékát tette ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3