hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfatörvényben alkalmazott árfolyamok – ezekre kell figyelni

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Az áfatörvény számos átváltási árfolyamot ismer annak függvényében, hogy milyen ügyletről van szó.

Az adóalanyok a kereskedelmi lehetőségek kibővülése miatt nem feltétlenül csak belföldi értelemben vett ügyleteket bonyolíthatnak le, részt vehetnek közösségi, közösségen kívüli, úgynevezett harmadik országos ügyletekben is. Ez azt jelenti, hogy a partnerek részére kiállított vagy a partnerektől érkező számlák összege nem fog forintos összeget tartalmazni.

A fentiek mellett egyébként belföldi ügyletekben is szabad a forinttól eltérő pénznem használata. Azonban az áfatörvény 80. § (1) bekezdés értelmében a külföldi pénznemben kifejezett belföldi és közösségi ügyletekről, valamint ugyanezen törvény 81. § alapján a közösségen kívüli ügyletekről készült áfabevallást/adatszolgáltatást forintban kell teljesíteni.

Olvassa el az Adózóna "Egyablakos rendszerek és platformok – Közösségen belüli távértékesítés áfaelőírásai", "Utólagos áfakorrekció kezelése – példákkal", valamint "Ingatlan hasznosítása, ha több tulajdonos van: ki minősül adóalanynak áfa és szja szempontjából?" című írásait is! További, áfával kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Az alkalmazott árfolyamokról tudni kell, hogy az áfatörvény számos átváltási árfolyamot ismer annak függvényében, hogy milyen ügyletről van szó. Mielőtt ügylettípusonként vizsgálnánk az alkalmazott árfolyamokat, nézzük meg, hogy hitelintézet szempontjából mik vehetők figyelembe! Ezt az áfatörvény 80. § (2) bekezdés tartalmazza.

Egyrészről átváltási árfolyamként lehet használni a beföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézetnél eladási árként jegyzett árfolyamot, másrészről vagy a Magyar Nemzeti Bank vagy az Európai Központi Bank által hivatalosan közzétett árfolyamot. Itt az áfatörvény 80. § (4) bekezdése köti az adóalanyt két évig a választásához, attól eltérni nem lehet.

"Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. A Heuréka! podcastsorozat 5. részét "Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás az áfában" címmel itt hallgathatja meg.

Választástól függetlenül, ha olyan pénznemről kell átváltani forintra, amire nincs forintos jegyzés, akkor az EKB által jegyzett legutolsó árfolyamot kell használni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket az árfolyamok ügyletek szerinti alkalmazásáról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet harmadik országok között

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Utazásszervezés, iparűzési adóalap

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3