256 találat a(z) hitel cimkére

Elszámolás a kilépő taggal Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kétszemélyes kft.-ből az egyik tag kilépne. A cég saját tőkéje 70 millió forint, 50-50 százalékosak a tulajdonrészek, a jegyzett tőke 3 millió forint. Az üzletrész értéke a saját tőke/jegyzett tőke arányában határozható meg. De jelentős szállítói tartozása, banki hitele van a cégnek. Ennek arányos részét le lehet vonni az üzletrész értékéből? Ugyanis nincs a kft.-nek annyi pénze, hogy 30 millió forintot kifizessen. Nem tudom, mi a teendő? Mit javasoljak, mint könyvelő? Válaszukat köszönöm.

Fair bankok: betartják a hitelintézetek az előírások döntő részét Cikk

Betartják a hitelintézetek a "fair banki" előírások döntő részét, ugyanakkor a jegybank 23 pénzügyi intézmény közül 18-ra kisebb súlyú hibák miatt összesen 20,1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki – közölte az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Kamatkedvezményből származó jövedelem Kérdés

Kérdésem: kifizető 1,5 millió forint kölcsönt ad kamatmentesen a dolgozójának 24 hónap futamidőre. A dolgozónak kamatkedvezményből származó jövedelme lesz, ami után az adókat a kifizetőnek kell bevallani és megfizetni. De hogyan kell kiszámolni a kamatjövedelmet? A NAV állásfoglalása szerint az éppen aktuális követelés nagyságára kell megállapítani a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét. Havonta folyamatosan? Évente, a december 31-ei állapotra? Az induláskor? A kölcsönt 06.01-én folyósították. A dolgozó havonta törleszt egyenlő részletben. Mikor kell kiszámolni, és mennyi lesz a kamatjövedelme? Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

Szja-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés: Egyik jelenlegi ügyfelünk korábbi cégét (kft.) felszámolták. A cég a felszámolást megelőző évben vállalkozási hitelt vett fel, amelyet nem tudott visszafizetni. A kezes a kft. ügyvezetője volt. A hiteleket folyósító bank a követelést eladta egy követelésbehajtó cégnek. E cég a követelés egy részét elengedte egy meghatározott összeg, időben történő befizetése esetén, amely összeget a felszámolt cég ügyvezetője, mint magánszemély fizet be. Kérdésünk az, hogy a magánszemélynek van-e szja-fizetési kötelezettsége az elengedett összeg vonatkozásában? Köszönettel: Dr. Kovács Károlyné

Devizahitel: döntött a bíróság, átfogóan kell tájékoztatni a feltételekről Cikk

A külföldi pénznemben meghatározott hitelszerződések esetén a pénzügyi intézménynek átfogó tájékoztatást kell nyújtana a kölcsönfelvevő számára ahhoz, hogy ez utóbbi tájékozott és megalapozott döntést hozhasson – közölte az Európai Unió Bírósága.

Az MNB szerint hitelkiváltással havi többezer forintot lehet spórolni Cikk

A régebbi, kedvezőtlen hitelek kiváltásával többezer forintot lehet spórolni havonta, érdemes több pénzintézet kínálatát összehasonlítani – mondta az MNB felügyeleti szóvivője az M1-en.

Mezőgazdasági ingatlan haszonbérlete, árverezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (aki egyben kataalany is) tulajdonában van egy mezőgazdasági terület (termőföld), melyre 2014-ben 20 éves időtartamra haszonbérleti szerződést kötött, melyből adómentes bevétele származott. Az ingatlan egy banki hitelnél fedezetül szolgált, melyet az adós (nem az ingatlan tulajdonosa) nem törlesztett, így az végrehajtási eljárás keretében árverezésre kerül az idei évben. Keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége az ingatlan árveréséből származóan a tulajdonváltás miatt? Figyelembe véve, hogy 5 éven belül kikerül a tulajdonából, az átvett haszonbérleti díjak után keletkezik-e adófizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm!

Amire még soha nem volt példa, mióta a magyar állam hitelt vesz fel Cikk

Mióta a magyar állam hitelt vesz fel, arra sohasem volt példa, hogy a kölcsönért az államnak fizessenek a hitelezői – közölte Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A magyar gazdaság növekedése, jövőbeni kilátásai megerősítették a piac szereplőit abban, hogy érdemes befektetni Magyarországon.

Százmilliárdok turisztikai fejlesztésekre: mától lehet pályázni Cikk

Ma indul a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig; a rendelkezésre álló keretösszeg mintegy 300 milliárd forint.

Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni Cikk

A lakásvásárlási szándékot legtöbbször a pénzhiány töri le. Ha a munkáltató a dolgozó e szándékát támogatni kívánja, akkor a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén akár a teljes vételárat is meghitelezheti közteher nélkül, a kamatkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni. Ez a kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású lakáscélú munkáltatói kölcsön felvételét jelenti.

Lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik dolgozónknak adómentes lakáscélú támogatást szeretnénk adni. A ház, amelyet megvásárolt, majd ezt követően átalakításra került, Fundamenta támogatást is kapott, és a kölcsönt is itt vette fel még 2015-ben. A felújítás, átalakítás építésiengedély-köteles munka volt. Ugyan az ingatlanba a dolgozó már beköltözött, de használatbavételi engedélye még nincsen, ezáltal állandó lakcímet sem tud ide bejelenteni. Ismerve a dolgozónk gyorsaságát, elképzelhető, hogy ez az állapot még jó ideig, akár évekig is fennmaradhat. Kérdéseink: 1. Amennyiben minden más egyéb feltételnek megfelelünk, a lakcím bejelentés hiánya ellenére adható-e támogatás, vagy várjuk meg amíg a dolgozónak bejelentett lakcíme lesz az ingatlanban? 2. Adhat-e a munkáltató a már letörlesztett hitelre, vagy a már korábban megvásárolt építési anyagokra támogatást, vagy ez már innentől kezdve csak és kizárólag jövőbeni dologra adható? Annak idején 3 millió forint kölcsönt vett fel a dolgozó, de már csak 1 millió a fennálló, további lakásbővítést már nem tervez, minél magasabb összegű támogatást szeretnénk neki adni, mivel a ház bekerülési értéke alapján akár a maximálisan adható 5 millió forintra is jogosult lenne. 3. A különálló 15 négyzetméter konyhát figyelembe kell-e venni a méltányolható lakásméret számításnál?

Duplájára nőtt az Agrár Széchenyi Kártya maximális hitelösszege Cikk

Az eddigi 50 millió forintról 100 millió forintra emelkedett az Agrár Széchenyi Kártyán felvehető maximális hitelösszeg, ismét elérhető a költség- és kamatmentes hitel a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett agrárvállalkozások számára – közölte a KAVOSZ Zrt. A módosítás a csekély összegű támogatási kerettel rendelkező vállalkozások finanszírozásában jelent érdemi előrelépést.

Nő az árfolyamgátasok törlesztőrészlete Cikk

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

750 milliárd forintos hitelprogram kkv-knak és a lakosságnak az MFB Pontokon Cikk

Mától 126 új MFB Pont kezdte meg működését, ahol 2020-ig összesen 750 milliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető hitelprogramok keretében a kis- és középvállalkozások és a lakosság számára – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank Flórián téri fiókjában megnyitott legújabb MFB Pont átadásán.

Még minden negyedik adós késik a hiteltörlesztéssel Cikk

Kétmillió alá csúszott júniusra a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott lakossági mulasztások száma, miközben a rendben fizető adósok adatait is tartalmazó adatbázisban már majdnem ötmillióan szerepelnek – olvasható a Világgazdaság szerdai számában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs